Nogomet

Nogometni klubi lani za prestope zapravili skoraj devet milijard evrov

Zürich, 30. 01. 2024 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrednost nogometnih prestopov po svetu je v lanskem prestopnem obdobju skorajda dosegla deset milijard dolarjev ozirom skoraj devet milijard evrov, je sporočila krovna mednarodna zveza Fifa. Kot poroča agencija AFP, so klubi lani za okrepitve zapravili 9,63 milijarde dolarjev oziroma 8,88 milijarde evrov.

S temi številkami so klubi precej dvignili letvico zapravljanja za okrepitve, saj so stari rekord iz leta 2019 popravili za skoraj dve milijardi dolarjev. oziroma približno 1,84 milijarde evrov. V primerjavi z letom 2022 gre za 48,1-odsotno rast vrednosti prestopov, kar je povezano predvsem s sprostitvijo ukrepov in novim zagonom nogometnega trga po koronski krizi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za kar desetino prometa so pri teh prestopih poskrbeli najbolj odmevni prestopi, kamor med drugim spadajo prihod Juda Bellinghama v madridski Real, Enza Fernandeza v Chelsea in Harryja Kana v münchenski Bayern.

Jude Bellingham
Jude Bellingham FOTO: AP

Na vrhu seznama držav so spet angleški klubi, ki so skupaj zapravili 2,96 milijarde dolarjev ozirom 2,73 milijarde evrov, s čimer so trikrat presegli vrednost prestopov v Franciji, ki je na teh lestvici druga. Prvič pa so med peterico najbolj zapravljivih tudi klubi iz Savdske Arabije, ki so za okrepitve lani namenili 970 milijonov dolarjev oziroma 895 milijonov evrov. Med najdražjimi nakupi so bili prestopi Neymarja, Sadia Maneja in Riyada Mahreza.

Neymar
Neymar FOTO: AP

Med posameznimi klubi pa so na vrhu po porabljenih sredstvih za okrepitve Chelsea, PSG, Liverpool, Real Madrid in Bayern.

Na strani največjih prejemnikov odškodnin pa so nemški klubi, ki so za svoje igralce ob prestopih iztržili 1,21 milijarde dolarjev oziroma 1,11 milijarde evrov; pri tem imata precejšen delež prestopa Bellinghama iz Borussie Dortmund ter Randala Koloja Muanija iz Eintrachta v PSG.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
30. 01. 2024 19.52
-1
Popularnost in profitabilnost nogometa gre v nebo. Vecja malha, vec dobijo drzave. Pa ce je nogomet en nacin, kako denar dobit od podinteligentnih gledalcev in arabcev, naj bo.