Nogomet

Nogometaši v Španiji začeli s testiranji pred prvimi treningi

Barcelona, 06. 05. 2020 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
4

Klubski center Barcelone je nekaj pred deveto uro zjutraj v sredo spet zaživel: prihajati so začeli prvi nogometaši članskega moštva, ki jih čakajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom, preden bodo tako kot ostali kolegi iz dveh najmočnejših državnih nogometnih tekmovanj spet začeli trenirati na klubskih zelenicah.

Več videovsebin
  • Utrinki z zdravniškega pregleda nogometašev Barcelone
    01:43
    Utrinki z zdravniškega pregleda nogometašev Barcelone
  • Prihod nogometašev Real Madrida na testiranje pred nadaljevanjem sezone
    04:08
    Prihod nogometašev Real Madrida na testiranje pred nadaljevanjem sezone
  • Prihod nogometašev Barcelone na testiranje pred nadaljevanjem sezone
    01:42
    Prihod nogometašev Barcelone na testiranje pred nadaljevanjem sezone
  • Prihod nogometašev Atletico Madrida na testiranje pred nadaljevanjem sezone
    00:29
    Prihod nogometašev Atletico Madrida na testiranje pred nadaljevanjem sezone
Vodstvo tekmovanja pričakuje, da bo od okoli 2000 opravljenih testov, ki so jih začeli izvajati v sredo, trajali pa bodo do konca meseca, pozitivnih vsaj 30 brisov. Rezultati bodo anonimni, okužene pa čaka obvezna karantena.

Sergi Roberto, Ivan Rakitić, Clement Lenglet in Marc-Andre Ter Stegen so se morali v tem vrstnem redu kot prvi zglasiti v klubskem centru Joan Gamper, kjer so začeli izvajati testiranja nogometašev pred začetkom treningov v manjših skupinah. Že kakšno uro prej je klubske prostore zadnjič pregledal inšpektor La Lige Miguel Carretero in prižgal zeleno luč zaposlenim.

Poleg testa na prisotnost novega koronavirusa so nogometaši opravili tudi zdravniški pregled, podoben tistemu, ki ga opravijo pred začetkom vsake sezone. Rakitić je po poročanju spletne strani madridskega dnevnika AS kot prvi odšel domov, nekaj sekund kasneje mu je že sledil vratar Ter Stegen. Prvič po več tednih se je v javnosti pojavil tudi kapetan Lionel Messi, čigar fotografije z masko in rokavicami so po zaslugi španskih medijev že obšle svet. Skupine nogometašev so prihajale v razmaku približno 20 minut, AS pa je opazil, da so si nekateri že v avtomobilih nadeli maske in celo rokavice, spet drugi jih niso nosili. Nekaterim so temperaturo izmerili že skozi okno avtomobila. Testiranja se ni udeležil francoski krilni napadalec Ousmane Dembele, ki zaradi težje poškodbe ni registriran in v nobenem primeru ne bi imel pravice nastopa v sezoni 2019/20. Zato, vsaj zaenkrat, nima dovoljenja, da bi lahko prestal testiranje in se pridružil soigralcem na treningih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Benzema prvi v centru Valdebebas
Barcelona je do prekinitve vseh tekmovanj vodila v španskem prvenstvu, čakala pa jo je še povratna tekma osmine finala Lige prvakov proti Napoliju, s katerim je v Neaplju remizirala (1:1). Testiranje nogometašev bi se v Španiji sicer moralo začeti že konec aprila, a je vodstvo ligaškega tekmovanja vse skupaj prestavilo. V Španiji so sicer še vedno razglašene izredne razmere, ki bi lahko trajale še dodatnih 14 dni. Trenutni rok se izteče 10. maja, a je premier Pedro Sanchez že napovedal, da bo zaprosil za dvotedensko podaljšanje.

Nogometaši Reala (na fotografiji z leve Eder Militao, Casemiro in James Rodriguez) čakajo na zeleno luč odgovornih, nato sledi selitev v klubske prostore, kjer naj bi bili nato nastanjeni praktično vse do zaključka sezone.
Nogometaši Reala (na fotografiji z leve Eder Militao, Casemiro in James Rodriguez) čakajo na zeleno luč odgovornih, nato sledi selitev v klubske prostore, kjer naj bi bili nato nastanjeni praktično vse do zaključka sezone. FOTO: AP

Prihod nogometašev Reala v klubski center Valdebebas je bil podoben kot v primeru kolegov iz Barcelone. Nogometaši so od 8.30 naprej prihajali v manjših skupinah, prvi je bil francoski napadalec Karim Benzema, večina pa ni nosila zaščitnih mask oziroma rokavic. Nekateri so imeli v avtu tudi spremljevalce, Benzemaju in brazilskemu branilcu Marcelu so seveda odmevno odvzeli vozniško dovoljenje ... Testiranja čakajo tudi trenerski štab na čelu z glavnim trenerjem članov Zinedinom Zidanom ter vse zaposlene v klubskih prostorih, saj želijo s treningi začeti čim prej. Ko bodo dobili izvide in se bodo izpolnili vsi ostali pogoji, bo ekipa nastanjena v klubskem centru, kjer naj bi tamkajšnji stadion Alfredo Di Stefano tudi gostil vse preostale tekme španskega prvenstva. 

Llorente: Mislim, da smo pripravljeni nadaljevati prvenstvo
"To je bilo za nas res nenavadno obdobje. Do zdaj še nikoli nismo preživeli toliko časa, ne da bi se dotaknili žoge, zato vsi zelo težko čakamo, da se čim prej vrnemo nazaj na igrišča," je za španske medije dejal vezist Atletica Marcos Llorente, ki je s soigralci, tudi slovenskim vratarjem Janom Oblakom, prav tako moral opraviti obvezno testiranje.

"Vsak teden, ko smo bili zaradi karantene zaprti med štirimi stenami svojih domov, so nam naši trenerji pošiljali individualizirane programe vadbe in mislim, da smo pripravljeni nadaljevati prvenstvo," je dodal junak povratne tekme osmine finala Lige prvakov proti Liverpoolu, ki je bila zadnja, ki jo je odigral kakšen španski klub do prekinitve vseh tekmovanj.

Prihod v dresih, maske, rokavice ...
Ti testi, katerih rezultati morajo biti znani v roku 48 ur, so predpogoj za vrnitev na igrišča. Higienski oziroma varnostni protokol so skupaj oblikovali vodstvo ligaškega tekmovanja (La Liga), Španska nogometna zveza (RFEF) in predstavniki zdravniške stroke, potem ko so španske zdravstvene oblasti prižgale zeleno luč za vnovičen zagon športa v Španiji. V tem predvidoma enomesečnem preizkusnem obdobju bodo igralci začeli trenirati sami, na začetku procesa pa jih na igrišču ne bo smelo hkrati trenirati več kot šest.

Pričakuje se, da bodo igralci v svoj vadbeni center prišli že oblečeni v drese. Med treningom ne bodo nosili zaščitne opreme, zato pa si bodo morali nadeti obrazno masko in rokavice, ko ne bodo trenirali. Po vsakem treningu bodo prejeli vrečo z opremo za naslednji dan treningov, poroča agencija AFP. Če ne bo novih okužb in glede na zdravstveno stanje v državi, bodo prekinjeno prvoligaško prvenstvo lahko po načrtih nadaljevali junija. Vlada bo dovolila tekme z največ 400 ljudmi na stadionu.

Španija je ena izmed držav, ki jih je covid-19 najbolj prizadel. Po zadnjih podatkih je v Španiji zaradi posledic bolezni umrlo skoraj 26.000 ljudi. Pred prekinitvijo 12. marca zaradi novega koronavirusa je po 27 krogih v La Ligi vodila Barcelona (58 točk), Real Madrid je na drugem mestu prvenstvene lestvice zbral dve točki manj.

Kliknite tukaj in pošljite vprašanje našemu komentatorju Tomažu Lukaču.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

265004
07. 05. 2020 12.27
+1
zanimivo da mora še bog nogometa nositi masko....
dark horse
06. 05. 2020 21.12
Če so njima vzeli izpit sta bila torej onadva sopotnika oz spremljevalca 😂
Petarda10
06. 05. 2020 18.03
+2
42 sekund dolga reklama vi ste nori
cannaboom
06. 05. 2020 11.31
-3
Vodstvo tekmovanja pričakuje, da bo od okoli 2.000 opravljenih testov,koliko ljudi je umrlo,ker ni bilo dovolj testerjev!! Zdaj pa obvezno testirat zogobrce!!