Nogomet

Özil rešuje klubsko maskoto, Salah osrečil brezdomca

London, 07. 10. 2020 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaša angleških premierligašev Arsenala in Liverpoola, Mesut Özil ter Mohamed Salah, sta se v razmaku nekaj ur izkazala velikodušnima potezama. Nekdanji nemški reprezentant se je ponudil, da bo po napovedani ukinitvi klubske maskote poskrbel za plačo Jerryja Quyja, ki jo pri Arsenalu nosi že vse od ustanovitve leta 1993, medtem ko je Egipčan na bencinskem servisu pomagal brezdomcu.

Salah (levo) ob branilcu Atletico Madrida Renanu Lodiju med tekmo Lige prvakov.
Salah (levo) ob branilcu Atletico Madrida Renanu Lodiju med tekmo Lige prvakov. FOTO: AP

Mohamed Salah je po poročanju otoških medijev konec septembra posredoval na bencinskem servisu blizu stadiona Anfield, kjer se je znašel po zmagi nad Arsenalom (3:1), čigar član je tudi Mesut Özil. Tabloid The Sun je namreč govoril s 50-letnim brezdomcem Davidom Craigom, ki so ga v neposredni bližini Liverpoolovega stadiona obkrožili neznanci. Ti naj bi ga žalili in mu grozili, ko se je skupini približal egiptovski nogometni zvezdnik Salah.

Udarni napadalec Liverpoola naj bi mladeničem zabičal, da naj Craiga pustijo pri miru, in jih opomnil, da bi se lahko že v nekaj letih tudi sami znašli v podobno težki situaciji. Po tem, ko so nasilneži odšli, je Salah na bankomatu dvignil sto funtov (109 evrov) in jih potisnil Craigu v roko. Salahovo posredovanje so ujele tudi varnostne kamere. 

"'Mo' je bil tako prekrasen kot je prekrasen za Liverpool na igrišču,"  je The Sun citiral Craiga, ki na ulicah Liverpoola prebiva že šest let, spi pa blizu stadiona Anfield. "Slišal je, kaj mi je govorila skupina fantov, nato se je obrnil proti njim in rekel: 'To bi lahko čez nekaj let bili vi.' To, da nimam prividov, sem vedel šele takrat, ko mi je 'Mo' neverjetno vročil sto funtov. Kakšna popolna legenda! 'Mo' je videl, da me nekaj fantov nadleguje. Žalili so me, spraševali, zakaj beračim, mi govorili, da naj si najdem službo. Videl je, kaj se dogaja, in jim nekaj rekel, nato pa je šel na bankomat. Bil sem več kot srečen. Sem velik navijač. 'Mo' je resničen junak v mojih očeh in želim se mu zahvaliti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nasprotoval znižanju plače, zdaj pa bi Özil 'reševal' maskoto
Özil, vezist Arsenala, pa se je medtem ponudil, da bo pokril plačo Jerryja Quyja, ki je od leta 1993 nosil opravo klubske maskote Gunnersaurusa, pred dnevi pa je dobil obvestilo, da njegovo delovno mesto vodstvo kluba ukinja. Kot razlog so pri londonskem klubu navedli dejstvo, da na domačem stadionu Emirates zaradi pandemije novega koronavirusa ni navijačev, a so s tem izzvali številne jezne reakcije med privrženci "topničarjev" in nekdanjimi člani kluba, še posebej zato, ker je Arsenal isti dan dosegel dogovor za okoli 50 milijonov evrov vreden prestop vezista Thomasa Parteyja iz vrst madridskega Atletica.

Arsenal je že avgusta oznanil, da bo odpustil 55 zaposlenih, medtem ko je nogometna ekipa pristala na 12,5-odstotno znižanje plač. Odstotek se je nato znižal na 7,5 odstotka, saj se je Londončanom z osvojitvijo pokala FA uspelo uvrstiti v Ligo Evropa. Özil je sicer najbolje plačani posameznik članskega moštva (382.430 evrov na teden) in na znižanje plače aprila letos ni pristal.

"Tako sem bil žalosten, ko je bil Jerry Quy, bolje znan kot naša slovita & zvesta maskota Gunnersaurus ter ključni član našega kluba, odpuščen po 27 letih," je na Twitterju zapisal Özil. "Zato Arsenalu ponujam, da sam pokrijem stroške za polno plačo našega velikega zelenega fanta, dokler bom igralec Arsenala ..."

Dinozaver (še) ni izumrl
Quy je sicer pri Arsenalu zaposlen za polovični delovni čas, zato ne spada v skupino 55 odpuščenih, je pa s klubom sodeloval tudi kot predstavnik za stike z navijači. 

"Gunnersaurus ni izumrl in se bo vrnil v pogon, ko bodo navijačem spet dovolili na tekme," je za ESPN zatrdil predstavnik za stike z javnostjo pri klubu. A zaenkrat še ni jasno, če si bo lahko Quy spet prelevil v zelenega dinozavra, predvsem pa kdaj, saj število okužb v Veliki Britaniji spet narašča, čeprav so imeli odgovorni že do 1. oktobra velike načrte z odpiranjem stadionov za navijače, a so nato vse skupaj prestavili za nedoločen čas. 

Özil je za Arsenal zadnjo tekmo odigral 7. marca, trener Mikel Arteta pa nanj še vedno ne računa. Poleti mu je londonski velikan neuspešno iskal novega delodajalca, 31-letnik je bojda tudi sam želel ostati v britanski metropoli. Sam je v nekaterih izjavah namignil, da nanj Arteta ne računa ravno zaradi aprilskih dogodkov, ko za razliko od ostalih soigralcev ni pristal na znižanje plače, več pa bo pokazal že seznam za nastope v Ligi Evropa, na katerega lahko Arsenal uvrsti le 17 nogometašev, ki niso produkti domače šole, v trenutnem kadru pa je takšnih posameznikov 19.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
07. 10. 2020 21.01
+1
se vec taksnih potez...ne samo v nogometu tudi v drugih dejavnostih kjer je denarja prevec....bravo za ozila in salaha..
Hachi
07. 10. 2020 16.07
+3
Mabteh 100 funtov je res pravi balzam.da mam tolk denarja,ga zaposlim doma,da mi travo kosi in pazi na postarja.pa mu placam za cel mesec.to,kar je storil Ozil,se rece pomoc.vec kot tistih 100 funtov,je vredna gesta Salaha,da je odvrnil smrkote,da bi brezdomcu karkoli naredili.
kadabra
07. 10. 2020 15.43
+3
Ob vseh milijonih, ki jih ima na računu je dal brezdomcu vsega 100 funtov? Lepo ampak smešno
Hachi
07. 10. 2020 16.42
+2
Jp,lahko bi mu dal 100 funtov s podpisom, da bi bilo nekaj vredno.