Komentar

O, kako lepo. Spektakel pred spektaklom po korupciji in hinavščini

Doha, 20. 11. 2022 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
57

Začelo se je svetovno prvenstvo v Katarju. Deset let po tem, ko je FIFA odločila, da bo to tekmovanje prvič v zgodovini gostila arabska država, in (po podatkih angleškega The Guardiana) 6000 smrti priseljenskih delavcev pozneje, sta blišč in bogastvo male države na srednjem vzhodu (z malo pomoči Morgana Freemana) za naslednji mesec dni postavila nogomet na prvo mesto.

Ste že slišali, da je v Katarju vroče? Med otvoritveno slovesnostjo letošnjega toliko kritiziranega svetovnega prvenstva je angleški BBC dvignil svoj moker prst v zrak in zaznal neznosnih 25 stopinj Celzija. Le kako naj bi nogometaši Katarja in Ekvadorja uro pozneje na popolni zelenici ob ogromnih zračnikih, ki bodo v njihova pljuča dovajali svež in hladen zrak, preživeli? Najbrž jim bo lažje, kot je bilo našim sosedom Hrvatom in mraza navajenim Islandcem na prejšnjem svetovnem prvenstvu v pregovorno mrzli Rusiji. Temperatura v Rostovu na Donu je med tekmo skupinskega dela med omenjenima reprezentancama padla do prijetnih 27 stopinj Celzija. Se je o teh razmerah na ves glas govorilo vseh deset let pred prvenstvom? Ne.

Stadion Al Bayt med otvoritvijo svetovnega prvenstva v Katarju
Stadion Al Bayt med otvoritvijo svetovnega prvenstva v Katarju FOTO: AP

Ne pozabimo na delavce

No, dobro, vremena nihče ne more nadzirati, kako delodajalci skrbijo za svoje delavce, še posebej priseljence, je pa nekaj, za kar morajo s strogimi zakoni poskrbeti voditelji držav. Isti voditelji, ki bi davnega leta 2010 takoj po tem, ko je Fifin vedno pošten izvršni odbor sprejel odločitev, da bo svetovno prvenstvo v Katarju, Fifo morali kaznovati in organizacijo turnirja podariti na primer Združenim državam Amerike, Švedski ali Angliji. Tam na koncu koncev vedno lepo skrbijo za priseljence, še posebej tiste iz arabskih držav. Omenjene države nikoli ne bi izvolile skrajno desničarskih strank v svoje parlamente, kajne, Švedska? Njihovi predsedniki nikoli ne bi državljanom arabskih držav prepovedali vstop v svojo demokratično oazo, kajne, Donald Trump? Angleška vlada nikoli ne bi migrante iz Ruande poslala nazaj v državo, kjer se bojijo za svojo varnost, kajne, Boris Johnson? Boris je bil na dopustu na Jezerskem, Boris je dober človek. 

Ne pozabimo na alkohol

No, če že govorimo o kršenju človekovih pravic, namenimo minuto molka jetrom Evropejcev, ki si bodo drznili poleteti v majhno in vrelo Doho. V Katarju naj se močno zamislijo nad tem, kako skrbijo za priseljence, ki so jim zgradili stadione. Predvsem pa naj še enkrat dobro premislijo, ali si ti Arabci Evropejcem zares drznejo prepovedati zaužitje alkoholnih pijač na teh stadionih. Si predstavljate? Kako bo Anglež na večerni tekmi navijal za Anglijo po tem, ko ni cel dan pil pivo za pivom, za pivom, za pivom, za pivom?

Tudi na vas niso pozabili dragi člani skupnosti LGBTQ+

O, glej ga, a ni to David Beckham? Kaj pa on počne v Katarju? A ni to tisti David, ki je poziral na naslovnicah časopisov, ki podpirajo skupnost LBGTQ+? Gej ikona? Poleg princa Williama je bil tudi daleč najbolj znan član uradne kandidature Anglije za prvenstvo, ki je bilo na koncu dodeljeno Rusiji, kajne? Ta ista Anglija je dvignila vik in krik, ko je ugotovila, da FIFA svetovna prvenstva podeljuje na podlagi ugodnosti, ki jih uživajo člani/svetniki njenega svetega izvršnega odbora. Resno, kaj David počne v Katarju? Koliko je zaslužil? 170 milijonov evrov? Za kaj? Ambasador je? Katarja? Saj se prav razumemo, kajne? To je ta država, kjer gejev in lezbijk ni, vsaj na prostosti ne. Še dobro, da so vsa ostala svetovna prvenstva do zdaj organizirale države kjer skupnost LGBTQ+ uživa ne zgolj podporo državnega vrha, ampak tudi razumevanje in spodbudo, kajne, Vladimir Putin?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hvala, Gianni

Še dobro, da tisti koruptivni Švicar ni več predsednik Fife. Sepp Blatter je res bil najhujši, s tem se vendarle lahko vsi strinjamo. Umazana Fifa se je čez noč s prihodom drugega Švicarja na čelo največje nogometne korporacije na svetu popolnoma spremenila, zagotovo. Dragi Gianni Infantino, zato ti tukaj namenjam vso pozornost, ki si jo zaslužiš. Pravzaprav prepuščam besedo tebi. "Težko je vsak dan brati vse te kritike odločitve, ki je bila sprejeta pred desetimi leti, ko nihče od nas ni bil tam. Zdaj vsi vemo, da moramo to situacijo izkoristiti na najboljši mogoč način. To bo zagotovo najboljše svetovno prvenstvo vseh časov," pravi Gianni in jaz mu moram verjeti, ker je on boljši od Blatterja in tega nikoli ne smemo pozabiti.

Emir Katarja Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani in predsednik Fife Gianni Infantino
Emir Katarja Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani in predsednik Fife Gianni Infantino FOTO: AP

Pravi tudi, da cel svet rine v Katar. Zakaj? Ne zato, ker so tam pesek in dragulji. "Ker je tam nafta. Če tu ne bi bilo nafte, ne bi ta država nikogar zanimala. Zdaj vsi prihajajo sem in vsi želijo nekaj, ampak kdo pravzaprav skrbi za delavce tu? Kdo? Fifa skrbi zanje, svetovno prvenstvo skrbi zanje in če sem pošten, tudi Katar skrbi zanje," pravi vedno pošteni angel varuh delavcev Gianni, ki je priznal, da so med gradnjo stadionov za svetovno prvenstvo umrli trije delavci. On razume, kako se počutijo geji, ženske, priseljenci in delavci v Katarju, ker so tudi njega v osnovni šoli v Švici zmerjali, ker je Italijan. Pa bodimo tudi vsi ostali pošteni in priznajmo, da nas bo naslednji mesec dni zanimalo zgolj, ali bo Lionel Messi končno postal svetovni prvak, ali celo Cristiano Ronaldo, ki je obljubil, da bo zaključil svojo bogato kariero, če bo on postal svetovni prvak.

Dragi Cristiano, približno 6000 priseljenskih delavcev je po podatkih angleškega Guardiana v zadnjih desetih letih med gradnjo čudovitih stadionov v Katarju tudi zaključilo svojo ne ravno bogato kariero. Ne zato, ker so postali svetovni prvaki ali zato, ker so bili dovolj bogati ali lepi kot ti, vsi vemo, zakaj. A pomembno je le, da boš ti končno dokazal, da si boljši od Lionela. V vsakem primeru sta Leo in Cris najboljša prijatelja, odkar sta skupaj sedla za šahovsko desko. Pa bodimo tudi vsi ostali prijatelji z vsemi ostalimi, ne glede na našo zgodovino, kulturo in barvo kože. Če nič drugega, zato ker nam je to ukazal mož z božanskim glasom Morgan Freeman. Mogoče bo Morgan tako, kot je to storil v filmu Vsemogočni Bruce, ob zaključku prvenstva kliknil s svojimi prsti in vsi, ki so vsa ta leta tako glasno protestirali, bodo pozabili na to malo državo, kjer je vedno bila pomembna le nafta in za kratek čas tudi nogomet. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

holcar.
21. 11. 2022 09.56
+2
Na bruhanje mi gre branje tega članka. V Qatarju boš po prvenstvu zaprt zaradi pitja alkohola, kot gej boš izginil, in bognedaj da imaš neporočen spolne odnose, boš spet zaprt. Tako da kdorkoli že to piše enači normalen svet in brutalega na drugi strani. Pa saj to je cilj RTV in 24 ur, kajne? Narediti zahod arabski in nas vse podjarmiti!
Korintos11
21. 11. 2022 09.42
+7
Blišč in bed sta spet na pohodu. Milijonarji so pri nas in pri njih, siromaki pa tudi.
Micimici7
21. 11. 2022 09.33
+4
semenj ničevosti ali??
S...O.E
21. 11. 2022 09.18
+8
PRILAGAJAMO SE NJIHOVEM SISTEMU LEPO BI PA BLO DA SE TUD MUSLIMANI OBNAŠAJO K PRIDEJO V EVROPO
SlovenecSI
21. 11. 2022 21.07
+3
Pa postavimo pravila, jih pa ne, sami smo si krivi.
mungus
21. 11. 2022 08.58
+1
čista beda ....vse skupaj ....pravega blišča pa bore malo!
SlovenecSI
20. 11. 2022 20.23
-1
Če še v življenju niste bili dol, ne govorite kako je. Čistoča na vsakem koraku, noben pijanec ali narkič ti ne bo težil kot v slo. Ko, kot belec hodiš po ulici se ti tudi Arabec umakne brez problema, in ne ko pri nas se najraje se zaleti vate kak šlo ali pa juznjak. Noben frajercek ne bo napačno parkiral, ali na pločniku ali na invalidih... Jasna pravila, komur ni všeč naj ne pride, tistim ki pa nam je, vidiš pa kulturo kot je treba. In ja v trgovini dobiš salamo od perutnine Ptuj ne boste verjeli... Če že omenimo delavce, govoril z varnostnikom in rekel nobenemu nič ne manjka, zato pa so tam. Enkrat na leto delodajalec tujcem plača pot domov. Tko da ne tu kaj je fer in kaj ne.
sh4dyl4dy
21. 11. 2022 08.53
+1
Ja, ker je salama od Perutnine Ptuj HALAL! Sramota! Slovenci sploh ne veste, kaj jeste!
Micimici7
21. 11. 2022 09.34
+2
Slovenec Si.. zakaj bi se ti Arabec umaknil brez besed...je isto človek, kot ti in jaz ali??
SlovenecSI
21. 11. 2022 21.09
-1
whattheuck
20. 11. 2022 20.05
+7
Spektakel ni zanimiv, ker vsi vemo, kako se tam dela z delavci. Ni prostora za gledalce oz. navijače, novinarje, vsi so v dolgih kamionskih prikolicah. En wc je verjetno za 100 teh prikolic. Vsi tam so kot v koncentracijskem taborišču.
User416781
20. 11. 2022 19.46
+16
Neumen članek.
whattheuck
20. 11. 2022 20.06
+5
Mickay
20. 11. 2022 19.30
+5
Prodani Evropejci kupiš jih za pest dolarjev si lohka svoje človeške pravice in LETREGHITRO vtaknejo v Rit Konec je rdečen vijoličate fasade. Sedaj pa polni licemerja, Hinavčšine in svojega umazanega obraza Fuj Evropa, da niste ene besede izdavili iz sebe..Čuftarin zakoplji se v pesek..Fuj Čuftarin..
Kdorkoli
20. 11. 2022 20.17
+3
Pa pejt v Aftiko al kje ti bolje kot v Evropi. Zakaj si spoh se tu?
proofreader
20. 11. 2022 19.26
+6
Čeferina pa ne smete omeniti?
Kitamita
20. 11. 2022 19.12
+5
Uefa je ŝtiri krat bogatejŝa kot Fifa razen World cup nimajo niĉ in ŝe ta je vsaka 4 leta
Kitamita
20. 11. 2022 19.07
+1
😄 🤣 😂
Kitamita
20. 11. 2022 19.04
+11
Pozabu je napisat da majo v Evropi priseljenci veĉ pravic kot domaĉini ker so domaĉini hudobni belci od katerih vsi bežijo stran
Moni N
20. 11. 2022 19.02
-7
Sami komentarji tistih, ki verjetno niti ene tekme še niso pogledal v celoti... Huda otvorite, in ne dvomim da ne bi videli tudi nekaj zlo dobrih predstav najboljših. Za ostalo pa.. Ja nimas kej, tko je... Vedno more nekdo nasrkat! Jaz se veselim nogometa👌
Thor
20. 11. 2022 18.40
+1
koliko "nagrade" dobijo novinarji za kritike sp .
User1421764
20. 11. 2022 18.40
+4
Samo kakšno Qatarko v kratki kiklci bi pa tud lahk vidli 😁
David Murn
20. 11. 2022 18.27
+5
že ekvador jim bo pokazal kje jim je mesto...
David Murn
20. 11. 2022 18.24
+16
Pa še neki... Ko takole pametuješ kao v smislu da bi se morali prilagoditi njihovim običajem... Ni problema, TAKOJ KO SE BODO ONI PODREDILI NAŠIM OBIČAJEM ko so tukaj na obisku! Ne da so oni (oz. tako mislijo) vedno glavni kjerkoli so. Doma ali pa v tujini! Vedno se jim morajo drugi prilagajat 😡 Tako da tvoje pisanje je enostavno en navaden BS!
David Murn
20. 11. 2022 18.25
+6
zdaj pa samo še čakam da zbrišeš ta post...
Broj1 TNT
20. 11. 2022 18.28
-7
aja a ti pa ne bi bil njim za vzor pa najprej ti počepnil,ker si tega že itak vajen?sicer pa nimamo tolk narodnih noš za vse !
David Murn
20. 11. 2022 20.05
+9
Jozefin? Neki je hudo s tabo narobe... Mi se jim vedno moamo prilagajat torej kdaj se bodo oni k nam?
SlovenecSI
20. 11. 2022 20.18
+5
Kaj se bunite kdo se prilagaja, pa postavimo pravila za rute.... Ko pa pridemo do tega, ah to pa ne, kaj se pa bunite.
David Murn
20. 11. 2022 20.36
+3
zakaj se bi pri nas o rutaj sploh debtiral? To nikoli ni bilo del naše kulture, ampak ja to ni važno, se bomo že prilagodili?!?
Stolček
21. 11. 2022 12.46
+2
David Murn,kako rute niso bile del naše kulture? Rute še zdaj nosijo starejše ženske na vasi. 😉
Mio56
20. 11. 2022 18.19
+7
alooo pa to je zogobrc! To ima ze v imenu korupcio in hinavscino!
David Murn
20. 11. 2022 18.13
+11
Novinar? ok maš jajca se posmehovat vsem ki si povedali kaj je z tem mondialom močno narobe... Ne vem pa če je to pametna poteza...