Nogomet

Novopečeni trener Maribora: Milanič in Zahović sta letvico postavila zelo visoko

Ljubljana, 24. 04. 2020 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Božidar Bulat, Marko Gašparin
Komentarji
9

"Letim iz klica v klic, veliko medijev kliče. Takšen je moj posel. Bolje je tako, kot pa da te noben ne pokliče," nam je v konferenčnem pogovoru zaupal novopečeni trener NK Maribora Sergej Jakirović, ki je na tem mestu v četrtek nadomestil Darka Milaniča. "Zelo sem srečen in ponosen. Dobil sem priložnost v velikem klubu, ki se bori za trofeje," je dodal trener iz Bosne in Hercegovine, ki pa je večino življenja živel na Hrvaškem.

Sergej Jakirović se je med trenerje podal po zaključeni igralski karieri (vezist), v kateri je med drugim branil barve CSKA Sofije, Rijeke in tudi slovenskega nekdanjega prvoligaša Korotana Prevalje. Zbral je tudi pet nastopov za bosansko nogometno reprezentanco. Pri 43 letih gre za mladega (hrvaškega, kot sam poudarja, saj je odraščal v Metkoviću) trenerja, za katerega bo to šele tretji klub, ki ga bo vodil. Pred tem je deloval na Hrvaškem, in sicer v HNK Gorici in drugoligašu NK Sesvete. "Zahvaljujem se upravi kluba in športnemu direktorju Bogatinovu za zaupanje. Zavedam se, da prihajam v klub, ki ima vedno visoke cilje. Moj kolega Darko Milanič je skupaj z nekdanjim športnim direktorjem Zahovićem letvico postavil zelo visoko," se zaveda Jakirović. "Vem, kam prihajam. Vem, da si navijači Maribora želijo borbe za prvaka, da igramo v Evropi. Upam, da bomo na tej poti in da bomo vse skupaj dosegli skupaj z navijači," je v pogovoru za 24ur.com še poudaril Jakirović.

Z delavnostjo in energijo, ki jo izžareva na igrišču, verjamem, da bo moštvu dal nov zagon, ki ga v tem trenutku potrebuje. Mislim, da bo iz vsakega posameznika znal izvleči le najboljše, kar je potrjeval na klopi hrvaškega prvoligaša Gorice. V večurnih pogovorih je pokazal tudi poznavanje mariborske specifike, kar ni presenečenje ob spoznanju, da je igral v Sloveniji in tukaj opravil tudi strokovno prakso med šolanjem za licenco Uefa Pro. Oliver Bogatinov o Jakiroviću.

"Moj agent Amir Ružnić me je klical že pred dvema mesecema. Ko je korona nastopila, smo stopili v stik. V zadnjih dveh tednih sem opravil nekaj razgovorov s športnim direktorjem Bogatinovom, pogovorila sva se o tem, kako vidim stvari, da se začne nekakšna nova era – 'ponovni zagon'. To je tako v nogometu. Izmed kandidatov se je Bogatinov odločil, da bom jaz trener," je pogajanja opisal nekdanji vezist bosanske reprezentance. "Spremljali so moje delo v Gorici, kjer smo imeli mali proračun, a naredili smo konkurenčno moštvo. Videli so, da sem uspel prepričati moje bivše varovance, da lahko kogar koli premagajo. Zdaj imam to srečo, da bomo skupaj sodelovali," je še pojasnil novopečeni trener Maribora. Vijoličaste zelo dobro pozna, saj je bil v Mariboru pred dvema letoma 'gost', ko je opravljal trenersko licenco Uefa Pro. "Z Gorico smo igrali tudi dve prijateljski tekmi z Mariborom v času reprezentančne pavze v Ljudskem vrtu, tako da ekipo zelo dobro poznam," je razložil Jakirović.

Sergej Jakirović je mestu glavnega trenerja Maribora nadomestil Darka Milaniča.
Sergej Jakirović je mestu glavnega trenerja Maribora nadomestil Darka Milaniča. FOTO: NK Maribor

"Včeraj sem izjavil, da imam kratko trenersko kariero. Resnično je tako: pred dvema letoma sem vodil ekipo druge hrvaške ligo, tam sem opozoril nase, dobil povabilo Gorice. Govorili so mi, zakaj si odšel tja, izpadli bomo iz druge lige. A naredili smo res dober posel, izdelali nekaj igralcev, opravili pet prestopov," se je 43-letni (rojeni) Mostarčan spomnil zadnjega delovanja v HNK Gorica, ki jo je prevzel, ko se je ta prebila v prvo hrvaško ligo, nato pa jo je že v krstni sezoni popeljal do petega mesta v hrvaški prvi ligi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Benzzz
24. 04. 2020 21.33
+4
Toti Maribori čist švedski bo postal.
Uporabnik1211614
24. 04. 2020 17.19
+7
Guardiola je na prvi tiskovni znal nemško.
Mungos2
24. 04. 2020 19.47
+5
Milan Oni?
24. 04. 2020 16.44
-2
Vse dobro trener! Na zmage!
poserjemsenavas
24. 04. 2020 15.34
+8
Zakaj ni nihče kontaktiral Xavija, to bi bil lahko njegov začetek trenerske poti v Evropi.
hotchilipoper
24. 04. 2020 15.33
+14
A je v tem mariboru še kakšen naš
MINECRAFT CREPER
24. 04. 2020 16.22
+8
Šta ti pričaš,ja te nič ne razumjem.Ko si ti,da govoriš o naših nogometašima.Mi smo Slovenia druže moj a iz koje zemlje si ti,ne razumijem tvoj jezik.
SERAPHIN
24. 04. 2020 17.24
-1
lusma00
24. 04. 2020 18.31
+5
Seraphim....tole pa ni bilo napisano v njegovem jeziku...v osn.soli sem se ucil srbohrvasko tko da mi da vedeti da si se zelo mlecen okoli ust