Nogomet

Muri derbi z Mariborom za skok na vrh PLTS, zmaga Olimpije

Ljubljana, 29. 10. 2020 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
9

Nogometaši Mure so v derbiju devetega kroga z 2:0 premagali najtrofejnejšo ekipo v zgodovini samostojne Slovenije – zasedbo Maribora. S peto zmago sezone so se povzpeli na vrh Prve lige, kjer imajo dve točki prednosti pred Taborom Sežano in NK Olimpijo. Ta je v devetem krogu doma premagala mestne tekmece, nogometaše Brava.

Ante Šimundža je z Muro premagal vselej visoko leteče Mariborčane.
Ante Šimundža je z Muro premagal vselej visoko leteče Mariborčane. FOTO: 24ur.com

Nogometaši Mure so se po izpadu v pokalu in treh prvenstvenih tekmah brez zmage vendarle vrnili na zmagovite tirnice. In to s prestižno zmago proti enemu izmed glavnih favoritov prvenstva, Mariboru. Štajerci so bili v polju sicer boljši tekmec, imeli terensko premoč, a varovanci Anteja Šimundže so bili konkretnejši. Izkoristili so dve od svojih priložnosti, tekmec posebno lepih niti ni imel, in se veselili zmage, ki jih je spet popeljala na sam vrh prvenstvene razpredelnice.

Mariborčani so tekmo začeli napadalno, njihova premoč v posesti žoge je bila očitna. Rudi Požeg Vancaš je v prvih 20 minutah izvedel nekaj nevarnih akcij po levi strani, a manjkali so streli, predvsem v okvir vrat, tako da vratar Matko Obradović ni imel resnejšega dela. Njegovi soigralci v polju pa so izkoristili že prvi nevarnejši napad. V 22. minuti je Luka Bobičanec natančno podal žogo v kazenski prostor, kjer jo je na prvi vratnici pričakal Nino Kouter, ki je s preciznim strelom z glavo ob desni vratnici popeljal svojo ekipo v vodstvo.

Po golu se je položaj na igrišču spremenil. Domači so bili nevarnejši in tudi bližje še enemu zadetku. Kevin Žižek bi v 30. minuti lahko kaznoval napako Martina Milca, ki je slabo podajal žogo svojemu vratarju, toda zadel je le vratnico. Priložnost za povišanje vodstva je imel tudi Tomi Horvat, tako kot nekaj kasneje po strelu Alena Kozarja pa je bil na mestu mariborski vratar Ažbe Jug. Premoč gostov se je nadaljevala tudi v drugem delu, a spet je bila jalova. Milec je sicer dvakrat z desne strani prišel v kazenski prostor, a oba strela sta bila premalo natančna za spremembo izida. Se je pa izid spremenil v prid Mure. Kai Cipot je v končnici tekme najprej zapravil priložnost, nato pa po protinapadu in podaji Kouterja svoji ekipi priboril enajstmetrovko, ki jo je izkoristil Bobičanec. Prekršek nad Cipotom za najstrožjo kazen je v kazenskem prostoru storil Amir Dervišević, ki si je prislužil rdeči karton in predčasno pot v slačilnico.

Olimpija do zmage na mestnem derbiju
Nogometaši Olimpije so po porazu v Sežani nujno potrebovali zmago v mestnem derbiju in so jo tudi dosegli. Še zdaleč ne s spektakularno predstavo, ampak bolj na mišice, tako kot je bilo to tudi na prejšnji domači tekmi proti Celju. Njihovo glavno orožje očitno postajajo prekinitve, tokrat so en gol dosegli po prostem strelu, drugega pa po kotu. Poleg zanesljivih obrambnih akcij je bilo to bolj ali manj to tudi vse, kar so na dolgočasni tekmi, na kateri ni bilo kartonov, pokazali. V vezni vrsti ni bilo pravih idej, zato tudi priložnosti ni bilo. Ljubljančani so v prvem polčasu, v katerem sta obe ekipi poskušali predvsem z nenatančnimi streli od daleč, sicer dosegli gol, mrežo je po strelu z razdalje Tima Maksa Elšnika zadel Đorđe Ivanović, a izkazalo se je, da je to storil iz nedovoljenega položaja.

Dino Skender bo po porazu s Sežanci lahko malce lažje zadihal.
Dino Skender bo po porazu s Sežanci lahko malce lažje zadihal. FOTO: Damjan Žibert

Začetek drugega dela je obetal zanimivejšo predstavo, že v prvem resnejšem napadu se je po podaji Žana Trontlja Mustafa Nukić znašel neoviran pred Žigo Frelihom, toda njegov ne najboljši strel je končal v vratarjevih rokah. Kazen za neizkoriščeno priložnost je sledila v 57. minuti, ko je bil po prostem strelu, ki ga je z leve strani izvedel Radivoj Bosić, v kazenskem prostoru najvišji Andres Vombergar, Argentinec slovenskega rodu je z glavo premagal vratarja Igorja Vekića. Tudi drugi gol je padel po prekinitvi in z glavo, deset minut po prvem je bil po kotu natančen Miral Samardžić, ki je bil strelsko uspešen še na drugi domači prvenstveni tekmi (vmes je bil strelec tudi na pokalni tekmi v Brežicah). Po zanesljivem vodstvu je tekma potekala med obema kazenskima prostoroma, obe ekipi sta spet poskušali s streli od daleč, najbližje zadetku je bil Trontelj, ki je slabih deset minut pred koncem zatresel vratnico.

Izida četrtkovih obračunov 9. kroga PLTS:
NK Olimpija - NK Bravo 2:0 (0:0)
Vombergar 57., Samardžić 67.

NŠ Mura – NK Maribor 2:0 (1:0)
Kouter 22., Bobičanec 88./11-m
RK: Dervišević 87. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
29. 10. 2020 21.44
Edini ,res edini krivec je trener,ne more maribor zmagovati z 9 ali 10 igralci na igriscu.
Maister1
29. 10. 2020 21.25
+1
Se še spomnite kako je ZAHOVIČ ZAJEBAVAL VRŠIČA -imel je tretino plače Lukota-pa je dosti boljši-tega sranja je kriv Zahovič
gecogeco
29. 10. 2020 21.21
+1
So pa pravi geniji... V finišu tekme uspejo izenačiti, minuto kasneje pa naredijo favl za penal, bravo res!
gogi_
29. 10. 2020 19.49
Ja mb ne more zmagovati ce igra z 10 imi igralci.
jožamb
29. 10. 2020 19.42
+2
Igra MB za 2. ligo. Zakaj še dobivajo plačo? Sram me je!!!
RUBEŽ
29. 10. 2020 18.54
-3
Srečkoti so pač srečkoti.
morisbingo
29. 10. 2020 19.20
+1
morisbingo
29. 10. 2020 19.21
+1
g-tocka
29. 10. 2020 21.29
+1
šteje to kar na konci piše. MB je kot ementaler. luknjasti na vseh straneh