Nogomet

Olimpija in Maribor zanesljiva, prvaki po novem porazu v borbi za obstanek

Sežana, 11. 03. 2021 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V tekmi 26. kroga PLTS sta se v Sežani pomerila Tabor in Olimpija. Ljubljančani so Sežancem zabili tri gole in zanesljivo osvojili vse tri točke, s katerimi ostajajo na vrhu prvenstvene lestvice. Za zmaje so gole dosegli Vujadin Savić, ki je prvič zadel po prihodu k Olimpiji, Andres Vombergar in Đorđe Ivanović. Zadnjeuvrščeni Novogoričani so slavili na gostovanju pri aktualnih prvakih (0:1). Celjani so po novem porazu vse bližje krčeviti borbi za obstanek med prvoligaši. Mariborčani so v Ljudskem vrtu s 4:2 ugnali Koper. Gostje z Obale so sicer povedli, a je sledil preobrat za mariborsko zmago.

Đorđe Ivanović
Đorđe Ivanović FOTO: Miro Majcen

Olimpija je tudi sežansko preizkušnjo dobro prestala in ostaja neporažena v spomladanskem delu prvenstva, obenem pa tudi na vrhu prvenstvene lestvice. Tabor pa je po dveh točkovnih tekmah znova vpisal poraz, in sicer 12. v sezoni, tako da ostaja sedmi. Domači trener Igor Božič je dvoboj z Olimpijo, ki jo vodi nekdanji stratega Sežancev Goran Stanković, pričakal s precej razredčeno ožjo obrambo, saj sta zaradi kazni manjkala Klemen Nemanič in Marko Ristič, poškodovan pa je Antonio Azinović. "Rezervna" obrambna zasedba Sežancev pa je klonila že v tretji minuti, ko je po kotu Timija Maxa Elšnika z desne strani z glavo zadel Vujadin Savić. Kazalo je, da bodo imeli Kraševci v nadaljevanju še veliko težav v zadnji vrsti, ko je v šesti minuti skoznjo prodrl Đorđe Ivanović, ki pa je na koncu zgrešil cilj. Toda Tabor, pri katerem je manjkal tudi Kevin Doukoure Grobry, je potem vzpostavil ravnotežje, a v napadu tako kot Olimpija ni pokazal veliko, omeniti velja le nenatančen poskus Antoina Makoumbouja v 24. minuti. Zadnjo priložnost v prvem delu je zapravil Michael Pavlović, ki je slabo zadel žogo z glavo pred vrati tekmeca. Olimpija, ki je igrala brez kaznovanega srednjega branilca Antonia Delamee Mlinarja, je na začetku drugega polčasa ekipo osvežila s trojico nogometašev in že v 48. minuti podvojila prednost. Ivanović se je po protinapadu v kazenskem prostoru otresel svojega čuvaja in nato žogo poslal še mimo Jana Koprivca za svoj deseti zadetek sezone in vrh lestvice strelcev, kjer je skupaj s Koprovim Nardinom Mulahusejnovićem.

Tabor vs Olimpija
Tabor vs Olimpija FOTO: Sofascore.com

Že v 50. minuti pa je svoj deveti gol dosegel še Andres Vombergar, ko je pred vrati izkoristil Ivanovićevo podajo z desne strani in tako že precej pred koncem potrdil zmagovalca. Do konca so imeli oboji še nekaj polpriložnosti, a je Olimpija brez posebnih težav zadržala visoko prednost.

Aktualni prvaki so po porazu proti Gorici že v borbi za obstanek.
Aktualni prvaki so po porazu proti Gorici že v borbi za obstanek. FOTO: Damjan Žibert

Aktualni prvaki tonejo sve nižje
Tekma med Celjem in Gorico je bila jubilejna v več pogledih. Ekipi sta se v prvi ligi pomerili stotič, Novogoričani pa so odigrali svoj tisoči prvoligaški obračun, potem ko so prvo tekmo v slovenski elitni ligi igrali 18. avgusta 1991. Čeprav je za obema ekipama klavrna sezona, pa je zmaga vendarle zelo dobrodošla za Gorico, ki se hoče z zadnjega mesta približati tekmecem, zdaj za predzadnjim Aluminijem zaostaja pet točk. Celjani pa se kar ne izvlečejo iz slabega niza, saj je bil to že šesti poraz na zadnjih sedmih tekmah, tako da državni prvaki ostajajo osmi. Novogoričani so zasluženo dobili prvi polčas, Celjani, ki so pogrešali Žana Benedičiča, pa so lahko kar zadovoljni šli na odmor, glede na to, da so ob klavrni igri prejeli le en zadetek. Tega je v 22. minuti dosegel Matija Kavčič, ki je po dolgi podaji Nejca Mevlje pobegnil domači obrambi in na koncu matiral še Metoda Jurharja. Pav po zaslugi slednjega pa je ostalo le pri 1:0, med drugim je v 24. minuti izvrstno posredoval po strelih Roka Grudine in Mevlje, v 35. pa je dobil še dvoboj ena na ena z Laminom Colleyjem. Novogoriški napadalec je imel v 25. minuti še eno izjemno priložnost, a je povsem neoviran zgrešil s strelom z glavo. Colley je bil nespreten tudi v 52. minuti, ko se je vnovič znašel v ugodnem položaju, v 63. minuti pa je še Johan Nkama preslabo končal obetavno akcijo. Celjani so imeli sicer terensko pobudo, a so bili popolnoma brez idej.

V 75. je Filip Dangubić vendarle prišel do strela, a tega slabo izvedel, tako da je žoga zletela precej čez gol. Tik pred koncem je bil Ester Sokler za malenkost prepozno pri žogi, na katero je precej odločno startal Darko Marjanović in preprečil lob.

Maribor vs Koper
Maribor vs Koper FOTO: Sofascore.com

Maribor zaostajal, a zanesljivo slavil
Čeprav so Mariborčani nastopili brez Rudija Požega Vancaša, Špira Peričića in nekaterih drugih nogometašev, ki so že dlje časa odsotni, so svojo nalogo opravili po pričakovanjih. V drugem polčasu so prišli do preobrata in 13. zmage, s katero za dve točki zaostajajo za vodilno Olimpijo. Koper, ki je jeseni v Ljudskem vrtu osvojil točko, je tokrat - brez kaznovanih Mihaila Caimacova in Marka Pejića - pokazal malce premalo in je peti s 14 točkami za Olimpijo ter štirimi za četrtouvrščenimi Domžalami. Koprčani so tekmo v Ljudskem vrtu bolje odprli in prišli v 14. minuti do enajstmetrovke, ko je v "sendviču" Luke Uskokovića in Jana Mlakarja pred vrati padel Nardin Mulahusejnović. Ta je sam prevzel odgovornost za strel z bele pike in tudi zanesljivo zadel za svoj enajsti gol sezone in nov prevzem vodstva na lestvici strelcev. V 18. minuti pa so tudi domači zahtevali najstrožjo kazen, ko je Nikola Krajinović odrinil Aleksa Pihlerja, a se takrat sodniki niso oglasili. Je pa izkušeni Marcos Tavares z volejem iz bližine izenačil v 35. minuti in tako dosegel svoj 156. prvoligaški gol.

Marcos Tavares
Marcos Tavares FOTO: NK Maribor

V drugem polčasu je v 48. minuti z glavo poskusil Pihler, a je bil Ivan Vargić pripravljen, na drugi strani je v 58. minuti nenatančno meril Darko Mišić. V 61. minuti pa so pritisk unovčili domači nogometaši, po kotu je Tavares žogo z glavo vrnil pred gol, kjer je bil Pihler, ki je z glavo zadel za 2:1. Malce pozneje je iz obrata poskusil Jan Repas, čigar strel pa je Vargić obranil in žogo odbil v kot, takoj zatem pa je po kotu žoga pred golom v hrbet zadela Žana Žužka in končala v mreži za vodstvo Maribora s 3:1. V 69. minuti se je moral izkazati Vargić po poskusu Roka Kronavetra z roba kazenskega prostora, v 72. minuti pa so se Koprčani vrnili v igro, ko je po Krajinovićevi podaji z leve strani pred golom žogo v mrežo preusmeril Claudio Spinelli. Toda primorske upe je hitro pokopal Jan Mlakar, ki je le dve minuti pozneje z roba kazenskega prostora z natančnim strelom malce z leve v daljši kot ugnal Vargića za 4:2 za svoj osmi gol sezone. V 80. minuti je Spinelli s strelom z glavo po prostem strelu le za malo zgrešil cilj, malce pred koncem tekme pa je pri Mariboru prve minute v prvoligaški konkurenci dobil 17-letni Gal Gorenak.

Izidi, PLTS, 26. krog:
CB24 Tabor Sežana – Olimpija 0:3 (0:1)
Savić 3., Ivanović 48., Vombergar 50.

Celje – Gorica 0:1 (0:1)
Kavčič 22.

Maribor – Koper 4:2 (1:1)
Tavares 35., Pihler 61., Žužek 65./ag, Mlakar 74.; Mulahusejnović 14./11-m, Spinelli 72.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desna FRONTA
12. 03. 2021 11.29
gogi_ 11.03.2021, 20:17:56 -2 Mnenje soet gol tavaresa ni odlocal o zmagi,tega amaterski gledalci ne vidite ker vam manjka sisrse slike. ............./////////////////////////////////////////// ......................... 😆😢😁🤣🤡 ... aha, in ti si profesionalni navijač .... ti se z navijanjem profesionalno ukvarjaš ... BRAVO MODEL ...
SamoPovemMojeMnenje
11. 03. 2021 20.52
+3
gogi je spet zdravila pozabil vzet, ah se zgodi hahaha
BrDr
11. 03. 2021 20.23
+1
Podkoritnik pojdi nazaj za slaščičarja!!!
gogi_
11. 03. 2021 20.17
-2
Mnenje soet gol tavaresa ni odlocal o zmagi,tega amaterski gledalci ne vidite ker vam manjka sisrse slike. ta kvazi legenda je krivec za izpad iz vseh evropskih tekmovanj,za neosvojene lovorike doma in za slabo vzdusje v garderobi. Dokler bo ta cokla delal gneco na igriscu v mb ne bo lovorik.
SamoPovemMojeMnenje
11. 03. 2021 20.50
+0
hahahaha gogi a boli ko je tava igralec tekme? a boli da je tava zadel vec golov v plts kot cela prva 11 olimpije x2?
gogi_
11. 03. 2021 21.06
-1
Mnenje a si ti gledu tekme evrolige konje tavares zapravil zicerje,ko je zapravil kvalifikacije? Poznas koga v klubu da ti pove da dusi ekipo,odzira mesto mladim in da ga v slacilnici nimajo prav radi. In to je kvazi legenda. Stejejo rezultati in zadnja leta je precej klavrno zaradi te zavaljene in pocasne cokle.
SamoPovemMojeMnenje
12. 03. 2021 09.10
tavares je v zadnjih letih reševal maribor, zabijal gole v evropi...
gogi_
12. 03. 2021 09.43
Me res zanima kere tekme si gledal ,na zadnji za uvrstitev v ligo evropa je zapravil 3 zicerje ki bi jih napadalci iz mladinskega pogona v mize zadeli. Njegov cas je ze zdavnaj minil in tudi raven lige se je lepo dvignila kar kaze realno vrednost nogometasev. Mb je bil serijski prvak le zaradi nezanimanja za Slovensko ligo. Zadnja leta pa lovorik ni in jih tudi ne bo dokler ne bo zaigrala mladina. Vsak ima rok trajanja in tavares je ze krepko cez ta rok. V Evropi nima vrednosti za razliko od igralcev ki so iz Slo lige odsli v velike klube in uspeli.
gogi_
11. 03. 2021 20.13
-2
Ha ha rubes khe ti zivis,nikoli bil in nikoli ne bo,mate pa kebab mojstra to pa res. Malo mesto mali klub.
SamoPovemMojeMnenje
11. 03. 2021 20.51
+0
gogi, maribor je najvecji klub v slo pa ce ti je usec ali ne. no ve ti ni usec pa uzivaj v svoji domisljiji ;) pa lp iz metropole
RUBEŽ
11. 03. 2021 19.52
-1
MARIBOR ŠAMPION.
Realni
11. 03. 2021 19.48
+3
En klub ena čast .Tavares ti si legenda.
SamoPovemMojeMnenje
11. 03. 2021 19.11
-1
katastrofa sojenje in pa maribor je dokazal zakaj je najboljši klub v sloveniji.... in kje so zdaj vsi tisti ki kritizirajo tavaresa?
Žac
11. 03. 2021 19.49
-4
Var bi imeli. Zraven Haitija vi edini ga se nimata.
SamoPovemMojeMnenje
11. 03. 2021 20.51
+2
aha in z varom bi maribor dobil se 2 penala!
Žac
11. 03. 2021 20.59
-1
vrtnicax5
11. 03. 2021 21.04
-1
SamoPovemMojeMnenje
12. 03. 2021 09.11
+1
Mekenzi
11. 03. 2021 18.30
+4
V Celju je treba vodstvo zamenjat,
bavar
11. 03. 2021 18.01
+3
Kje so Celjski grofje, da Podkoritniku "gate" obarvajo!
motorist_mb
11. 03. 2021 14.59
+0
Se mi zdi da bojo letos močvirniki prvaki!
juhej77
11. 03. 2021 15.22
+0