Nogomet

Mariborčani razočarani po remiju: 'Sami smo si to zakuhali'

Maribor, 14. 07. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
42

Kaj sta po remiju (1:1) na evropskem uvodu proti Birkirkari povedala Damir Krznar in Jan Repas? 26-letni vezist je priznal, da so si živčno tekmo s kar 11 rumenimi kartoni v prvi vrsti zakuhali sami. Trener Krznar pa je prepričan, da je Maribor, čeprav ni zmagal, boljša ekipa. Oba sta odgovarjala tudi na vprašanje, ali je skromen slovenski izkupiček v kvalifikacijah za Konferenčno ligo prikaz realnosti našega klubskega nogometa.

Maribor – na stavnicah je veljal za izrazitega favorita – je ambiciozno začel tekmo, držal posest in vršil "pressing" na nasprotnikovi polovici. Kljub temu so prvi zadeli gostje, ko je v 31. minuti projektil s približno 30 metrov sprožil Paul Mbong. Vijoličasti so nato zaigrali še napadalneje, a do pravih priložnosti niso prihajali. 

Rešila jih je nespametnost Mbonga sredi drugega polčasa, ki je zakrivil enajstmetrovko, realiziral pa jo je Ivan Brnić. Do konca se je nadaljeval nalet domačih, gostje pa so na vse načine – tudi z očitnim zavlačevanjem – prekinjali ritem mariborske igre. Na koncu so bili za napore poplačani z remijem, ki jih pred povratno tekmo na Malti postavlja v precej dober položaj. 

Mariborčani lahko obžalujejo dejstvo, da niso znali izkoristiti velike terenske premoči (razmerje v posesti 78:22), ki pa se v priložnostih ni pokazala, saj so varovanci Damirja Krznarja zmogli vsega dva strela v okvir. 

Statistika tekme Maribor – Birkirkara
Statistika tekme Maribor – Birkirkara FOTO: Sofascore.com

Postavitev Birkirkare velika težava za Maribor

"Sami smo si to zakuhali. Iz edinega strela smo dobili gol. Potem smo potrebovali kar nekaj časa, da smo se pobrali. Vsi vemo, kako težke so prve tekme. Ko dobiš gol, tudi psihično padeš," je zapravljeno obžaloval Jan Repas. Kaj pa je po njegovem mnenju manjkalo mariborski igri? "Potrebovali bi več kombinatorike, da bi prišli do več priložnosti. Vse je šlo samo do kazenskega prostora."

Krznar je priznal, da je pričakoval tako težko tekmo, in bil zadovoljen predvsem z videnim v drugem delu. "Birkirkara se je zelo dobro postavila v obrambi s tremi defenzivnimi vezisti, ki so nam preprečevali podaje v prostor. Gol jim je dal krila, mi pa smo jih težko prebijali. V prvem polčasu nismo imeli veliko priložnosti, med odmorom smo nekaj prilagodili, v nadaljevanju smo bili boljši in zasluženo prišli do izenačenja."

Hrvaški strokovnjak se po skromnem rezultatu ni želel širokoustiti, kljub temu pa je mnenja, da je Maribor boljša ekipa od Birkirkare. Po besedah Repasa so Maltežani dobri predvsem v obrambi, medtem ko v napadu ne premorejo prav širokega opusa. "So čvrsta, borbena ekipa. Delajo eden za drugega. V fazi obrambe dobro stojijo. Vedeli smo, da nam bo igralec, ki je zadel, povzročal težave. Kombinatorike pa ravno nimajo."

Veselje nogometašev Birkirkare po evrogolu Paula Mbonga
Veselje nogometašev Birkirkare po evrogolu Paula Mbonga FOTO: Luka Kotnik

 Mbong se je poigraval z Uskokovićem

Pred slabimi šest tisoč navijači je bilo od prve minute razvidno, da Birkirkara napadalno res ne premore posebne kvalitete. Je pa vseskozi pretil že omenjeni Mbong. Nogometaš s številko 10 na hrbtu je izkoristil dejstvo, da sta bila osrednja branilca Maribora Luka Uskoković in Max Watson zadolžena vsak za svojega nogometaša, saj so bili ostali postavljeni višje. 

V 31. minuti je tako prišel do žoge blizu črte za sredino igrišča, a ga Uskoković zaradi pomanjkanja hitrosti ni želel tesneje pokriti in se je raje povlekel nazaj. 21-letnik je prostor izkoristil, da je z velike oddaljenosti z močnim in dovolj natančnim strelom premagal Ažbeta Juga. Potem so se gostje posvečali zgolj in samo obrambi. S številnimi prekinitvami, prekrški in pritoževanji so poskrbeli, da je srečanje iz minute v minuto postajalo bolj živčno, kar je bila voda na njihov mlin.

Hilal Soudani si je v prvem polčasu poškodoval ramo. Krznar upa, da bo Alžirec, ki je bil do odhoda z igrišča morda celo najboljši mariborski nogometaš, pripravljen za povratni obračun.
Hilal Soudani si je v prvem polčasu poškodoval ramo. Krznar upa, da bo Alžirec, ki je bil do odhoda z igrišča morda celo najboljši mariborski nogometaš, pripravljen za povratni obračun. FOTO: Luka Kotnik

Zaradi prekinitev pravega ritma ni bilo 

"S psihičnega vidika je kar naporno, ko prideš v ritem, potem pa nekdo spet leži minuto. Mogoče smo v določenih trenutkih izgubili koncentracijo," je potarnal Repas, medtem ko je Krznar razumel početje nasprotnika: "Ukradli so nam ogromno časa, a to je del taktike. Gre za ekipo, ki se bori za svoje življenje. Veliko večino so sodniki nadoknadili, ampak težava je, da zaradi številnih prekinitev nismo ujeli ritma."

Lovljenje drugega kroga bo Mariborčanom na Malti otežilo dejstvo, da gre pričakovati izjemno visoke temperature, obenem pa bodo igrali na podlagi, ki je s slovenskih zelenic niso vajeni. "Vedeli smo, kaj nas čaka na Malti – umetna trava in vročina. Zato smo si skušali priigrati prednost, ki bi nam olajšala delo, a nam ni uspelo. Čaka nas težka tekma. Vročine so zagotovo bolj navajeni kot mi," je med drugim še povedal motor mariborske igre na sredini igrišča. 

'Smo boljša ekipa, a to je treba potrditi na igrišču'

Če zmagovalec tega obračuna po 90 minutah še zdaleč ni znan, to ne velja za drugi slovensko-malteški par v kvalifikacijah za Konferenčno ligo. Pred tekmo v Mariboru je namreč Balzan s kar 4:1 dotolkel Domžale. Prav zato sta oba mariborska akterja na novinarski konferenci odgovorila tudi na vprašanje, ali je skromen četrtkov izkupiček le krut prikaz današnje realnosti slovenskega nogometa. 

" V rezultatskem smislu je to zagotovo slab prikaz slovenskega nogometa. Razen Olimpije, ki je zmagala. Ampak pred nami sta še dve tekmi. Domžalam bo veliko težje, mi pa še imamo realne možnosti. Poskušali bomo vse, da nam uspe," je razmišljal Repas. 

"To so šele prve tekme. Daleč je od generalnega zaključka, da je malteški nogomet boljši od našega. Videl sem, da smo bistveno boljša ekipa, a to je treba potrditi na igrišču," pa je pred (vsaj) uro in pol resnice prihodnji četrtek previden Krznar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
14. 07. 2023 21.59
+1
drimtim
14. 07. 2023 21.27
+2
a sami kako da niso sodniki krivi tako kot za naslov Olimpije
Ferjalec
14. 07. 2023 21.10
-1
Dobro sem se odločil, da gledam tekmo po TV. Za ta denar, ki bi ga dala z ženo sva imela prekrasno dobro večerjo in še slabo tekmo za povrh. MARIBOR; daj no že enkrat se zresnite in igrajte nogomet kot se spodobi. Krtizirali ste Zahota , pa je klub pripeljal v EVROPO. ŠULER, tebe pa kot direktorja kluba je pa lahko sram, da si z Zahotom igral v EVROPI. TI in ubogi Kramarič boste brcnjeni nekje na sredino SLO lige, ki je celotna za ah nimam več besed za tako mizerable ekipo.
Lucky
14. 07. 2023 20.03
+5
Zadeva je simpl. Do 16 zna prit vsak. Tm je pa treba znat kerga predriblat, al pa odigrat dvojno podajo. Seveda, da odigraš dobro dvojno podajo, se je pa treba gibat. Sam zgleda tega ne učijo več. Nabijat visoke žoge in upat na uspeh, zna pa vsak. Če nisi sposobn enga driblinga, pol niti sendviča ne zaslužiš.
Vladimir.Krutov
14. 07. 2023 20.23
+2
Pagliaccio 46
14. 07. 2023 18.12
-1
Seveda ima Krznar prav, da je Maribor boljša ekipa kljub temu, da ni zmagal...
Pagliaccio 46
14. 07. 2023 18.13
+1
Pa tudi če bi Maribor zmagal je Krznar še vedno slabši trener od trenerja katerikoli ekipe proti kateri je nastopil z Mariborom
Rudar
14. 07. 2023 13.11
+1
Realno stanje našega nogometa.
ledr
14. 07. 2023 13.04
+6
V Domžalah je bil komentator duhovit (in očitno realen), ko je rekel nekako takole: Za malteški klub igrajo v glavnem igralci iz 5 srbske in 3 črnogorske lige. In ti tako ponižujejo slovenski klub. Sicer bi pa jaz k temu dodal: slovenski klubi pri žrebu očitno nimajo sreče. Že v prvem krogu jim žreb dodeli vrhunske klube iz najboljših evropskih lig :) :)...
265004
14. 07. 2023 11.41
+10
sočustvujem in obenem občudujem vse gledalce ki hodijo na tekme Slovenske lige in gledajo to čudo od nogometa...Jaz niti ne krivim tolk igralcev,ampak kvazi strokovnjake,trenerje,uprave klubov...Namesto da bi se posvečali lastnim kadrom vozijo tujce ki pobirajo denar,zato da si klubi delajo blamažo proti Malteškim in Gibraltarskim klubom,mladi Slovenci pa stagnirajo...
Vladimir.Krutov
14. 07. 2023 20.24
+1
totigroti
14. 07. 2023 11.38
+3
iz podarjenega penala ste dali pa gol...od tega ste imeli potem samo še en strel na gol...in pravite da ste dominiral...
blackwizard
14. 07. 2023 10.51
+6
žalostno,da amateri iz malte razvozijo slovenske klube..glavni krivec je pa itak balkan nzs
Amor Fati
14. 07. 2023 11.25
+0
Maribor pada v kvaliteti, Olimpija se pa dviguje. Sanje so dovoljene, pravijo =)
SREBRNIBREG.
14. 07. 2023 10.03
+9
Kaj delajo nogometaši ter trenerji naših klubov na treningih? Tako smo mi igrali, ko smo se ob prilożnostih dobili na igrišču brez treningov.
SREBRNIBREG.
14. 07. 2023 10.01
+2
Spet so vam kaj fkrali?
Amor Fati
14. 07. 2023 09.59
+6
Jaz sem tudi razočaran, saj niso zgubili srečanja
drimtim
14. 07. 2023 09.50
+7
Ali so zato tudi sodniki krivi,tako kot za naslov Olimpije.Bo treba trenirat.
tekač
14. 07. 2023 09.49
+7
V evropskih ligah je samo Olimpija zmagala z minimalno prednostjo in se lahko zgodi,da že po prvem kolu ne bo več slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih. Torej glavni krivec za tako ligo kot jo imamo je NZS, ki dovoljuje preveliko število tujcev. Dokler ne bodo slovenski igralci igrali v vsakem klubu vsaj v 80% ,do tedaj ne bo nič. Tako pa slabi igralci prek nevemkakšnih menegerjev sprejemajo igralce v slovenske klube in gredo denarji v žepe in klubski upravi in menegerjem in trenerjem. Slovenci smo pa na stranskem tiru. Po moje je potreben en Čeferin za prevzem NZS ja....
drimtim
14. 07. 2023 09.48
+6
Norčevanje iz Olimpije se že vrača četrtkovcem.Kmalu le še za vikend.
Hellsrael
14. 07. 2023 09.47
+9
Ali ga imate radi ali ne, ni vazno. Resnica pa je taksna, da je mb, od kar je zahovic zapustil klub kot tak, nazadoval. Lp
kala 09
14. 07. 2023 09.43
-1
Bo naslednjič bolje
zoran pušenjak
14. 07. 2023 09.32
+3
Slovenska liga je na ravni San Marina ali Gibraltarja
Anion6anion
14. 07. 2023 09.31
+6
Zdaj vidimo moč slovenske nogometne lige. Ž liga.