Nogomet

Zmaji vodili že s 3:0, na koncu pa trepetali, le remi Celja

Ljubljana, 30. 03. 2024 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, STA
Komentarji
8

Nogometaši Olimpije so v derbiju 28. kroga prve lige s 3:2 premagali Koper. V Stožicah je dolgo kazalo na zanesljivo zmago zmajev, ki so v 65. minuti preko Marka Bresta povedli že s 3:0, a so se kanarčki uspeli približati po golih Timotheja Nkade in Osujija Amarachija, za izenačenje pa jim je zmanjkalo časa. Zatem so vodilni Celjani le remizirali z Aluminijem (2:2).

Zmaji so verjetno že opustili misel o ubranitvi naslova, saj je imelo Celje pred 28. krogom zajetnih 12 točk prednosti. V obračun s Koprom so se podali neobremenjeno, kar se je poznalo v velikem številu priložnosti na obeh straneh. Nemanja Motika je v četrti minuti močno sprožil, a naravnost v dobro postavljenega Jana Koprivca. Na drugi strani je Denisa Pintola dve minuti pozneje z desne strani ogrel Mark Pabai

V sedmi minuti je Ivan Durdov poskrbel za prvi izbruh veselja v sicer slabo obiskanih Stožicah, ko si je z malonogometnim obratom pripravil dovolj prostora po podaji Timija Maxa Elšnika in natančno zaključil pod prečko. Po daljši prekinitvi pa se je izkazalo, da je bil v trenutku podaje v prepovedanem položaju, ostalo je 0:0. 

Bručić nespametno podrl Florucza, kar je kaznoval Elšnik

Po atomskem začetku se je ritem znatno umiril, dokler ni po pol ure igre neumen prekršek na robu kazenskega prostora nad Raulom Floruczem storil Karlo Bručić. Sodnik Alen Borošak najprej ni pokazal na belo točko, je pa to storil po posredovanju iz video sobe. Odgovornost nase je prevzel Timi Max Elšnik in z natančnim strelom zatresel mrežo istega gola kot v torek proti Portugalcem. 

Le tri minute pozneje so zmaji povišali rezultat po bliskovitem protinapadu. Levji delež je opravil Motika, ki je povlekel žogo s svoje sredine pred vrata gostov, na drugi vratnici pa je bil v pravem trenutku na pravem mestu Florucz.

Statistika Olimpija - Koper
Statistika Olimpija - Koper FOTO: Sofascore.com

V polni vsi trije, ki so v igro vstopili med polčasoma

Med polčasoma sta trenerja opravil kar tri spremembe. Zoran Zeljković je bil prisiljen v igro poslati Marka Bresta, saj se je poškodoval sicer razpoloženi Florucz. Pri gostih pa sta Eneja Jelenića in Wisdoma Suleja, ki se nista proslavila, zamenjala Timothe Nkada in Amarachi Osuji

Prav Brest je bil tisti, ki je v 65. minuti po lepi podaji Motike zaključil v prazno mrežo za 3:0. Izgledalo je, da je zmagovalec odločen, a le pet minut pozneje je goste v igro vrnil Nkada. Francoz, ki je občutno poživil igro gostov, je streljal z roba kazenskega prostora, ob na videz nenevarnem poskusu pa je slabo odreagiral Marcel Ratnik, ki je žogo malenkostno preusmeril, tako da Pintolu ni uspelo posredovati. 

Navijači Kopra so imeli v Stožicah malo razlogov za veselje.
Navijači Kopra so imeli v Stožicah malo razlogov za veselje. FOTO: Luka Kotnik

Osuji poskrbel za razburljiv zaključek

Žarek upanja bi lahko hitro odpravil Motika, ki je v 74. minuti dočakal Brestovo podajo z desne strani, vendar znotraj petmetrskega prostora meril mimo daljše vratnice, ko se je v nejeveri nad zapravljeno priložnostjo samo cinično nasmehnil. Kdor ne da, dobi, pravi nogometni rek, ki se je znova izkazal za resničnega. V predzadnji minuti rednega dela je namreč predložek Frana Tomeka z glavo za Pintolov hrbet pospravil Osuji.

Štiri minute sodniškega dodatka so Koprčanom omogočile dovolj časa za zaključni nalet, ki pa ga je Olimpija uspela umiriti, tako da pravih priložnosti do konca nismo več videli. Zmaji so tako prekinili serijo treh zaporednih prvenstvenih remijev, Koper pa še naprej ne najde prave forme. Na zadnjih šestih tekmah je slavil zgolj enkrat. 

Aluminij še tretjič do točk proti Celju

Nogomet je v Celju takoj pokazal, kako nepredvidljiv je. Celjani so namreč v prvih 13 minutah oblegali vrata Aluminija, si s predložki s kril v sredino pripravljali priložnosti, a Damjan Vuklišević, Luka Menalo in Mark Zabukovnik se niso izkazali z natančnimi streli. Na drugi strani pa so gosti povedli s praktično prvega pravega prehoda čez sredino igrišča. Po dolgi žogi se Vuklišević in vratar Matjaž Rozman nista sporazumela, njuno neodločnost pa je izkoristil Stanislav Krapuhin, jima ukradel žogo in jo poslal v gol.

Tudi po prejetem golu so domači nadaljevali z veliko ofenzivo. Priložnosti so se vrstile ena za drugo. Strela Aljoše Matka in Tamarja Svetlina je vratar Lan Jovan ubranil, Matko je streljal še mimo gola, enako velja za zelo aktivnega Vukliševića, Zabukovnikov strel od daleč je zletela malo nad prečko. Videti je bilo, da je za Celjane mreža zakleta, a v 32. minuti so jim na pomoč priskočili kar gostujoči branilci oziroma Mario Šubarić, ki je po predložku s kota pohodil Zabukovnika, po posredovanju Vara je sodnik dosodil enajstmetrovko.

To je izvedel Matko, ob njegovem strelu je domačim navijačem zastal dih, saj žoga zadela vratnico, od nje pa se je vendarle odbila v mrežo.

Aljoša Matko je izenačil na 1:1.
Aljoša Matko je izenačil na 1:1. FOTO: David Valant

Toda zadovoljstvo gostiteljev je bila kratko, saj so takoj privoščili novo veliko napako. Tokrat je bil krivec Nino Kouter, žogo mu je ukradel Marko Brkljača, ki je nato s podplatom zaposlil Toma Kljuna, ki je z natančnim strelom premagal Rozmana.

Kako nespretni so bili Celjani pred vrati tekmeca, kaže tudi dogodek iz sodnikovega dodatka prvega polčasa. Po kotu je z glavo streljal Klemen Nemanić žoga je letela proti levi vratnici, videti je bilo, da bo končala v mreži, a se jo je še pred tem dotaknil Menalo, jo poslal za hrbet vratarja Jovanovića, vendar to je storil iz nedovoljenega položaja.

Statistika tekme Celje - Aluminij
Statistika tekme Celje - Aluminij FOTO: Sofascore.com

Statistika po prvem delu je bila občutno na strani Celjanov, kazala je 14:2 v strelih, 9:0 v kotih in 75 odstotkov žoge v nogah gostiteljev. V drugem delu se kaj dosti ni spremenilo. Menalo, Rolando Aarons in Matko so še naprej zapravljali priložnosti, Egor Prucev je z roba kazenskega prostora zadel prečko, vratar Jovanović je ubranil nevarna strela od daleč Luke Bobičanca in Edmilson, vratarja nista znala premagati niti Žan Karničnik in Gregor Bajde.

Krznar je vse moči usmeril v napad, kar se mu je vendarle obrestovalo, potem ko je mrežo z močnim in natančnim strelom vendarle zadel Bobičanec. Tudi po izenačenju domači še imeli priložnosti. Najlepši je zamudil Bajde, ki se je prvi sam znašel pred Jovanovićem, a je bil ta uspešnejši, tako kot pri njegovem poskusu z glavo. Jovanović je bil zagotovo junak tekme, ki se jo bodo mnogi zagotovo zapomnili.

Celje bo v naslednjem krogu gostovalo v Murski Soboti, Aluminij bo gostil Maribor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

30. marec, prva liga, 28. krog, izida: 

Olimpija – Koper 3:2 (2:0)
Elšnik 33. (11-m.), Florucz 36., Brest 65.; Nkada 70., Osuji 89. 

Celje – Aluminij 2:2 (1:2)
Matko 36., Bobičanec 82.; Krapuhin 14., Kljun 38.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
31. 03. 2024 21.16
+1
Revšeta čmariborska, komentirajte na nori24. Tja pašete.😎
bbreg
30. 03. 2024 21.41
+0
V Stožicah ni bilo gledalcev, ali so s strani NZS zaprte? Vprašam za prijatelja iz MB.
Homer.Simpson
30. 03. 2024 20.21
+0
“zmaji” je biv vzdevek za igralce kluba ki je neslavno propadeu leta 2004
mackon08
30. 03. 2024 19.33
+4
Itak brez penala Olimpija ne premaga nikogar.
ivan z Doba
31. 03. 2024 21.15
-1
Odgovor_je_enak_prejšnjemu
30. 03. 2024 18.30
+3
Tisti penal je spet bil podarjen. Moralo bo biti 2:2. NZS si želi Olimpijo 2005 na vrhu.
Buči Buči
30. 03. 2024 17.46
+4
Gremo Aluminium!
St. Gallen
30. 03. 2024 17.06
+8
to je to. sodniki ponovno