Nogomet

Fink junak evropske zmage Olimpije: Do zadnjega smo verjeli

Ljubljana, 28. 08. 2020 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Z golom in podajo je bil Matic Fink veliki (in nepričakovani) junak napredovanja Olimpije v naslednji krog kvalifikacij za Ligo Evropa. Branilec, ki se je od zeleno-belega dresa poslovil pred dobrimi štirimi leti, ko je odšel v Turčijo, se je odzval klicu predsednika Milana Mandarića in se pred to sezono vrnil v zmajevo gnezdo, kjer mu je kljub številnim težavam z ekipo uspelo preskočiti prvo evropsko oviro.

"Zelo vesel sem, da sem na tak način upravičil oziroma povrnil zaupanje gospoda predsednika (Milana Mandarića, op. a.), ki me je poklical in povabil nazaj v klub," se je po tekmi na novinarski konferenci v drobovju stadiona Stožice razgovoril Matic Fink, ki so ga na istem mestu pred okoli osmimi leti predstavili "v Interblock paketu" z Andražem Šporarjem in Filipom Valenčičem. V tem času se je spremenilo veliko stvari, Fink je izkusil tudi igranje v tujini, kjer je po turških preizkušnjah (Rizespor in Boluspor) nosil tudi dres poljske Cracovie, minulo sezono pa je preživel v Domžalah.

Ob povratku v domačo Ljubljano ga je z novimi soigralci pričakalo nemalo težav, saj so zaradi okužb z novim koronavirusom lahko skupaj opravili le peščico treningov. A kljub temu je "zmajem" uspelo v dramatični končnici tekme izenačiti proti islandskemu Vikingurju, ki je izkoristil svojo prvo pravo priložnost na tekmi in povedel v 27. minuti, ko je že igral brez izključenega branilca Solvija Ottesena. Ta je rdeči karton dobil v šesti minuti, Olimpija pa je izenačila v enem zadnjih napadov rednega dela drugega polčasa, ko je Fink, ki je vstopil s klopi, s strani s polvolejem spretno in srečno zadel v daljši kot vrat ter izsilil podaljšek. V prvem delu golov ni bilo, v prvi akciji drugega dela podaljška pa je zmagoviti gol prav po podaji Finka dosegel novinec Radivoj Bosić.

'Ogromen potencial'
"Vesel sem zaradi fantov, ker po 14-dnevni karanteni in opravljenih skupnih treh treningih mislim, da nam je danes kar uspelo ..." je nadaljeval Fink. "Zmagali smo, najbolj pa mi je žal, da se nisem mogel veseliti skupaj z navijači, zelo veliko nam pomenijo, veliko nam lahko dodajo in veseli smo vsake podpore. Še enkrat danes je čas za slavje, jutri pa se bomo že pripravljali za naslednjo tekmo," je menil zdaj 30-letni Ljubljančan, ki se med strelci ne znajde ravno pogosto.

"Se spomnim (smeh) ... Na Poljskem sem tudi dal lep gol, ampak mislim, da si ne bi mogel želeti lepšega povratka. Vesel sem za ekipo, tako kot je rekel trener, je pokazala karakter. Do zadnjega smo verjeli, da bomo obrnili. Mogoče smo bili v enih trenutkih malo nervozni, a to se razume, saj je ekipa popolnoma nova in čaka nas še veliko dela. Mislim, da gremo v pravo smer, začeli smo tako, kot smo si zastavili, da bi le še to nedeljo zmagali (proti Kopru v prvenstvu, op. a.), potem pa bomo imeli nekaj več časa za pripravo, saj je na sporedu reprezentančni premor. Čestitke ekipi. Fantje so se takoj zavedali, v kakšen klub so prišli. Dal sem jim napotke, vedno jih dajem, poslušam ... Všeč mi je, ker sprejemajo moja navodila in kažejo ogromen potencial. Čisto vsi so me zelo zadovoljili s svojo kakovostjo. Če bodo delali, potem mislim, da bodo postali še veliki igralci," je še dodal Fink.

Skender (na fotografiji) je pri Olimpiji preživel dramatičen zaključek minule ligaške sezone, v katerem so "zmaji" izgubili naslov prvaka.
Skender (na fotografiji) je pri Olimpiji preživel dramatičen zaključek minule ligaške sezone, v katerem so "zmaji" izgubili naslov prvaka. FOTO: Damjan Žibert

Skender: Igralcem sem v slačilnici rekel, da pred njimi snamem kapo
Razumljivo zadovoljen je bil tudi trener Dino Skender, ki se je znašel v hudi zagati pred tekmo, saj je imel zelo malo informacij o novincih, s katerimi je moral sestaviti začetno postavo.

"Bilo je precej težko, tudi sami ste videli, kakšne nezgode so nas v zadnjem času pestile. Spet se je zgodilo to, da smo iz praktično prve priložnosti nasprotnika dobili gol ..." je pripovedoval gostobesedni Skender. "Tu smo se spet spravili v težave, ne glede na to, da smo zelo zgodaj imeli igralca več. Vikingur se je organizirano branil in nam povzročal precej težav s tem nekim zadrževanjem igre, sekanjem igre na naši polovici, preskakovanjem, prekinitvami ... Vsi vemo, da je to njihov 'forte', tu jim je uspelo, da smo postali nervozni, nismo bili na ravni v prvem polčasu, kar niti ni čudno, a vesel sem, da se je moja ekipa dvignila v nadaljevanju in v podaljšku," je nadaljeval trener, s katerim so bili zeleno-beli v prejšnji sezoni do zadnjega kroga v igri za domači naslov, na koncu pa osvojili tretje mesto. 

"Končno je prišlo do malo komunikacije med nami, saj se vsi skupaj sploh še nismo spoznali tako, kot bi bilo treba. Tako da ... Izredno težko, težko, zelo težko in izredno karakterno 'izvlečena' tekma ter zmaga. Čestitam svojim fantom, vsaka čast za tako odigranih 120 minut po vseh situacijah in nezgodah, ki so nas pestile. V slačilnici sem jim rekel, da pred njimi snamem kapo. Zelo pomembna zmaga za nas, ker v smislu napredovanja v Evropi tudi sami veste, koliko nam to pomeni. A še bolj mislim, da smo danes začeli z ustvarjanjem ekipe, da so se danes še dodatno učvrstile vezi med fanti, ko je bila zmaga tako težko priborjena," ocenjuje Skender.

"Kar se tiče Matica in drugih igralcev, številni niso opravili niti priprav, niso pa bili niti v kontinuiteti tekem v klubih, iz katerih so prišli. Tako da definitivno tudi Matic dolgo ni igral, zelo pa sem, seveda, vesel tudi zaradi njega. Včeraj sva imela en iskren pogovor in v nekem trenutku sem mu rekel, da o njemu maksimalno razmišljam, da bi mi odigral od prve minute, a nisem vedel, kako bi bilo vse skupaj sploh videti, saj ga kot igralca na uradni tekmi ne poznam, razen tistega, kar smo gledali prek InStata, ko smo ga pripeljali. Ne vem, v kakšnem stanju je, veliko je bilo vprašajev tudi glede drugih igralcev in novih igralcev, o katerih smo danes dobili neke odgovore. To smo potrebovali, prijateljske tekme, priprave, še posebej v situaciji, ko smo praktično ostali brez ene kompletne ekipe in zdaj, ko smo pripeljali praktično kompletno novo ekipo. Tako da nihče ni srečnejši od mene zaradi tega, ker je ravno Matic vstopil v igro, včeraj sva imela en super pogovor, videl sem, da je fant pravi karakter, a mi je rekel, da bo dodal gas, ko pride v igro. Tako je tudi bilo, nihče pa ni srečnejši od mene. Upam tudi na povratek naših navijačev, ki žal, kot je rekel Matic, niso mogli biti z nami in proslaviti tega napredovanja. Tako mislim tudi glede vseh naših drugih fantov, vsa čast jim, dali so vse od sebe, kolikor so lahko, sčasoma pa bomo videli, na kakšni ravni bo vsak posameznik."

'Nikomur ni bilo tako, kot je bilo med temi pripravami nam. Ni-ko-mur.'
Zanimiv je bil tudi pogled na gol Olimpije, kjer ni bilo dolgoletnega prvega vratarja Nejca Vidmarja, ki ga je nadomeščal Žiga Frelih. Nekdanji član Krškega, Domžal in Celja se je v domovino vrnil iz Zaprešića in že dobil priložnost na pomembni tekmi, na kateri se ni ustrašil izziva. Po besedah Skenderja je Vidmar poškodovan in bo odsoten še vsaj nekaj tednov, je pa hrvaški strateg na ljubljanski klopi zatrdil, da na še enega nekdanjega člana Domžal računa v nadaljevanju sezone.

"Upam, da bo ostal," je dejal Skender in nato nadaljeval analizo tekme. "Celo tekmo so nam uspevale dobre stvari. Po nepazljivosti, nekem 'odbijancu', edini nepazljivosti v 120 minutah, smo prejeli gol in bili takoj kaznovani. Zato sem na robu igrišča malce izgubil živce, nemogoče je namreč, da si vedno kaznovan po prvi napaki, ampak zdaj je vse 'okej'. Upam, da smo zdaj to prelomili in da nas ne bo več spremljala takšna smola. Ne morem reči, da karkoli ni 'štimalo', ves čas smo napadali in bili spredaj, morda nam je manjkalo nekaj eksekucije, da bi nekdo zaključil te napade, morda s kakšnim strelom od zunaj, tu nam nekaj manjka ... A tega ne moremo zameriti nikomur, nismo imeli dovolj časa niti za to, da bi se poenotili glede postavitve, glede tega, kdo bo igral v obrambi oziroma v napadu, kaj šele, da bi jaz zdaj razmišljal o tem, da fantje niso bili na nivoju v zaključku v tej tretji coni. Tako da ne vidim nekaj preveč slabih obdobij, vidim samo en velik karakter, eno veliko željo, ki sta nas na koncu popeljala do zmage," je še povedal Skender.

"Ko po dolgem premoru prideš v določen ritem treningov, je še 'okej', a ko prideš na tako tekmo ... Tako (Dražen) Bagarić kot (Ante) Vukušić sta morala na koncu iz igre zaradi poškodb, to pa je tisto, o čemer ves čas govorimo, da smo se za to tekmo enostavno morali pripravljati v malce nerealnih razmerah. Tako da sem vesel, da smo jo na koncu izvlekli kot levi. Vse skupaj, kar je bilo ... Mislim, da nikomur ni bilo tako, kot je bilo med temi pripravami za Evropo nam. Ni-ko-mur."

Pred prvo ligaško preizkušnjo v novi sezoni, obračun z Gorico je bil zaradi okužb v ekipi "zmajev" prestavljen, je še povedal: "Koper? Dobro jih bomo osvežili in ponavljam ... Danes smo tekmo dobili predvsem s karakterjem. Ne z neko telesno pripravljenostjo, samo s karakterjem in željo. Ravno o tem smo veliko govorili s fanti, da želimo zgraditi takšno ekipo. Karakterno. Da želimo zgraditi eno novo ekipo, ki jo bo krasila borba, zavzetost, karakter, mešanica izkušenj in mladosti, toda v slačilnici in okoli sebe želim prave fante, zdrave, poštene, ki gredo maksimalno. Danes se nam je to vrnilo, hvala bogu, ne glede na to, kako težke bodo noge, pa mislim, da bomo v nedeljo to spet izvlekli s karakterjem. V to sploh ne dvomim, čeprav ne bo lahko, a sem optimist. Mislim, da nam bo ta tekma veliko več prinesla psihološko, v primerjavi s tistim, kar nam bo vzela energetsko."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

penique_7
28. 08. 2020 14.45
+3
Dejstvo je, da je slo nogomet na zelo slabem nivoju, izraz le tega je mučenje slo klubov že v prvem krogu. Že nekaj let se sprašujem kje v razvoju slo igralci začnejo zaostajati za klubi, ki se kasneje recimo temu redno uvrščajo v ligo europa. Je napačno naravnan sam sistem šola/treningi, trenerska stroka, infrastruktura ali pa mogoče še najbolj razumljivo premalo trdega dela in odrekanja.
ledr
28. 08. 2020 14.40
-1
Ko sem včeraj gledal drugi polčas tekme oz. mučenja Olimpije, me je bilo sram, da je to slovenski nogomet. Ampak, ko sem potem videl še (moj-naš) Maribor?????????
Debely
28. 08. 2020 12.43
+5
Ko je v igro prišel Fink, se je igra vidno spremenila. Če bi bil jaz trener, bi v prvo postavo dal Lupeto, ki je fizično bolj močan, da jim malce zmatra obrambo, v drugem polčasu pa ob Finku v igro Vukušića. Bi bilo precej bolje.
štajerc65
28. 08. 2020 12.36
+10
Čestitke Olimpiji čeprav navijam za Maribor ki je sramotno izpadel.
brodarko
28. 08. 2020 12.36
+0
Sem dvakrat prebral tekst, pa nisem zasledil, od kod je klub Vikingur. Ali kdo ve?
štajerc65
28. 08. 2020 12.43
+8
Islandija, tam kjer ribe lovijo pa instalacije delajo, v prostem času pa malo žogo brcajo.
Kuna
28. 08. 2020 18.09
-1
Mladi? Plasto
28. 08. 2020 12.28
+4
11 na 10 od 6 minute :D ..... pa komaj in dva podaljška ,ko so bili nasprotniki zaradi hendikepa verjetno že fizično povsem izmučeni ..... če je to uspeh , potem bo uspeh tudi poraz v 2 kolu za 4-5 golov :D
martinov
28. 08. 2020 10.14
-1
Komentator je minuto pred golom Olimpije dejal, da bomo še gledali najmanj 5 minut nogometa ! Naj gleda žogobrcanje, oz. oddajo Žogarija ! Tam bi Olimpija bila mogoče prvak !! Po zmagi pa je vehementno razlagal o uspehu ! Tudi za tekmo v Ljudske vrtu je bil podoben komentar, kjer se mu je izšlo !
gullit
28. 08. 2020 10.10
+13
Sem navijač triglava ampak v evropi navijam za vse naše. Bravo Olimpija imeli ste težko nalogo iz karantene igrati tekmo, pa povsem nova ekipa pa ste se vseeno borili do konca ter pokazali pravi karakter. le tako naprej.
Debely
28. 08. 2020 09.52
+9
Fink je bil vedno legenda Olimpije. Sem bil zelo vesel, ko se je poleti vrnil domov. Včerajšnji komad je bil pa zelo lep. Obtez je pa 15 minut bledel o nekem avtogolu, ker nikakor ni hotel priznati, da je Fink potresel lep gol. Aja, a ćmaribor je pa izpadel... 😂
martinov
28. 08. 2020 10.16
-2
Legende so pokopane, tega pa je iz groba poslal na igrišče ! Sramota, ker je komentator nasprotnike imel na autsajderje !!
tomjaz
28. 08. 2020 09.50
+4
To je itak vsako sezono, ko pride sami novi igralci in imajo par skupnih igralcev. Ko bo ta ekipa uigrana in igrala dobro, pa bo Milan vse prodal... sem za Olimpijo, ampak to se ne dela.
tekač
28. 08. 2020 09.37
+7
Pa še to bi pripomnil. Skrbi me dejstvo, da v Olimpiji ne črpajo talentov iz slovenskega okolja. Takih igralcev, ki se prodajajo sedaj na balkanu in ki jih je dobila Olimpija kot pojačanje je v malonogometnih ligah v Sloveniji vsaj sto, da ne govorimo o mladih in zelo perspektivnih igralcih iz domačega okolja, ki so v "manjših" klubih in se ne prebijejo zaradi takvih in onakvih vez. Žalostno,da je trgovanje postalo v Olimpiji več kot kvaliteta igranja nogometa .
Goli000
28. 08. 2020 09.30
+1
Čestitke bo pa potrebno še delati.
James Bond
28. 08. 2020 09.12
+4
...se zavedate #ZVEZDNIKI# da ste igrali proti čistim amaterjem.....
tekač
28. 08. 2020 09.11
+7
Torej vse je res, da je nova ekipa,da so neuigrani,da je nov trener, da je covid, da je bila pomembna tekma ect...ect...pa vendar sem zaskrbljen. Morda se motim vendar je individualno znanje večine igralcev izredno slabo. Morda me bodo presenetili in bi bil vesel, vendar močno dvomim......
dajno
28. 08. 2020 09.10
+10
Ne bi se hvalil s tem, glede da ste vso tekmo imeli igralca več in ste ves čas lovili rezultat proti ribičem. Nekako v rangu Maribora, ki je pušnil proti otoškim ribičem. Najbolje da se naša liga ukine in se igra amatersko popoldan za gajbo pira.
Desni JUNAK
28. 08. 2020 09.07
+12
Dej Mandarić prodej klub Cimirotiću ... bodo spet vsaj tribune polne - SMEHA !!!
Wyatt
28. 08. 2020 09.03
+15
Slovenska liga je na ravni azerbajžanske amaterske lige za veterane.
modelx
28. 08. 2020 08.15
+16
če 2 dni ga bo pa mandarina podil iz kluba
motorist_mb
28. 08. 2020 08.01
+26
Bravo močvirniki👍!