Nogomet

Nogometna tekma z veliko začetnico: štirinajst let od čudeža v Istanbulu

Istanbul, 25. 05. 2019 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finale, ki se je za vse večne čase vpisal v nogometno zgodovino. Istanbul. Liverpoolu preobrati niso tuji, a le enemu samemu, čudežu na Atatürk olimpijskem stadionu, se je uspelo tako globoko zakoreniniti v sicer bogato klubsko kulturo. Danes mineva štirinajst let od slovitega finala, zadnjega, v katerem so redsi visoko v zrak dvignili prestižno lovoriko.

Pisal se je 25. maj 2005, nogometni svet je bil v pričakovanju finala, nihče pa ni niti slutil, da se bo tekma v Istanbulu z zlatimi črkami vpisala v nogometno zgodovino. Favorizirani AC Milan je na krilih Paola Maldinija povedel že v prvi minuti srečanja, zadnja dva žeblja v Liverpoolovo krsto pa je do konca prvega polčasa zabil še Hernan Crespo.

25. maja leta 1977 so se redsi veselili prve lovorike evropskega pokala (danes Liga prvakov).

Razočarani nogometaši Liverpoola so se zgrnili v slačilnico, kjer jih je pričakal Rafael Benitez. "Nimamo kaj izgubiti. Če se nam uspe sprostiti, lahko dosežemo zadetek. Zadetek nas bo vrnil med žive," je bil prepričan Španec, ki je svoj govor sklenil z besedami: "Borite se naslednjih 45 minut. Če zadenemo, smo nazaj. Verjemite, da nam bo uspelo in nam bo. Dajte si priložnost, da postanete junaki."

Kapetan Steven Gerrard in trener Rafael Benitez
Kapetan Steven Gerrard in trener Rafael Benitez FOTO: AP

A po besedah Djibrila Ciiseja, nekdanjega francoskega reprezentanta, ki je do 85. minute tekmo spremlja s klopi za rezervne igralce, je bil govor kapetana Stevena Gerrarda tisti, ki je spremenil potek večera. "Ob polčasu je imel Rafa govor. Dal je vse od sebe, da nas vrne v igro. Bil je res optimističen, a Gerrardov govor je bil tisti, ki je spremenil rezultat tistega večera," je v pogovoru za britanski The Mirror povedal Francoz. Kapetan je za nekaj minut ostal sam s soigralci. "Povedal nam je, da je otrok Liverpoola. To je bil že od nekdaj njegov klub in bolelo ga je, kadar se je ta znašel v tako ponižujočem položaju. Rekel je, da bomo, če zadenemo v prvih 15 minutah, dobili tekmo. On je bil tisti, ki je prvi načel mrežo Milana," se je spominjal Cisse.

Vrnitev na zelenico je spremljala slovita himna "You’ll Never Walk Alone", ki je odmevala iz grl obupanih navijačev.

Najsi bodo Gerrardove besede ali glasna podpora s tribun, Liverpool je v drugem polčas vstal od mrtvih. Za to je potreboval pičlih šest minut. Pod prvi zadetek se je v 54. minuti podpisal Gerrard, čez dve minuti je njegovo delo nadaljeval Vladimir Šmicer za 3 : 2. Navijači so ponoreli.

Dudek je ubranil enajstmetrovko in Liverpoolu zagotovil peto elitno lovoriko.
Dudek je ubranil enajstmetrovko in Liverpoolu zagotovil peto elitno lovoriko. FOTO:

Po novi akciji Liverpoola je na tleh obležal Gerrard, Xavi Alonso pa je dobil priložnost za izenačenje z bele točke. Dida je enajstmetrovko ubranil, a je Špancu odbito žogo v 59. minuti vseeno uspelo poslati v mrežo. Eden največjih junakov finala je stal trdno med vratnicami Liverpoola – Jerzy Dudek. V podaljšku je namreč z neverjetno obrambo ohranil Liverpoolove sanje žive. Po lepi podaji pred gol je z glavo poskušal Andrij Ševčenko, Dudek je njegov strel ubranil, a Ukrajinec je našel tudi odbito žogo in z novim strelom skušal popraviti napako, a se je znova izkazala poljska hobotnica. "Ta posnetek sem si ogledal že neštetokrat in še danes mi ni jasno, zakaj žoga ni šla v mrežo," je francoskemu športnemu časniku L’Equipe potožil Ukrajinec in nadaljeval, "še danes, kadar se spomnim na Istanbul, težko verjamem, da smo izgubili. Bilo je boleče. Tisto noč nihče izmed nas ni mogel zaspati."

O zmagovalcu so odločale enajstmetrovke, kjer se je znova izkazal Poljak. Za zmago je ubranil strel Ševčenka po sredini in Liverpool je še petič v klubski zgodovini dvignil lovoriko elitnega evropskega tekmovanja. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirhollio
26. 05. 2019 07.19
+13
Vedno mi je bil vsec liverpool. Od te tekme dalje pa ne morem navijat za noben drug klub vec.... To je bil en dober vecer, leta 2005 :)
Yokte
26. 05. 2019 08.34
+3