Nogomet

Oblak: Trpljenje je v Atleticovem DNK, čaka nas deset finalov

Madrid, 22. 03. 2021 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski nogometni vratar Jan Oblak je skoraj treh letih ubranil svojo prvo enajstmetrovko in skupaj s strelcem edinega gola Luisom Suarezom odločilno pomagal Atleticu do pomembne domače zmage v prvenstvu nad Alavesom (1:0).

Koke in Oblak (oba na fotografiji) proslavljata po ubranjenemu strelu z bele pike.
Koke in Oblak (oba na fotografiji) proslavljata po ubranjenemu strelu z bele pike. FOTO: AP
Obračun na stadionu Wanda Metropolitano je bil nekaj posebnega tudi za edinega strelca Suareza, ki je zdaj v karieri (tudi v reprezentanci Urugvaja) dosegel že 500 golov. Je prvi Urugvajec, ki mu je uspelo doseči ta mejnik, med aktivnimi nogometaši pa trenutno zaostaja za Portugalcem Cristianom Ronaldom (788), Argentincem Lionelom Messijem (759), Švedom Zlatanom Ibrahimovićem (570) in Poljakom Robertom Lewandowskim (541).

Čeprav je o tem še veliko prezgodaj soditi, bi lahko obramba slovenskega vratarja Jana Oblaka predstavljala enega ključnih trenutkov v boju za španski naslov. Atletico se je proti Alavesu vnovič znašel v težavah na domači zelenici, kjer je sicer po začetku drugega polčasa povedel z novim golom prvega strelca Luisa Suareza. A nato je v 86. minuti Alaves dobil priložnost za izenačenje: enajstmetrovko je izvajal Joselu, a je Oblak "prebral" njegovo namero in po skoraj treh letih ubranil svojo prvo najstrožjo kazen.

"Tega z enajstmetrovkami se ne da razvozlati. V zadnjem času nisem ubranil niti ene," je za Movistar+ po dvoboju priznal Oblak. "Včasih jih ubraniš veliko, spomnim se, da sem pred tremi leti ubranil štiri od šestih, v zadnjem času pa niti ene. Jasno je, da s tem nisi zadovoljen, danes pa sem na srečo strel ubranil. Šlo je za zadnje minute in zmagali smo," je nadaljeval nekdanji vratar ljubljanske Olimpije in lizbonske Benfice.

"(Pri enajstmetrovki, ki jo je zakrivil Stefan Savić, op. a.) je šlo za smolo. Savić ga ni želel udariti, pa še na črti kazenskega prostora je bilo vse skupaj, žoga je šla ven ... Zadel ga je v glavo, a tega gotovo ni želel. Če (sodnik, op. a.) piska, potem je to tako, če ne piska, potem ni. Jaz nisem tisti, ki odloča. Je pa bilo zelo nesrečno. Tri točke so vedno pomembne. V sredo so bile za nas," je nadaljeval Oblak.

Statistika Jana Oblaka na tekmi Atletico – Alaves.
Statistika Jana Oblaka na tekmi Atletico – Alaves. FOTO: Sofascore.com

Le še ena tekma z neposrednim konkurentom
S soigralci je sredi tedna doživel novo razočaranje v Ligi prvakov, v kateri je za Atletico v osmini finala tokrat previsoko oviro postavil Chelsea, ki je slavil na obeh tekmah brez prejetega gola, Oblak pa je moral v svojo mrežo po kar tri žoge (0:1 in 2:0). Rdeče-belim po hitrem slovesu od španskega pokalnega tekmovanja ostaja le še boj za državni naslov, v katerem pa so že zakockali velik del ogromne prednosti z začetka sezone, a trenutno še vedno za štiri točke vodijo pred Barcelono, še dve točki dlje je mestni tekmec in branilec naslova Real.

Do konca je še deset krogov; kot prva med seboj na drugem "el clasicu" sezone v Madridu aprila igrata Real Madrid in Barcelona, Atletico pa bo moral maja še na Camp Nou. Z Realom so rdeče-beli že odigrali dve tekmi (poraz v gosteh z 0:2 in remi doma z 1:1), kar pomeni, da bi bili, če bi kluba zbrala enako število točk ob koncu sezone, branilci naslova v prednosti.

'Po reprezentančnem premoru nas čaka deset finalov'
"So bile to pomembne točke? Vedno so. V sredo so nas izločili iz Lige prvakov, v kateri smo si želeli daleč, a nismo bili dovolj dobri. Po izpadu je konec tedna težak. Bilo je ključnega pomena, saj Barca, Madrid in Sevilla prodirajo iz ozadja. A ne gledamo njih gledamo sebe, zdaj je na sporedu reprezentančni premor, nato pa nas čaka deset finalov. Treba je iti tekmo za tekmo, ne gledamo drugih," je še povedal Oblak.

"To je moje sedmo leto tukaj in so tekme, na katerih trpiš, to trpljenje je tudi v rdeče-belem DNK. A zaradi tega je nogomet lep, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Jasno je, da si želiš tekmo odločiti prej in doseči dva ali tri gole, a tudi izid 1:0 prinaša tri točke in to je tisto, kar šteje," je sklenil Oblak.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
22. 03. 2021 16.06
+1
V tem momentu je glavni Atletica realizacija! Če so si v prvi polovici prvenstva ustvarjali relativno malo priložnosti za zadetke, jih je krasila izjemna realizacija, saj je skoraj vse, kar se je dalo, končalo v mrežah nasprotnikov. Sedaj v zadnji četrtini prvenstva je ravno obratno, v napadu si ustvarjajo kopico priložnosti, realizacija pa je obupna in vsa sreča, da imajo Suareza, da vsaj nekaj pospravi za hrbet nasprotnikovih vratarjev. In zaradi tega, ne glede na to, da Atleti v obrambi naredijo zelo malo napak, postaja tako rekoč vsaka napaka v obrambi za njih že skoraj usodna, ker proti "slabšim" nasprotnikom izgubljajo prepotrebne točke v boju za naslov. Na drugi strani pa sta Real in Barcelona, ki sta ravno v obratni situaciji, oba začela neverjetno slabo, ampak nadaljevanje je čedalje boljše, še posebno pri Barci, ki je nazadnje storpedirala Sociedad in zmagala že petič ali šestič zapored. Atleti upajo, da čez 14 dni, na večnem derbiju v Madridu, ne bo zmagovalca, glede na to, da sami takrat igrajo v Sevilli, kjer imajo spet bolj malo možnosti za polni izkupiček. V La ligi bo še zelo zanimivo, saj obstaja velika verjetnost, da so bo o prvaku odločalo vse do zadnjega kroga!?
User792410
22. 03. 2021 16.08
+1
blablablabla
22. 03. 2021 15.59
+4
Poglej posnetek leva noga je na crti ko se je igralec dotaknil zoge!
Armando
22. 03. 2021 14.34
+0
Pocasi naj spoka iz tega bunkerja
AtleticoSLO
22. 03. 2021 15.09
-3
Bunker??? Atleti imajo 2 napd lige in prvo obrambo lige...sicer pa zakaj bi odhajal igra v TOP Ligi v Topli državi...in ni stvari ki bi jo pogrešal... odhod zanj pa ni dobra rešitev...dejal je da bo v Atleticu postal legenda kar po mnenju mnogih še nakaj časa potrebuje .... Klub je Oblaku dal možnost prepoznavnost in dvomim da bo kar tako odšel..konec koncev pa kdo danes gleda cca. 30 let stare vratarje...ne mislim tukaj da je star...a danes se gledajo čim mlajši...Oblak zna končati kariero na Wandi
realmadrid the best
22. 03. 2021 15.43
-4
User792410
22. 03. 2021 15.50
-1
realmadrid, jaz bi bil na tvojem mesto bolj v skrbeh kako se bo čez 14 dni izšlo z Barcelono in se ne bi ukvarjal s tem, kaj in če sploh, bodo osvojili Atleti!
1model
22. 03. 2021 14.15
+6
Ven je šel iz gola Zanimivo da to ni nobeden videl.
1model
22. 03. 2021 14.15
+1
Hello.
22. 03. 2021 14.03
+5
Atletico ga pa serje tolko prednosti je mel če pa bo letos to zasral mu pa ni pomoči... Drugače pa čestitke oblaku!
AtleticoSLO
22. 03. 2021 13.02
-1
Atleticov DNK res ni ravno lep ma oko, a vsaka tekma je boj in vsako tekmo se v glavi živci razvijajo.hehe...Atleticova igra je boj in mučenje 💪💪💪