Nogomet

Olimpija tudi po derbiju ostaja na vrhu, odpisana Gorica presenetila vroče Domžalčane

Ljubljana, 09. 05. 2021 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J., M.F., STA
Komentarji
29

Tri kroge pred koncem PLTS ljubljanska Olimpija ostaja vodilna na lestvici. V večnem derbiju sta se Olimpija in Maribor razšla brez zmagovalca (0:0) in zmaji imajo še naprej dve točki prednosti pred vijoličastimi. Nogometaši Gorice pa so v 33. krogu premagali Domžale z 2:1. S tremi točkami so tri kroge pred koncem osem točk za predzadnjimi Celjani, tako da matematično še niso izpadli v drugo ligo.

Več videovsebin
  • Simon Rožman po večnem derbiju z Olimpijo
    01:59
    Simon Rožman po večnem derbiju z Olimpijo
  • Aleks Pihler po večnem derbiju z Olimpijo
    01:41
    Aleks Pihler po večnem derbiju z Olimpijo
  • Timi Max Elšnik po večnem derbiju z Mariborom
    02:00
    Timi Max Elšnik po večnem derbiju z Mariborom
  • Trener Olimpije Goran Stanković po večnem derbiju
    00:56
    Trener Olimpije Goran Stanković po večnem derbiju
Gal Kurež je imel že v uvodnih minutah priložnost za vodstvo domačih.
Gal Kurež je imel že v uvodnih minutah priložnost za vodstvo domačih. FOTO: Damjan Žibert

Večni derbi, obračun prvo- in drugouvrščene ekipe z lestvice, obenem pa ekipe, ki je najboljša na domačih tekmah, in ekipe, ki je najboljša v gosteh, se je končal brez golov in torej brez zmagovalca. 

Do konca sezone Olimpijo čakajo še gostovanje v Celju pri branilcu naslova, ki se tej sezoni bori za obstanek, domača tekma s Taborom in mestni obračun na Žaku z Bravom. Maribor pa bo igral doma proti Gorici, gostoval v Kopru, za konec pa igral še doma z Muro. Sobočane, ki še niso bili prvaki, čakata ob tekmi z Mariborom še gostovanje v Kidričevem in domača tekma z Domžalami.

Prvenstvo je tako še naprej povsem odprto, saj ima Olimpija tri kroge pred koncem dve točki prednosti pred Mariborom in tri pred Muro. Ljubljančani so obračun s Štajerci morali igrati brez kaznovanega Radivoja Bosića ter poškodovanih Matica Finka in Antonia Delamee Mlinarja, Mariborčani pa so pogrešali kaznovana Marcosa Tavaresa in Blaža Vrhovca, poškodovane Nemanjo Mitrovića, Gregorja Bajdeta, Ignacia Guerrica, Jasmina Handanovića in Ivana Sušaka, v kadru pa spet ni bilo "odpisanih" Alexandruja Cretuja, Amirja Derviševića in Špira Peričića. Ob vseh teh odsotnostih je domača ekipa zaigrala v nekako pričakovani postavi, trener gostov Simon Rožman pa je spet zaupal tudi mladima Galu Gorenaku in Vidu Kodermanu, Denisa Klinarja pa je potisnil na desno krilo. Olimpija je odločno odprla tekmo, nanizala nekaj priložnosti, med drugim je Gal Kurež z akrobatskim strelom za malo zgrešil cilj, v deseti minuti pa je Andres Vombergar s strelom z glavo zadel prečko. Pozneje se je igra malce umirila, je pa moral zaradi poškodbe že v 25. minuti domači trener Goran Stanković Vombergarja zamenjati z Mihailom Perovićem. Dve minuti zatem so prvič resneje domačega vratarja ogrozili tudi gosti, toda Žiga Frelih je bil pripravljen po poskusu Jana Mlakarja ter se tako odkupil za svojo napako pred tem, ko je žogo podaril gostom.

Olimpija vs Maribor
Olimpija vs Maribor FOTO: Sofascore.com

V drugem polčasu je najprej poskusil Perović z glavo po kotu v 48. minuti, a prešibko, v 57. minuti pa so domači zahtevali najstrožjo kazen po padcu Erica Boakyeja ob Kodermanu, a neuspešno. V 60. minuti pa so najlepšo priložnost zapravili Mariborčani, potem ko je v osrčju kazenskega prostora do strela prišel Rok Kronaveter, Uroš Korun pa je žogo preusmeril v kot. Devet minut zatem je po strelu Martina Milca žoga pobegnila Frelihu, a tega gostje v bližini gola niso znali kaznovati. V 80. minuti je do zaključnega strela spet prišel Kronaveter, a meril točno v Freliha. Ljubljančani so imeli dve minuti pozneje na voljo prosti strel s 17 metrov, toda tega je Timi Max Elšnik slabo izvedel. V 87. minuti je z glavo zgrešil Korun, kar je bila zadnja večja priložnost tekme.

Goričani šokirali favorizirane Domžalčane

Etien Velikonja
Etien Velikonja FOTO: Jakob Batič

Čeprav so Novogoričani nastopili brez kaznovanih Matije Kavčiča, Tila Mavretiča in Nejca Mevlje, so prišli do zmage proti neporaženi ekipi s prejšnjih petih tekem. S tremi točkami so tri kroge pred koncem osem točk za predzadnjimi Celjani, tako da matematično še niso izpadli v drugo ligo. Domžalčani, ki so pogrešali poškodovane Marka Martinovića, Zenija Husmanija, Gabra Dobrovoljca in Tiborja Gorenca Stankoviča, pa so trdno četrti. Novogoričani so povedli v osmi minuti, potem ko je Žan Vipotnik nekoliko srečno z ramo žogo spustil proti Laminu Colleyju, temu pa povsem osamljenemu ni bilo težko zadeti. Le štiri minute pozneje je Gorica vodila že z 2:0, potem ko je po podaji Johana Nkame z leve strani sam proti kazenskemu prostoru stekel Mathias Oyewusi in na koncu matiral Ajdina Mulalića. Pozneje so nekajkrat s streli poskusili tudi gosti, a ne posebej nevarno, zato pa je bil malce nevarnejši strel Etiena Velikonje v 41. minuti, ko je sprožil z dobrih 20 metrov, Mulalić pa je žogo ustavil. Ob koncu polčasa je še Vipotnik z roba kazenskega prostora za malo zgrešil vrata gostov. V 47. minuti je še Nkama poskusil s strelom, a tudi on ni bil dovolj natančen, malce za njim je Mulalić obranil Vipotnikov poskus z roba kazenskega prostora, domžalski vratar pa je dobro posredoval tudi v 52. minuti po strelu Adisa Hodžića. V 54. minuti so prek Svena Šoštariča Karića, ki je meril malce previsoko, zagrozili tudi gostje, ki so izenačili v 74. minuti, ko je bil v kazenskem prostoru najvišji Damjan Vuklišević in s strelom z glavo matiral Uroša Likarja. V 77. minuti je bil Dario Kolobarić sam pred goriškim vratarjem, toda žogo je poslal mimo gola. Malce je cilj zgrešil tudi Arnel Jakupović v 80. minuti s prostega strela, tik pred koncem pa je Senijad Ibričić dobro izvedel prosti strel, Likar pa je žogo z zadnjimi močmi preusmeril v vratnico.
 

Aluminij je naredil nov korak k obstanku.
Aluminij je naredil nov korak k obstanku. FOTO: Miro Majcen

Kidričani slavili na Obali
Koprčani so nadaljevali niz brez zmage, ki traja že pet tekem, tako da imajo na petem mestu po novem le še štiri točke naskoka pred današnjim tekmecem, ki je na osmem mestu vse bolj varen pred izpadom oziroma dodatnimi kvalifikacijami. Aluminij je na Bonifiki zmagal prvič. Kidričani so povedli v sedmi minuti, ko je Nik Marinšek odvzel žogo neprevidnemu Marku Pejiću, jo oddal Tilnu Pečniku, ta pa jo je spravil v mrežo. V 13. minuti je Gašper Pečnik zapravil novo priložnost za goste, ko je z desne strani iz bližine žogo poslal v zunanji del mreže. Precej bledi Koprčani so si še bolj zagrenili življenje v 24. minuti, saj je Aljaž Krefl unovčil najstrožjo kazen, ki jo je prav s prekrškom nad njim zakrivil Ivan Borna Jelić Balta. V 26. minuti so vendarle nase opozorili tudi Koprčani, Matej Palčič je v kazenskem prostoru iskal strel in tudi prišel do njega, a ga je Luka Janžekovič vztrajno spremljal in na koncu dobro opravil svoje delo. V 33. minuti so malce odločnejši Primorci poskusili še enkrat, takrat je do strela z glavo prišel Claudio Spinelli, a je bil premalo natančen. Isti igralec je tudi v 40. minuti zapravil zelo lepo priložnost, ko je bil povsem sam pred Janžekovičem, slednji pa je spet dobro posredoval. V 54. minuti so bili domači znova blizu zadetku, s 17 metrov je sprožil Timotej Dodlek in zadel prečko. Pozneje je na Bonifiki ob sicer domači pobudi zavladalo zatišje, kar zadeva priložnosti, Kidričani so namreč uspešno branili lepo prednost. Šele v 83. minuti se je moral izkazati Janžekovič, potem ko je Maks Barišić močno sprožil od daleč. Je pa piko na i zanesljivi zmagi Aluminija postavil Tonči Mujan v sodniškem dodatku, ko je zadel s 15 metrov malce z desne strani.

Izidi:
Olimpija – Maribor 0:0

Gorica – Domžale 2:1 (2:0)
Colley 8., Oyewusi 12.; Vuklišević 74.

Koper - Aluminij 0:3 (0:2)
T. Pečnik 7., Krefl 24./11-m, Mujan 91.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
10. 05. 2021 09.14
+0
Močno upam da se vse poklopi na koncu in bodo prvak VIOLICE.
BellaCiao
10. 05. 2021 08.46
+0
Škoda ker derbi ni imel navijačev in ker ni bilo golov. Sem Ljubljančan a naj zmaga boljši! Mogoče MURA :)
09ZarMan10
10. 05. 2021 08.15
+3
Če mene vprašate, si omenjeni ekipi glede na prikazano zaslužita zgolj za kruh in vodo. Najbolj športno bi bilo, da se letos ne bi podelilo naslova za državnega prvaka. Olimpija slaba, Maribor Katastrofalen, Mura nestanovitna, Domžale črno bele..., državni prvak se bori za obstanek...Rezultati naše lige zanimivi, kvaliteta in gledljivost igre pa katastofalna,
Optimisty
10. 05. 2021 08.41
+3
nevem tekma je bila dinamična in lepa. priložnosti so bile na obeh straneh..tako da nevem kaj si ti gledal.
zirafek
09. 05. 2021 21.47
+0
Real hara danes 🙉🙉🙉
Armonia
09. 05. 2021 21.52
+0
Ja, že kariera hehe, enako doma Juve. Kakšna Superliga!? Druga liga hehe
cupavec
09. 05. 2021 20.56
-1
Vse zrežirano!!
mackon08
09. 05. 2021 21.01
+4
cupavec Pa povej kaj j ezrežirano saj Mariboru ta rezultat ne paše niti slučajno.
NDM
09. 05. 2021 20.35
-11
Olimpija boljsa celo tekmo
SamoPovemMojeMnenje
09. 05. 2021 20.56
+6
štajerc65
09. 05. 2021 20.18
+2
Privoščim MURI da osvoji prvenstvo.
Optimisty
09. 05. 2021 20.22
+10
Jaz pa tistemu ki osvoji največ točk 😆
SamoPovemMojeMnenje
09. 05. 2021 20.34
+3
mackon08
09. 05. 2021 21.02
+0
štajerc65 ja samo Mura ni odvisna samo od svojih rezultatov se pa lahko zgodi da bo četrta.
Mekenzi
09. 05. 2021 20.09
+7
Derbi , tretje, ločene Zaslužijo si niti , minimalno plačo , za takšen nogomet škoda vsakega denarja v nogomet drugi športi si bolj zaslužijo pričarajo plačilo.
SamoPovemMojeMnenje
09. 05. 2021 20.02
-4
sramotno sojenje... maribor odškodovan za 11-metrovko...
NDM
09. 05. 2021 20.36
-3
SamoPovemMojeMnenje
09. 05. 2021 20.57
+3
JOSEPH HAYDN
09. 05. 2021 19.27
+10
Žalostno kam tone slovenski nogomet, tale derbi ni D od derbija
90136
09. 05. 2021 20.47
+1
gogi_
09. 05. 2021 19.18
-3
Mb ostaja v igri za naslov,ce bi ze od zacetka prvenstva iz garderobe odslovili
gogi_
09. 05. 2021 19.19
-1
Odslovili tezkokategornika bi imem mb naslov ze v zepu.
revolucija_mb
09. 05. 2021 19.38
+1
gogi_
09. 05. 2021 20.56
+1
Revolucija_mb ne pijem alkohola,povem le kar je res . Pogjej tekme ko v ekipi ni nerodneza ,igra lepo tece in se osvajajo tocke. Koncno ekipa diha in vraca se pozitiva.
Mother Russia
09. 05. 2021 19.07
+8
Derbi Prve slovenske lige na ravni derbija Gorenjske lige Britof : Visoko....
Realni
09. 05. 2021 18.59
+0
En klub ena čast. Žal naši napadalci niso mogli zgrešiti Freliha. Ni predaje.
HUSO BOSS
09. 05. 2021 18.13
+5
TALE SLOVENSKA LIGA POSTAJA VSE BOLJ DIVJA LIGA... VSAK VSAKEGA NABAŠE
Uporabnik1833045
09. 05. 2021 18.43
-3
Bolj stavniška liga ker sodniki odločajo o tem kdo ne bo izgubil, kot danes, ko je bil Maribor deležen izdatne pomoči in zaščite iz strani Juga.
madridista07
09. 05. 2021 18.46
+1