Nogomet

Olivier Giroud: svetovni prvak, ki se še naprej bori za pravice LGBT

Pariz, 16. 11. 2018 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napadalec francoske reprezentance in londonskega Chelseaja, Olivier Giroud, je v daljšem pogovoru za dnevnik Le Figaro odkrito spregovoril o težavah, ki še vedno pestijo homoseksualce v nogometu.

Giroud (v modrem dresu) na polfinalni tekmi SP v Rusiji proti Belgiji.
Giroud (v modrem dresu) na polfinalni tekmi SP v Rusiji proti Belgiji. FOTO: AP

Olivier Giroud, ki je julija s francosko reprezentanco osvojil naslov svetovnega prvaka, je za Le Figaro povedal, da je v nogometu "nemogoče" odkrito priznati, da si homoseksualec. Prav tako pa meni, da je trenutek, ko bodo istospolno usmerjene v nogometu odprto sprejeli, še zelo daleč. 32-letni napadalec Chelseaja se je v pogovoru za francoski dnevnik spomnil čustvenih trenutkov po priznanju Thomasa Hitzlspergerja: nekdanji nemški reprezentant je kmalu po upokojitvi leta 2014 priznal, da je gej, še vedno pa je daleč najbolj znan igralec, ki se je odločil za ta korak.

"Ko sem leta 2014 videl, kako je Thomas Hitzlsperger priznal, je bilo zelo čustveno. V tistem trenutku sem pomislil na to, da je nemogoče biti odkrito istospolno usmerjen v nogometu," je dejal Giroud. "V slačilnici je veliko testosterona, zbadanja in skupnega tuširanja. To je delikatno, a tako je. Lahko razumem bolečino in težave fantov, ki želijo priznati. To je velik izziv in to terja več let dela na sebi," je nadaljeval francoski napadalec.

Konec novembra bo na Otoku 'mavričen'
"Ko sem se pridružil Montpellierju, sem se priključil boju za strpnost in prišel na naslovnico (francoske revije za geje, op. a.) Tetuja. Pri Arsenalu sem, ko so me prosili, nosil mavrične vezalke v podporo gejevske skupnosti," se je spominjal Giroud.

Klubi v Premier League in Championshipu bodo kampanji Stonewall's Rainbow Laces podporo izrazili ob koncu novembra, ko bodo nogometaši spet nosili mavrične vezalke, v mavričnih barvah pa bodo tudi kotne zastavice in kapetanski trakovi. 

Nikoli ni pomislil, da bi odnehal
"Na tej temi je, zelo milo rečeno, ostalo še veliko dela v nogometnem svetu. To je še najmanj, kar lahko rečem," še pravi Giroud, ki se je v intervjuju dotaknil tudi najtežjih dni v francoski reprezentanci, za katero je na 85 tekmah prispeval 32 golov. Tik pred zadnjim evropskim prvenstvom, ki so ga Francozi na domačih tleh izgubili v finalu s Portugalsko, so se ga namreč navijači med prijateljsko tekmo s Kamerunom (3:2) lotili z glasnimi žvižgi.

Giroud na naslovnici revije Tetu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nikoli nisem pomislil na to, da bi kar odnehal, ker nisem takšen človek, da bi kar odnehal. A precejšen glavobol zame so pred Eurom 2016 pomenili žvižgi in zmerljivke proti Kamerunu. Čeprav sem zadel," je povedal Giroud. "Zelo sem bil jezen. (Športni dnevnik, op. a.) L'Equipe je naslednji dan objavil naslov 'Nepriljubljeni' in soigralci so me dražili, medtem ko so mi peli pesem Clauda Francoisa," je še dodal izkušeni napadalec.

"Vsa pozornost je bila na meni. Vemo, zakaj," se je odsotnosti Karima Benzemaja, ki ga je Giroud nadomeščal zaradi suspenza (škandal z izsiljevanjem soigralca Mathieuja Valbuenaja), še spomnil član Chelseaja. "Toda opravil sem moje delo in zadel na zelenici. Občutek pa je bil nepravičen," še dodaja Giroud.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fuzbaler
16. 11. 2018 19.04
-3
Ja normalno da geji ne bodo kar tako sprejeti v nogometu,tako pac je. Tudi zenske in moski nimajo skupnih kopalnic, da bi se goli skupaj tusirali in kaksna je potem razlika ce je en gej zraven mokrih povsem golih drugih moskih? Zagotovo neprijetno...
Kenna
09. 06. 2019 13.08
+1
Noče vsaka gej oseba spat s povprečnim hetero moškim.