Nogomet

Martinez bo še zadnjič poskusil zmagati z zlato belgijsko generacijo

Doha, 22. 11. 2022 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
1

Belgija je trenutno uradno druga najboljša reprezentanca na svetu, čeprav rdeči vragi v vsej svoji zgodovini še niso osvojili velikega tekmovanja, če ne štejemo naslova na olimpijskih igrah davnega leta 1920. Belgijska zlata generacija že vsaj desetletje obljublja velike zmage, ampak jih je do zdaj redko tudi dostavila. Po tretjem mestu na svetovnem prvenstvu leta 2018 se čas izteka in na zadnjem velikem turnirju pod taktirko selektorja Roberta Martineza bo za uspeh veljala zgolj osvojitev najbolj slavnega pokala v nogometu.

Španec Roberto Martinez je na selektorsko klop Belgije stopil leta 2016 in od takrat taktične postavitve na igrišču ni občutno spremenil. 3-4-3 je preverjen recept, ampak v zadnjih šestih letih je prišlo do velikih kadrovskih sprememb, predvsem v obrambi. Vincent Kompany je zdaj trener v Angliji, Thomas Vermaelen pa Martinezov pomočnik v reprezentanci. V osrčju obrambe sicer še vedno igrata 33-letni Toby Alderwireld in 35-letni Jan Vertonghen, ampak oba sta se vrnila v belgijsko ligo, kjer nameravata zaključiti bogati karieri.

Belgija je SP leta 2018 zaključila na tretjem mestu po tem, ko je v polfinalu izgubila proti Franciji (0:1), na tekmi za tretje mesto pa premagala Anglijo (2:0). Leta 2014 so v Braziliji izpadli v četrtfinalu proti Argentini, ki jih je enako kot Francija premagala z zgolj enim zadetkom. Na minulih dveh Eurih so Belgijci tudi izpadli v četrtfinalu.

Kevin de Bruyne je največji zvezdnik Belgije na letošnjem svetovnem prvenstvu.
Kevin de Bruyne je največji zvezdnik Belgije na letošnjem svetovnem prvenstvu. FOTO: AP

Kevin de Bruyne je še vedno kreativno srce moštva in vse se vrti okoli igralca Manchester Cityja. Eden Hazard, ki je blestel v Chelseaju ob prihodu Martineza na mesto selektorja, je od prihoda v Real Madrid le bleda senca včasih enega najboljših igralcev na svetu. Kljub temu Martinez še vedno upa, da lahko oživi nekdaj velikana evropskega nogometa. "Eden lahko Belgiji še vedno ponudi ogromno. Vprašanje je, ali bo lahko igral 90 minut in če lahko zdrži sedem tekem v tako kratkem času. Nihče si ne zatiska oči. Eden že dolgo časa ni igral redno in to pusti posledice," je o trenutnem stanju nekdaj največjega belgijskega zvezdnika dejal njegov selektor.

Belgija nastopa v skupini F skupaj s Hrvaško, Marokom in Kanado. Skupina se v izločilnih bojih križa s skupino E, kjer nastopajo Kostarika, Nemčija, Japonska in Španija.

Zlata generacija belgijskega nogometa je torej vse starejša in časa za izpolnitev neverjetnega potenciala je vse manj. Martinez je že napovedal, da bo po prvenstvu zapustil selektorsko mesto in njegov naslednik še ni znan. Ena stvar je jasna, Belgijci so dovolj kakovostni, da zapretijo vsaki reprezentanci in celo osvojijo to prvenstvo, ampak imajo tudi dovolj neuspehov za seboj, da pokala ne pričakujejo, temveč nanj zgolj upajo.

Skupine in izločilni boji SP v nogometu
Skupine in izločilni boji SP v nogometu FOTO: Sofascore.com

Prednost: Uigranost, saj okostje reprezentance igra skupaj že več kot desetletje, kakovosti imajo tudi dovolj, vprašanje je zgolj, ali bodo uspeli tesne poraze v izločilnih bojih velikih tekmovanj proti velikim reprezentancam končno spremeniti v zmage.

Slabost: Obramba, namreč Vertonghen, Alderweireld in Dedryck Boyata so se vsi vrnili v domačo ligo, kar je jasen znak, da so njihove kariere počasi v zatonu.

Glavni zvezdnik: Kevin de Bruyne, ki je obenem tudi eden največjih zvezdnikov na svetu, vodja v slačilnici in general na igrišču. Njegove podaje so izjemno natančne, streli od daleč mogoče še bolj. Brez njega Belgija nima resničnih možnosti za uspeh, z njim pa bi vsaka druga reprezentanca na prvenstvu bila občutno močnejša.

Naslov lahko osvojijo, če: Končno dosežejo svoj potencial. Belgijci imajo izkušene in kakovostne igralce v prvi enajsterici, za njimi pa kakovost igralcev na klopi občutno pade. To pomeni, da so igralci, ki jih Martinez na igrišče pošlje od prve minute, tisti, ki bodo morali odigrati najboljši turnir v svojih karierah.

Bojijo se, da: Njihov najboljši strelec Romelu Lukaku ne bo pravočasno okreval po poškodbi leve noge in bo poleg prvih dveh tekem izpustil tudi potencialne izločilne boje.

Bodite pozorni na: Charlesa De Ketelaerja, ki je letos okrepil Milan. Prestopil je iz presenečenja letošnje Lige prvakov Cluba Bruggeja v zameno za 32 milijonov evrov. Je član nove generacije, ki počasi, a vztrajno preti stari gardi. Napadalni vezist, ki je zelo visok (192 centimetrov) in lahko igra tudi na vseh položajih v napadu. Letos v dresu Milana še ni zabil gola, ampak je v lanski sezoni v belgijski Juniper Pro ligi na 33 tekmah dosegel 14 zadetkov, kar pomeni, da bodo nasprotni branilci v lastnem kazenskem prostoru nanj morali biti zelo pozorni.

Seznam igralcev na svetovnem prvenstvu:

Vratarji: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Koen Casteels (VfL Wolfsburg).

Branilci: Jan Vertonghen (Anderlecht), Toby Alderweireld (Royal Antwerp), Wout Faes (Leicester), Arthur Theate (Rennes), Zeno Debast (Anderlecht), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Timothy Castagne (Leicester).

Vezisti: Kevin De Bruyne (Manchester City), Youri Tielemans (Leicester), Amadou Onana (Everton), Axel Witsel (Atletico Madrid), Hans Vanaken (Club Brugge), Leander Dendoncker (Aston Villa), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund)

Napadalci: Eden Hazard (Real Madrid), Charles De Ketelaere (AC Milan), Leandro Trossard (Brighton), Dries Mertens (Galatasaray), Jeremy Doku (Rennes), Romelu Lukaku (Inter Milan), Michy Batshuayi (Fenerbahce), Lois Openda (Lens).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
23. 11. 2022 08.01
+0
Ronaldo je ocitno samo prvi ki si je upal na glas povedati da ManUnt razpada. Danes uradno - klub se prodaja!!