Nogomet

Nov rasistični incident v Italiji: tokrat tarča Moise Kean

Cagliari, 03. 04. 2019 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V 30. krogu italijanske Serie A je vodilni Juventus gostoval na Sardiniji, v že pregovorno vročem Cagliariju. A tokrat so domači navijači storili korak preveč, saj je bilo vso tekmo mogoče slišati rasistične opazke, usmerjene proti gostujočim nogometašem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Navijači Cagliarija prestopili mejo dobrega okusa
    02:57
    Iz 24UR: Navijači Cagliarija prestopili mejo dobrega okusa
  • Vrhunci tekme Cagliari - Juventus
    01:54
    Vrhunci tekme Cagliari - Juventus
  • Moise Kean je bil v Cagliariju večkrat deležen opičjih vzklikov
    01:56
    Moise Kean je bil v Cagliariju večkrat deležen opičjih vzklikov

Njihova tarča je bil Juventusov mladenič Moise Kean, ki je bil ob odsotnosti poškodovanega Cristiana Ronalda prva violina v napadu stare dame. Temnopolti napadalec, rojen leta 2000, ni razočaral. Kljub neprestanemu žaljenju je tudi tokrat zadel. V 85. minuti je iz bližine zadel za končnih 0 : 2. Prav po njegovem zadetku pa se je zgodil incident, ki odmeva v medijih na Apeninskem polotoku. Kean je svoj četrti zadetek v letošnji sezoni Serie A proslavil pred t. i. "curvo", kjer so najbolj vroči domači navijači. Takrat so se rasistične opazke na račun 19-letnika začele tako stopnjevati, da je glavni sodnik Piero Giacomelli tekmo za tri minute celo prekinil. Posredoval je tudi Cagliarijev kapetan Luca Ceppitelli, ki je svoje navijače pozival, da prenehajo žaliti, medtem ko naj bi Blaise Matuidi pri sodniku sugeriral, da tekmo dokončno prekine.

Moise Kean je v izjemni formi.
Moise Kean je v izjemni formi. FOTO: AP
Po tekmi so bila mnenja o incidentu različna. "Menim, da sta obe strani krivi za nastale razmere. Po eni strani Kean ne bi smel proslavljati zadetka na takšen način, a to ne bi smelo upravičevati rasizma domačih navijačev," je razmere komentiral strelec prvega zadetka Leonardo Bonucci. Juventusov strateg Massimiliano Allegri je svoje puščice bolj kot v domače navijače usmeril v vodilne v Serie A: "Na stadionih imamo tehnologijo, ki bi nam lahko pomagala prepoznati posameznike, ki so vpleteni v te incidente. Enostavno bi se jim moralo prepovedati vstop na stadion, in to dosmrtno. Težava je, da si vodilni tega niti ne želijo."

Tekma

Povsem drugačnega mnenja je bil po tekmi Cagliarijev predsednik Tomasso Giulini, ki je dejal, da rasističnih opazk do Keanovega zadetka niti ni slišal: "Kar se je zgodilo na koncu, se je zaradi proslavljanja zadetka, ki vsekakor ni bilo ustrezno. Odziv občinstva bi bil isti, ne glede na to, kdo proslavlja zadetek in kakšne polti je."

Tretji polčas incidenta se je nato odvil na družbenih omrežjih, kjer so podporo 19-letniku izrazili številni nogometaši. Med prvimi se je oglasil Blaise Matuidi, na katerega naj bi rasistične opazke v Cagliariju letele tudi v lanski sezoni. Tik po polnoči pa je sliko svojega proslavljanja na Instagramu objavil Moise Kean in zraven dodal: "Najboljši odziv na rasizem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z rasizmom na nogometnih zelenicah težav nimajo samo v Italiji. Pred kratkim se je na reprezentančni tekmi med Črno goro in Anglijo v Podgorici to zgodilo temnopoltim angleškim reprezentantom. Da so ju med srečanjem zmerjali z "opičjimi vzkliki", sta potrdila Callum Hudson Odoi in Danny Rose, medtem ko je Raheem Sterling ob proslavljanju svojega zadetka storil podobno, kot je včeraj Kean. Pred dnevi se je glede tega problema oglasil tudi predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin, ki je sodnike pozval, naj bodo v takšnih okoliščinah pogumnejši in da tekmo ob morebitnemu nadaljevanju z rasističnimi opazkami tudi prekinejo.

Lestvica

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mega100
04. 04. 2019 08.44
+0
Katero glasbo imate rajši slovensko ali kitajsko? Če imate rajši slovensko ste nacionalist...
Mega100
04. 04. 2019 08.00
+3
Mene tudi užalijo če mi reče kdo da sem bel...to je žalitev...lol. Nisem bele barve. Sneg, mleko, itd, so bele barve. Zahtevam da se mi vsi afriški, azijski, indijski, itd..rasisti opravičijo...lol.
Mega100
04. 04. 2019 07.53
-1
Če Bosanec si da zastavo na avto ta je nacioanalist, Slovenec, Anglež, Kosovarček, Srbi..vsi ki si dajo zastavo na avto,so po novi levašli logiki nacioalisti. Adijo pamet...če ko navija za svoj klub in si v navijški skupini...po levaški logiki ti nogometni navijači so vsi fašisti. Še malo, za par let, pa bodo nogomet prepovedali ker nogomet je nacionalističen in fašističen...lol.
Mega100
04. 04. 2019 07.49
-2
Če braniš svojo raso, domovino svoj klub...si rasist, nacionalist in fašist. UEFA pretirava s temi neumnostmi.
Blallka
03. 04. 2019 21.36
+6
Kako prepoznati zabite ljudi? Cel Kranj in Velenje so pokupili šiiptari, kjer so v mestu že v večini - dopolne drugega jezika v mestu ne slišiš več, na obali se pa kregajo za par metrov morja. Če to niso sami defektnezi, pol pa res ne vem več kaj so. Kot bi nam opcje vladale.
mejacrnikal
03. 04. 2019 14.46
-7
Razumnež
03. 04. 2019 14.30
+4
Čestitke avtorju, da je napisal "dosmrtno" prepoved, in ne "for life" - doživljensko, kakor nekateri slovnično podhranjeni pišejo.
SadButTrue
03. 04. 2019 12.47
-15
To je samo jeza ob spoznanju kdo bi dajal gole, če ne bi bilo pravila: "Nujno podaj Ronaldu".