Nogomet

Nogometni klubi od NZS pričakujejo pomoč in jasna stališča

Ljubljana, 03. 04. 2020 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski nogometni prvoligaši od Nogometne zveze Slovenije pričakujejo pomoč in jasna stališča ter konkretne odgovore. Želijo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, a se zavedajo, da se bo treba prilagoditi, če bodo želeli preživeti čas po pandemiji novega koronavirusa.

Predsednik NZS Radenko Mijatović (na fotografiji drugi z leve) se je znašel na udaru kritik.
Predsednik NZS Radenko Mijatović (na fotografiji drugi z leve) se je znašel na udaru kritik. FOTO: Damjan Žibert

"Če pomoči zveze ne bo, nas skrbi, kakšna bo nadaljnja usoda tekmovanja na najvišji in vseh drugih ravneh klubskih tekmovanj v državi," so izpostavili nogometni prvoligaši v skupnem zapisu, ki jih je objavil spletni portal MMC.

"Želimo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, vendar vsi spremljamo novice po svetu in se zavedamo, da se bo treba prilagoditi, če bomo želeli preživeti. Trenutno je treba pogledati širšo sliko in ta kaže na globalen problem, v tej situaciji ni zgolj slovenski nogomet," nadaljujejo v sporočilu.

Iščejo optimalno rešitev
Sinoči sprejeti zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije, morajo klubi najprej temeljito preučiti. Na tej podlagi in oceni škode, ki jo bo ta zdravstvena kriza povzročila klubom, bodo naredili analizo dejanskega izpada finančnih sredstev.

"Ko se bo ugotovil realen upad prihodkov v zvezi s stroški, se bomo z deležniki v klubih pogovorili. Cilj je vsekakor iskanje optimalne rešitve za vse strani in s tem dolgoročno razmišljanje, kako zagotoviti stabilnost ter likvidnost nadaljnjega delovanja klubov," so zapisali prvoligaši.

Pozvali h 'konkretnejšemu sodelovanju'
Klubi menijo, da je bolje, če vsak prejme vsaj del dohodka, kot pa da bi se tudi v Sloveniji komu pripetila podobna zgodba kot slovaškemu nogometnemu klubu Žilina, pri katerem niso uspeli priti do internega dogovora z igralci o zmanjšanju pogodbenih obveznosti za omogočanje nadaljnjega funkcioniranja, klub pa je to potisnilo v finančni zlom in posledično stečaj. Klubi slovenske prve lige zatrjujejo, da se bodo s trenutno krizo spopadli s skupnimi močmi, Nogometno zvezo Slovenije (NZS) pa pozivajo h "konkretnejšemu sodelovanju".

"Nogometni klubi, ki nastopamo v prvi ligi državnega prvenstva, smo se povezali in odločili, da se s trenutnimi razmerami soočimo skupaj. Verjamemo, da bomo tako uspešnejši v dobrobit nogometa ter konkretnejši v sodelovanju z vsemi deležniki, med katere sodijo tudi NZS, Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in nenazadnje država. Zavedamo se, da se soočamo s podobnimi težavami ter imamo skupne cilje," so še zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
03. 04. 2020 11.00
+1
Klubska tekmovanja na najvišji ravno...kdo,kaj,kje....pri nas?🤣
farobasso
03. 04. 2020 10.17
+0
Včasih so rekli kdor ne dela naj ne je. Sicer pa ne vem kako so nogožogarji sploh zaposleni? d.o.o., s.p.? Svobodni umetniki? Virtuozi?