Nogomet

Osem zvez skupaj s slovensko predlagalo Čeferina za nov mandat na čelu Uefe

Ljubljana, 21. 08. 2018 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aktualnega predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina je za drugi mandat na mestu predsednika Uefe v torek predlagala Nogometna zveza Slovenije, skupaj s še sedmimi evropskimi zvezami, so sporočili z NZS.

Čeferin s sodelavci v Biljah 1. septembra pripravlja dobrodelno nogometno tekmo, ki jo boste lahko spremljali na Kanalu A in 24ur.com.
Čeferin s sodelavci v Biljah 1. septembra pripravlja dobrodelno nogometno tekmo, ki jo boste lahko spremljali na Kanalu A in 24ur.com. FOTO: AP

Osem nogometnih zvez je v torek dopoldne na evropsko nogometno federacijo poslalo uraden predlog v skladu s statutom, da Evropsko nogometno zvezo (Uefa) tudi v naslednjem mandatu vodi Aleksander Čeferin. Pred dvema letoma, ko je Čeferin prvič kandidiral za predsednika Uefe, so ga uvodoma predlagale nogometne zveze Švedske, Norveške, Finske, Danske in Italije, letos pa tudi Islandije, Ferskih otokov. Uradno kandidaturo je tudi takrat vložila Slovenija.

Preberite še: Juan Mata o Čeferinu: Res razume pomen nogometa v družbi

Aktualni mandat Čeferinu poteče februarja 2019, so še zapisali pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS). Čeferin je bil izvoljen 14. septembra 2016 na izrednem volilnem kongresu v Atenah. Zdaj 50-letni Čeferin je na volilnem kongresu z 42:13 v glasovih premagal edinega protikandidata Nizozemca Michaela van Praaga. Takrat je bil izvoljen za skrajšan, dveinpolletni mandat.

Sedmi predsednik Uefe
Kot prvi Slovenec na čelu vplivne evropske nogometne federacije je nasledil Francoza Michela Platinija, ki je kot predsednik združenja evropskih nogometnih zvez moral oditi decembra 2015 zaradi korupcijskega škandala. V nogometne vode je Čeferin prvič vstopil leta 2006 in sicer kot član odbora NK Olimpije Ljubljana do leta 2011, ko je bil 17. februarja istega leta izvoljen za predsednika NZS in je s tem nasledil Rudija Zavrla na tej funkciji, ki jo je opravljal do leta 2016.

"Hvala za izjemno podporo. To je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name," je po izvolitvi dejal Čeferin.

Grosupeljski odvetnik je postal sedmi predsednik Uefe, pred njim so zvezo vodili Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini, ki se je moral zaradi suspenza po korupcijski aferi z nekdanjim predsednikom Mednarodne nogometne zveze Seppom Blatterjem predčasno posloviti.

Banner Bilje
Banner Bilje FOTO: 24ur.com
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneki_123
21. 08. 2018 17.56
+1
Vsekakor si zasluži še en mandat. Ta je bil tako Platinijev.
CFC1
21. 08. 2018 11.16
+13
Gledana to, kar bi naj in je postoril ter naredil za kakovost nogometa in spodbujanju k izenačenosti, boljšim možnostim manjših klubov, v zadnjem počasi se iztekajočem mandatu, si to povsem zasluži. Res dokazuje, da je zelo sposoben ne samo kot odvetnik, ampak tudi na drugih področjih. Moje mnenje.
Maxx365
21. 08. 2018 11.27
+9
prav razmišljaš, prava osvežitev po dolgoletni uefamafiji
//////93
21. 08. 2018 12.11
-1
lepo te prosim od kdaj so odvetniki " dobri ljudje " to si ljudje ki delajo za denar in ne za resnico oz. za njegov prvotni namen.. ce branijo morilce koruptivneze posiljevalce itd. iscejo in poznajo zakone ter luknje v zakonih.. ce je treba tudi lazejo in to je velik problem... tako da razmisli malo kdo so v resnici odvetniki
Maxx365
21. 08. 2018 17.00
+4
Nanj gledam kot na trenutnega predsednika Uefe in ga tudi ocenjujem po njegovem sedanjem delu. Kot odvetnik je pač počel, kar počnejo vsi odvetniki. Ne želi si, da boš kdaj v situaciji, ko boš kakšnega potreboval, potem boš razmišljal drugače.