Nogomet

Sualehe in Nukić zadela za prvo zmago Olimpije v evropskih tekmovanjih

Ljubljana, 09. 11. 2023 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.K., A.V.
Komentarji
42

Nogometaši ljubljanske Olimpije so na drugi domači tekmi v Konferenčni ligi le dosegli prvi evropski zadetek in prišli do prvih treh točk v evropskih tekmovanjih. Po treh zaporednih evropskih porazih so Ljubljančani na drugi zaporedni tekmi proti Klaksviku pokazali boljšo igro in dominirali v vseh pogledih, po izključitvi Arnija Frederiksberga pa so na krilih rezervistov dosegli dva zadetka in vknjižili še kako pomembno zmago.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nogometaši Olimpije dočakali prvo evropsko zmago
    02:27
    Iz 24UR: Nogometaši Olimpije dočakali prvo evropsko zmago
  • Marcel Ratnik po zmagi Olimpije nad Klaksvikom
    01:53
    Marcel Ratnik po zmagi Olimpije nad Klaksvikom
  • Mustafa Nukić po zmagi Olimpije nad Klaksvikom
    01:10
    Mustafa Nukić po zmagi Olimpije nad Klaksvikom
  • Zoran Zeljković po zmagi nad Klaksvikom
    00:58
    Zoran Zeljković po zmagi nad Klaksvikom
  • Zadetek Davida Sualeheja za vodstvo Olimpije z 1:0
    00:28
    Zadetek Davida Sualeheja za vodstvo Olimpije z 1:0
  • Zadetek Mustafe Nukića za povišanje vodstva Olimpije na 2:0
    00:43
    Zadetek Mustafe Nukića za povišanje vodstva Olimpije na 2:0

 

Olimpija je skupinski del Konferenčne lige začela z na papirju najtežjim gostovanjem proti velikemu favoritu skupine Lillu in izgubila z 2:0. Na prvi domači tekmi so Zmaji nato proti slovaškemu predstavniku izgubili z minimalnih 0:1. Slovan iz Bratislave je namreč v Stožicah izkoristil eno izmed dveh enajstmetrovk na tekmi. Na sever Evrope se je tako četa novega trenerja Zorana Zeljkovića odpravila z željo po zmagi, a v premočni želji pregorela in proti Klaksviku izgubila še s 3:0. Za Zmaje je bil zato že skrajni čas, da na svoj evropski konto dodajo vsaj kakšno točko.

Začetna enajsterica Olimpije: Denis Pintol med vratnicama, Justas Lasickas, Ahmet Muhamedbegovič, Marcel Ratnik in Jorge Silva v obrambi, Agustin Doffo na položaju obrambnega vezista, Rui Pedro in Saar Fadida pred njim, Marko Brest in Nemanja Motika na krilih, Admir Bristrić pa v konici napada.

 

Prvih enajst Klaksvika: Jonathan Johansson v vratih, Vegar Forren, Heini Vatnsdal in Odmar Faeroe kot osrednji branilci, Patrick Da Silva in Joannes Kalsoe Danielsen na položaju krilnih branilcev, Jakup Biskopstoe Andreasen in Luc Kassi na sredini igrišča ter Claes Kronberg, Pall Klettskard in Arni Frederiksberg v napadu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sredine igrišča so prvi krenili gostje, ki so nemudoma poskrbeli za nekaj zmede v kazenskem prostoru Olimpije, potem pa so pobudo prevzeli nogometaši Olimpije in kot prvi kar dvakrat zapretili, a sta bila tako Nemanja Motika, kot tudi Rui Pedro nenatančna.

Tekmo so sodili Maltežani, glavni sodnik je bil Phillip Farrugia, pomočnika Alan Camilleri in Duncan Sultana, četrti sodnik Trustin Farruga Cann in sodnika v sobi za VAR Maurizio Mariani ter Antonio Di Martino.

V deveti minuti pa si je prvo priložnost na tekmi priigral tudi Klaksvik. Po prekršku Agustina Doffa nad Lucom Kassijem in lepo izvedenmu prostemu strelu, je do strela z glavo prišel Pall Kletskard, a z glavo meril prek vrat Olimpije. Nekaj minut kasneje je bilo nevarno na drugi strani, ko se je v kazenskem prostoru Fercev gradil Marko Brest in padel, a glavni sodnik Phillip Farrugia je le odmahnil z roko. So pa Ljubljančani nekaj trenutkov kasneje po prekršku nad Doffom vseeno prišli do prostega strela. Izvedel ga je Marcel Ratnik, ki pa je podal premočno in žoga je končala v gol avtu.

Po dobrih dvajsetih minutah tekme pa je Olimpija le dočakala, kar je tako dolgo iskala. Rui Pedro je po natančnem predložku Saarja Fadide povsem neoviran prišel do strel z glavo in tudi zadel. A veselje Ljubljančanov ni trajalo dolgo, saj se je oglasil VAR in zaradi prepovedanega položaja zadetek razveljavil. Zmaji so podobno akcijo poskusili ponoviti še v 31. minuti, le da je tokrat z leve strani podal Justas Lasickas, z glavo pa je tokrat nenatančno meril Admir Bristrić.

Olimpija - Klaksvik
Olimpija - Klaksvik FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi polčas je minil mirno, edino resno priložnost si je do konca prvega dela igre priigrala Olimpija, ko je v 42. minuti po kotu z leve strani z volejem s prve sprožil Silva, a meril prek vrat gostov.

Drugi polčas pa je Olimpija začela silovito. Najprej je z desne stani sprožil Bristrić, a je žoga zletela nekoliko mimo vrat Fercev, nato pa je imel izvrstno priložnost še Pedro, ki je izkoristil napako gostujočega vratarja Jonatana Johanssona in se znašel v položaju ena na ena z njim ter meril naravnost vanj. Žoga se je nato odbila v roko Odmarja Faeroeja, zato so domači nogometaši zahtevali najstrožjo kazen, glavni sodnik pa se ni oglasil in tudi sodniki v sobi za VAR ga nato niso pozvali k ogledu videoposnetka.

Ljubljančanov to ni vrglo s tira in v 56. minuti je zapretil še Motika, ki je iz težkega položaja poskusil s strelom z razdalje, z obrambo pa se je izkazal vratar Klaksvika. Nekaj minut kasneje je po desni strani lepo prodrl Bristrić in podal v sredino kazenskega prostora gostov, kjer pa je bil za las prekratek Brest.

Olimpija - Klaksvik
Olimpija - Klaksvik FOTO: Aljoša Kravanja

Po dobri uri igre pa so si gostje nakopali težavo. Zaradi še drugega rumenega kartona (prvega je prejel v 40. minuti) je bil izključen z odločitvijo vidno razočarani Arni Frederiksberg. Gostujoči trener Magne Hoseth je v odgovor na to opravil dvojno menjavo. Bočni branilec Patrick Da Silva in napadalec Pall Kletskard sta zapustila igro, vstopila pa sta Mads Mikkelsen in Sivert Gussias.

Prvo menjavo na tekmi je ob tem opravil tudi Zeljković, ki je namesto Bresta v igro poslal Ivana Posavca, slednji pa je že v prvi akciji po vstopu na igrišče povzročil nekaj zmede med branilci Klasvika.

V 74. minuti pa si je Olimpija priigrala najlepšo priložnost na tekmi. Pedro je hitro izvedel prosti strel, presenetil gostujočo obrambo in zaposlil Motiko, ki je vtekel, slednji pa je iz lepega položaja meril naravnost v gostujočega vratarja.

Nogometaši Olimpije so se v želji po dosegi zadetka začeli odločati tudi za strele od daleč. Najprej je poskusil David Sualehe, ki je v igro vstopil le nekaj trenutkov pred tem, potema pa je z močnim strelom zapretil še drugi rezervist Diogo Pinto, a se je obakrat izkazal Johansson.

Olimpija - Klaksvik
Olimpija - Klaksvik FOTO: Aljoša Kravanja

V 84. minuti pa je Sualehe naposled Olimpijo in njene navijače le odrešil muk. Po kotu z desne strani, ki ga je mojstrsko podaljšal Ahmet Muhamedbegović, si je portugalski branilec v slogu nekaterih njegovih rojakov žogo lepo ustavil in jo nato z levico z volejem zabil pod prečko vrat Klaksvika. Olimpija je tako kot zadnje moštvo v evropskih klubskih tekmovanjih naposled le dosegla zadetek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potem pa se je Zmajem odprlo. Mustafa Nukić, ki je skupaj s Sualehejem in Pedrom Lucasom v igro vstopil v 76. minuti, je poskrbel za povišanje vodstva domačih. Prav Lucas je na sredini igrišča ukradel žogo Klaksviku ukradel žogo in jo spravil do Nukića, slednji pa je z natančnim strelom z levico r oba kazenskega prostora matiral nemočnega Johanssona.

Nogometaši Olimpije so po drugem zadetku tekmo le še mirno pripeljali do konca in se nato razveselili prvih treh točk v evropskih tekmovanjih.

Statistika tekme Olimpija - Klaksvik
Statistika tekme Olimpija - Klaksvik FOTO: Sofascore.com

Na drugi tekmi skupine A sta se Slovan iz Bratislave in Lille razšla brez zmagovalca (1:1), tako da še naprej vodi francoski predstavnik, ki ima osem točk, ekipa iz slovaške prestolnice jih ima sedem, Klaksvik ostaja pri štirih, Olimpija pa ima po prvi zmagi sedaj na kontu tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.48

Hvala, ker ste bili z nami!

Za nami je še eden v nizu zanimivih evropskih nogometnih tednov. Po zmagah AC Milana nad PSG-jem in Arsenala nad Sevillo v elitni Ligi prvakov, ki smo ju v živo pospremili v neposrednem prenosu na Kanalu A in VOYO, smo nocoj v morebitni boljši jutri pospremili še nogometaše Olimpije, ki so torej vzeli mero v letošnji sezoni izjemnemu Klaksviku. Hvala, ker ste bili z nami, vidimo oziroma slišimo se ob naslednjem nogometnem prenosu.

23.47

Statistika dvoboja na Stožicah

93. minuta

Konec tekme: Po zmagi Olimpija še "med živimi"

Po zasluženi zmagi zeleno-belih so možnosti za napredovanje iz skupinskega dela znova oživele. Za kaj takega pa bo Olimpija morala na zadnjih dveh tekmah premagati tako bratislavski Slovan v gosteh kot tudi francoski Lille doma. Obenem pa bo moral upati še na kakšen spodrsljaj tako Klaksvika kot Slovana.

76. minuta

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Nukić postavil piko na i zasluženi zmagi Olimpije (2:0)

Mustafa Nukić, ki je skupaj s Sualehejem in Pedrom Lucasom v igro vstopil v 76. minuti, je poskrbel za povišanje vodstva domačih. Prav Lucas je na sredini igrišča ukradel žogo gostujočemu igralcu zvezne vrste in jo spravil do Nukića, slednji pa je z natančnim strelom z levico z roba kazenskega prostora matiral nemočnega Johanssona.

84. minuta

GOOOOOOOOOOL! Sualehe zasluženo kronal veliko prevlado zmajev

V 84 minuti pa je Sualehe naposled Olimpijo in njene navijače le odrešil muk. Po kotu z desne strani, ki ga je mojstrsko podaljšal Ahmet Muhamedbegović, si je portugalski branilec v slogu nekaterih njegovih rojakov žogo lepo ustavil in jo nato z levico z volejem zabil pod prečko vrat Klaksvika.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SamoPovemMojeMnenje
10. 11. 2023 18.37
+0
na tekmi maribora in jurovskega dola je bilo vec gledalcev
pravica1
10. 11. 2023 09.24
+1
Mene so Ferci navdušili, fantje ob rednih službah, še malo hodijo na rekreacijo, uvrstili so se na evropsko tekmovanje, borijo se, tako da jim ne moreš česarkoli očitat. Kapo dol. Predstave slovenskih klubov, kjer imajo vse živo na razpolago, pogoje za treninge, priprave na sezono, pa ne vem kaj še, izpadejo prav smešno.
pravica1
10. 11. 2023 09.17
-2
Kako bi šele bilo, če bi glavni napadalec dobil dopust. Težka bruka za Olimpijo, amaterski igralci in z igralcem manj so več ali manj kar dobro parirali Olimpiji, ko so bili komplet, pa ni bilo praktično nobene priložnosti.
kmkm
10. 11. 2023 08.45
+0
tukaj gor je veliko takih, ki si ne znajo obrisat ta zadnje komentirajo pa na veliko potem si pa lahko samo misliš naprej!
omega _v6
10. 11. 2023 08.27
+1
Sodnik je iozključil enega električarja,da so Ljubljančani lahko zmagali!! Gledal sem prvi polčas res so bili Ljubljančani katastrofalni to ni bilo gledljivo!!
motorist_mb
10. 11. 2023 08.20
+4
Močvirniki 👏
jajek
10. 11. 2023 08.11
+2
Pa kaj je to ljubljanska Olimpija?
zmerni pesimist
10. 11. 2023 08.04
+6
No pa so le uspeli premagati ribiče delavce in električarje bravo lolimpija
AlesAlex
09. 11. 2023 21.58
+5
Kaj Olimpija ne sme imet gledalcev na tekmi?
medicinc5
09. 11. 2023 21.56
+5
Ni Šmajca ni penala ni rezultata
Boris Kavčič
09. 11. 2023 21.53
+7
reporter v srbohrvaščini sprašuje igralca olimpije...ja čestitam,,čista Ljubljanščina
RevenKapitalist
09. 11. 2023 21.50
+2
A je katera ekipa v evropskih tekmovanjih, ki ni se dala gola?
James Bond in tovariš Tito
09. 11. 2023 21.51
+5
..od 96 ekip je Olimpija edina ,ki še ni dala gola....
kmkm
10. 11. 2023 10.15
-1
ANDRO2004
09. 11. 2023 21.48
+0
Olimpija je ZANIČ, toralno ZANIČ.
St. Gallen
09. 11. 2023 21.40
+8
slo sodnik bi ze zamizal pri offsideju
Kollerik
09. 11. 2023 21.43
+3
misliš limp sodnik...bi, definitivno. Že tolikokrat dokazano
Kollerik
09. 11. 2023 21.43
+0
Kollerik
09. 11. 2023 21.38
+3
Zeljković si baje že rihta nazaj svoj star šiht na tržnici zelenjave v Sarajevu....
James Bond in tovariš Tito
09. 11. 2023 21.36
+11
--kaj pozna keri pri Fercih kakega keramičarja...bi mi lahko jutri preden grejo nazaj položo ploščice na hodniku....
RUBEŽ
09. 11. 2023 21.35
+4
Lolimpija trenutni statistično najslabsi se aktiven klub v evro tekmivanjih. Vsaj nekje prvi. HAHAHAHAHA.
bohinj je zakon
09. 11. 2023 21.31
+3
Spet sodniki?
kozmonavt123
10. 11. 2023 08.21
+0
Ali res ne znate drugega kod pljuvati po ekipah. Eni po Olimpiji drugi po Mariboru. Sramota za takšne komentatorje!
RevenKapitalist
09. 11. 2023 21.28
+1
bo se potrebno malo pocakat kot zgleda :) gol so pokazali z vseh strani samo iz tiste ne s katere naj bi bil ofside.
kuopio
09. 11. 2023 21.26
+5
Pedr(ot)i so vedno v prepovedanem položaju 😆
kmkm
10. 11. 2023 10.17
+1