Nogomet

Novi pozivi k ustanovitvi superlige, Uefa, Čeferin in nekateri zvezdniki proti

London, 21. 10. 2020 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
0

Znova se krepijo zamisli o oblikovanju tako imenovane evropske nogometne superlige. Idejam, s katerimi bi z novim zaprtim formatom tekmovanja prevzeli primat elitni Ligi prvakov, o njih poročata britanska medija BBC in The Guardian, pa glasno nasprotuje Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

Britanski mediji so razkrili, da naj bi nekateri angleški velikani, tudi Liverpool in Manchester United, že bili v pogovorih za prestop v takšno ligo, ki pa bo težko uresničljiva, saj v evropskih zvezah takšnim ligam, ki bi nastale po vzoru severnoameriških profesionalnih lig, niso naklonjeni.

UEFA se je odzvala in še enkrat poudarila, da močno nasprotuje takšni ligi 'bogatih'.
UEFA se je odzvala in še enkrat poudarila, da močno nasprotuje takšni ligi 'bogatih'. FOTO: Uefa

Vnovična obuditev idej za zaprto ligo najboljših klubov je sprožila odziv Uefe, ki je s posebno izjavo še enkrat izrazila nasprotovanje tovrstnim zamislim. "Predsednik Uefe je že večkrat jasno poudaril, da Uefa močno nasprotuje takšni ligi. Načela solidarnosti, kvalifikacij in tudi izpada ter odprtih lig so elementi, o katerih ni pogajanj. Zaradi njih evropski nogomet deluje, zato je Liga prvakov najboljše tekmovanje na svetu. V Uefi in klubih si prizadevamo okrepiti tekmovanje, ki ga ne more uničiti liga desetih, dvanajstih ali celo 24 klubov, ki bi sčasoma postalo dolgočasno," se glasi sporočilo krovne nogometne zveze na celini.

BBC: Dogovor se morda ne bo zgodil
Neimenovani viri so za britansko radiotelevizijo razkrili, da bi bil proračun nove evropske Super Premier lige težak kar 4,6 milijarde funtov (pet milijard evrov). Viri so za BBC povedali, da so razprave še vedno v zgodnji fazi, vendar naj bi načrt vključeval zamenjavo Lige prvakov z novo obliko. Notranji poznavalci te industrije, navaja BBC, so potrdili pogovore, v katerih naj bi sodelovala ameriška investicijska banka JP Morgan.

Za načrtom stoji peterica najbogatejših angleških prvoligaških klubov, ki so se obrnili na več kot 12 moštev iz Anglije, Francije, Nemčije, Italije in Španije za začetek pogajanj o ustanovitvi tekmovanja. Toda pred projektom naj bi bila še "dolga pot" in dogovor "se morda ne bo zgodil", dodaja BBC.

V pogovorih tudi Fifa
Britanski mediji še pišejo, da bi se v evropski Super Premier ligi merilo 18 ekip, pri čemer bi se najboljši udarili v play-offu, da bi določili skupnega zmagovalca. V te pogovore naj bi bila vključena tudi mednarodna nogometna federacija Fifa. Prejšnji teden so klubi elitne angleške nogometne lige, Premier lige, soglasno zavrnili načrt drastičnih sprememb v angleškem klubskem nogometu, tako imenovan Project Big Picture. Po predlogih tega načrta bi število klubov v najboljši angleški ligi z 20 zmanjšali na 18, obenem pa bi ukinili ligaški pokal (EFL Cup in Community Shield).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kevin Miles, izvršni direktor Združenja nogometnih navijačev, je dejal, da ideja o oblikovanju evropske superlige kaže, da so milijarderji, ki so lastniki klubov, popolnoma izgubili nadzor nad sabo, češ da "lastnikom ni mar angleški nogomet, ampak jih vodi izključno njihov lasten pohlep".

Predsednik španske lige Javier Tebas pa je bil še bolj kritičen: "Avtorji te ideje, če resnično obstajajo, ker je dejansko nihče ne brani, ne kažejo le popolnega nepoznavanja organizacije in običajev evropskega in svetovnega nogometa, temveč tudi resno nepoznavanje trga avdiovizualnih pravic." 

"Takšen projekt bi pomenil resno gospodarsko škodo organizatorjem samim in tistim subjektom, ki ga financirajo, če sploh obstajajo, ker nikoli niso uradni. Ti skrivni projekti so videti dobro le, če so pripravljeni v lokalu ob petih zjutraj," je bil slikovit Tebas, poroča BBC. 

Nad idejo ni bil navdušen niti izvršni direktor nemške nogometne lige (DFL) in podpredsednik nemške nogometne zveze Christian Seifert, ki je bil zelo slikovit in kritičen ob tem, ko je izvedel za ideje velikih angleških klubov. "Takšen prototip 'Superlige', kot je ta, predstavlja vse, kar evropski nogomet v prihodnosti ne bi smel biti. Uvedba takšne lige bi zamajala temelje evropskega nogometa," je bil jasen Seifert. 

Na ideje o ustanovitvi zaprte 'Superlige' so se na družbenih omrežjih nemudoma ostro odzvali tudi nekateri nogometni zvezdniki, ki so osvojili Ligo prvakov in so močno proti temu, da bi se nekaj najboljših ekip zaprlo v svoje tekmovanje. Zbrali smo le nekaj današnjih odzivov: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.