Nogomet

Nogometaši in trenerji Rome so se do konca sezone odpovedali plači

Rim, 20. 04. 2020 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi člani italijanske prvoligaške nogometne ekipe AS Roma so se zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, odpovedali prejemanju plače do konca sezone 2019/20. Kako in kdaj se bo tekmovanje končalo, Rimljani nastopajo še v Serie A in Ligi Evropa, za zdaj ni znano, sezona pa bi se lahko zavlekla globoko v poletje.

 

Napadalec reprezentance Bosne in Hercegovine, Sarajevčan Edin Džeko (v sredini), med tekmo Lige prvakov proti Barceloni.
Napadalec reprezentance Bosne in Hercegovine, Sarajevčan Edin Džeko (v sredini), med tekmo Lige prvakov proti Barceloni. FOTO: AP

Tako nogometaši kot trenerji AS Rome do konca sezone 2019/20 ne bodo prejemali plač, da bi tako pomagali klubu skozi težavno obdobje ustavljenega športnega dogajanja zaradi pandemije koronavirusa. Klub iz italijanske Serie A  je v nedeljo oznanil, da se bodo nogometaši s trenerjem Paulom Fonseco in sodelavci odpovedali štirimesečni plači, s čimer bodo uspešno pokrili plače ostalih uslužbencev kluba, ki so morali na čakanje in prejemajo državno pomoč.

"Igralci kluba, trener članskega moštva Paulo Fonseca in njegovi sodelavci so se prostovoljno odpovedali štirimesečni plači, da bi klubu pomagali skozi gospodarsko krizo, ki vlada v svetu nogometa od izbruha koronavirusa," piše v izjavi za javnost. "Igralci, trener in njegovi sodelavci so se tudi dogovorili, da skupaj poravnajo razliko in tako zagotovijo, da bodo vsi, ki zdaj prejemajo državno pomoč, še vedno dobivali običajno neto plačo."

'Razumejo, kaj pomeni ta klub'
V Serie A je dogajanje ustavljeno od 9. marca, za zdaj pa tako kot po vseh ostalih evropskih državnih prvenstvih ni znano, kdaj se bo tekmovanje lahko nadaljevalo. Roma je zadnjo tekmo odigrala 1. marca in slavila na gostovanju pri Cagliariju (4:3), tekma Lige Evropa v Sevilli pa je bila prestavljena.

"Vedno govorimo o enotnosti pri Romi in s prostovoljnim znižanjem plač do konca sezone so igralci, trener in njegovi sodelavci dokazali, da so v tem res vsi skupaj," je dejal izvršni direktor Rome Guido Fienga. "(Kapetan in napadalec, op. a.) Edin Džeko, vsi igralci in Paulo so pokazali, da razumejo, kaj pomeni ta klub, zahvaljujemo pa se jim tudi za njihovo izjemno gesto do zaposlenih v klubu."

Plače so za zdaj v Serie A znižali tudi pri prvaku Juventusu, Parmi, kjer igra slovenski reprezentant Jasmin Kurtić, in Cagliariju, a je v svetu nogometa za zdaj poteza članov Rome daleč najbolj odmevna in velikodušna. Sindikat nogometašev je sicer zavrnil pobudo Serie A, da bi se podobni ukrepi uvedli tudi v preostalih klubih državnega tekmovanja, saj si po mnenju sindikata manjši klubi česa takšnega ne morejo privoščiti. Roma je še sporočila, da bodo v primeru, da se bo sezona nadaljevala in uspešno zaključila, igralci upravičeni do določenega finančnega nadomestila, ki pa bo "odvisen od izpolnitve določenih športnih dosežkov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

depresiven
20. 04. 2020 15.24
Če bi jaz imel na računu 5miljonov eur bi se tudi odrekel penziji do konca leta
Carrasco
20. 04. 2020 09.15
-11
Sedelajo dobre da jim nebi plač spustili redno ne za 2,3 mesece. Kot bi se jaz odpovedal 10 evrim ..To je za današne medije dobrota- Sram vas bodi preplačanci
alian
20. 04. 2020 09.41
+8
Pa ni niti približno isto. Džeko ima 5miljonov letne plače in se je s tem odpovedal cca.1,7miljona. Če to ni dovolj pol ne vem kaj je. Glede na to koliko denarja se obrača v tem nogometu in koliko klubi in vsi ostali služijo je edino pravilno, da tudi nogometaši dobijo sorazmerno. Nekak logično še to meni zdi.
prvaliga
20. 04. 2020 08.50
+7
To naj preberejo slovenski prepotentni nogometaši ki ne pristajajo zgolj na znižanje plač
Carrasco
20. 04. 2020 09.15
+5
ko bood naši imeli take plače kot nogometaši rome..bodo pa oni tudi pristali na znižanje
Carrasco
20. 04. 2020 09.16
+6
Dany75
20. 04. 2020 08.06
+9
Bravo bravo.... lepa gesta!