Nogomet

Olimpija v Luksemburg, Mura pa v Moldavijo

Nyon, 14. 06. 2022 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., Ž.K.
Komentarji
2

V švicarskem Nyonu je ples kroglic odločil, s katerim nasprotnikom se bodo nogometaši Olimpije in Mure pomerili v prvem krogu kvalifikacij za evropsko Konferenčno ligo. Olimpija je imela pri žrebu vlogo nosilca. V skupini 3 so bili med nosilci poleg zeleno-belih še Budučnost Podgorica, B36 Torshavn, Gzira United, St Joseph's. Črno-beli se bodo letos v prvem krogu pomerili z moldavskim predstavnikom Sfintul Gheorghe, zeleno-beli pa se bodo udarili s predstavnikom Luksemburga Differdange. Slovenski pokalni zmagovalec Koper se bo Evropi pridružil nekoliko pozneje. Prve tekme bodo 7., povratne pa 14. julija, zmagovalci pa bodo napredovali v drugi krog kvalifikacij. Mura bo imela na povratni tekmi prednost domačega terena, medtem ko bo Olimpija doma igrala prvo tekmo.

Sedaj je znano, da se bodo varovanci ljubljanskega trenerja Roberta Prosinečkega pomerili proti luksemburškemu klubu FC Differdange 03. 

Robert Prosinečki
Robert Prosinečki FOTO: Damjan Žibert

"Dejstvo je, da za zdaj še ne vemo veliko o tekmecu, a smo seveda nemudoma začeli raziskovati, kdo in kaj nas čaka v prvem krogu evropskih kvalifikacij. Gre sicer za klub, ki ima v svoji ekipi kar nekaj tujih nogometašev, kako bo na igrišču, pa bomo seveda šele videli. Ne glede na vse bi rekel, da smo dobili v redu nasprotnika, žreb bi se za nas lahko končal tudi slabše. Differdange je vsekakor tekmec, ki smo ga več kot sposobni izločiti, s takšno miselnostjo se bomo tudi podali v obračun. Zato lahko rečem, da sem zadovoljen, več o nasprotniku pa bom seveda lahko povedal šele po temeljiti analizi," je povedal Prosinečki in dodal: "V Evropi lahkih nasprotnikov ni več, toda ne dvomim, da bomo uspešni. Zdaj se moramo le dobro pripraviti in mislim, da bo vse tako, kot si vsi skupaj tudi želimo. Naše izhodišče pa je, ponavljam, jasno: Olimpija želi zmagati in napredovati. To je naš edini cilj."

Zmaji so bili pred žrebom v vlogi nosilcev. Možni nasprotniki zeleno-belih so bili Borac Banjaluka, Larne, Differdange, Atletic Club d’Escaldes in Llapi.

Občina s statusom mesta Differdange se nahaja na jugozahodnem delu Luksemburga v neposredni bližini meje s Francijo in ima približno 25.000 prebivalcev. Nogometni klub, ki prihaja iz tega mesta, je aktualni luksemburški podprvak. S klopi ga vodi nekdanji luksemburški reprezentant Paolo Amodio. Imel je enako število točk kot tretjeuvrščena Fola Esch in pet manj od prvaka F91 Dudelange. Tako si je tudi prislužil uvrstitev v kvalifikacije za konferenčno ligo. V klubskih vitrinah se nahajajo štiri pokalne lovorike, državnega prvenstva pa še niso osvojili. Domujejo na stadionu Stade municipal de la ville de Differdange', ki sprejme 3500 ljudi.

Olimpija-Radomlje
Olimpija-Radomlje FOTO: Damjan Žibert

Muro čaka pot v Moldavijo

Ples kroglic v Nyonu je Prekmurcem med petimi možnimi nasprotniki namenil moldavskega nasprotnika, za preboj v drugi krog kvalifikacij jim bo nasproti stala lansko leto četrta ekipa moldavskega prvenstva FC Sfintul Gheorghe. Med možnimi nasprotniki so bili še slovaški MFK Ružomberok, gruzijska Dila Gori, črnogorski FK Iskra Danilovgrad in kosovski KF Gjilani.

"Prvo kot prvo, vsak nasprotnik v Evropi je vreden spoštovanja. Z žrebom smo lahko zadovoljni, saj smo se izognili na papirju najmočnejšima ekipama in najdaljšemu potovanju. V prihodnjih dneh bo čas za analizo nasprotnika, kjer ga bomo tudi bolje spoznali. V vsakem primeru bomo morali biti na visokem nivoju, v kolikor bomo želeli upravičiti vlogo nosilcev. Seveda pa to prinaša dodaten pritisk in odgovornost, da se pokažemo v najboljši luči." je žreb pokomentiral trener črno-belih Damir Čontala.

Mura - Maribor
Mura - Maribor FOTO: Luka Kotnik

Oblak pred točno dvanajstimi leti poskrbel za klubski rekord
Na današnji dan leta 2010 je bil tudi uradno potrjen milijonski prestop Jana Oblaka iz Olimpije v lizbonsko Benfico. Tedaj šele 17-letni vratar si je prestop v enega največjih evropskih klubov vseh časov priigral po vsega eni sezoni v prvi slovenski nogometni ligi. V sezoni 2009/10 je Oblak v gol zmajev stopil na triintridesetih prvoligaških tekmah.

Jan Oblak
Jan Oblak FOTO: Damjan Žibert
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2127030
14. 06. 2022 13.49
-9
Luksemburg ima igrače. Tokrat Čeferin ni posegal v bobne z žogicami in so dobili neželjenega in težkega nasprotnika. Nekoliko lažje delo so dobili Muraši in Mariborčani, ki gredo na vzhod, kjer bo nealoga nekoliko lažja.
schrodingerScat
14. 06. 2022 13.33
+6
Differdange je favorit, ampak z malo sreče in z veliko želje je tudi tak nasprotnik, velikan luksemburškega nogometa, premagljiv. Gremo Olimpija!