Nogomet

Pedri in Aubameyang junaka popolnega preobrata Kataloncev

Carigrad, 17. 03. 2022 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Nina Mihalič
Komentarji
136

Nogometaši Barcelone so na povratni tekmi derbija osmine finala Lige Evropa z 1:2 premagali Galatasaray in se uvrstili v četrtfinale. Turke je sicer po pol ure igre v prednost popeljal kapetan Marcao, a je Barcelona po zaslugi Pedrija in Pierra-Emericka Aubameyanga pripravila popoln preobrat.

Več videovsebin
  • Vrhunci povratnih tekem osmine finala Lige Evropa
    13:10
    Vrhunci povratnih tekem osmine finala Lige Evropa
  • Galatasaray - Barcelona 1:2
    01:20
    Galatasaray - Barcelona 1:2
  • Galatasaray - Barcelona 1:1
    01:10
    Galatasaray - Barcelona 1:1
  • Galatasaray - Barcelona 1:0
    01:30
    Galatasaray - Barcelona 1:0

Nekaj zanimivosti o tekmecih:

Galatasaray je zmagal le enega izmed zadnjih desetih srečanj z Barcelono (ob treh remijih in petih zmagah). Edina zmaga sega v leto 1994, ko je 'Gala' v Ligi prvakov slavil z 2:1.

Barcelona je petič gostovala pri Galatasarayu v evropskih tekmovanjih (do sedaj je zabeležila dve zmagi, remi in poraz). Zadnjič so pri Levih iz Istanbula gostovali septembra 2002, ko je bil v začetni enajsterici Kataloncev tudi aktualni strateg Xavi.

Barcelona je napredovala na zadnjih osmih (od devetih) izločilnih obračunih v Ligi Evropa oziroma pred tem Uefinem pokalu. Izločil jih je le škotski Celtic, ki je v sezoni 2003/04 napredoval s skupnim izidom 1:0.

Galatasaray je na prvi tekmi proti Barceloni zabeležil le tri strele. Nobena izmed ekip v aktualni sezoni Lige Evropa ni zabeležila manj strelov na eni tekmi.  

Levi iz Istanbula niso zadeli na zadnjih dveh tekmah v Ligi Evropa, še nikoli v klubski zgodovini niso zadeli na treh zaporednih evropskih tekmah.

Memphis Depay je bil udeležen pri največ strelih v Ligi Evropa (27-krat je streljal, 18-krat pa podal soigralcu, ki je streljal), a kljub temu še ni vpisal ne gola in ne asistence.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetni enajsterici:  

Galatasaray: Iñaki Peña, Taylan Antalyali, Patrick van Aanholt, Kerem Aktürkoğlu, Ryan Babel, Bafétimbi Gomis, Berkan Kutlu, Victor Nelsson, Alexandru Cicâldău, Marcão, Sacha Boey.

Barcelona: Marc­-André ter Stegen, Sergiño Dest, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Adama Traoré, Pedri, Jordi Alba, Ferran Torres, Frenkie de Jong, Eric García in Pierre -Emerick Aubameyang.

Prve pol ure obe ekipi previdni nato pa sta se zatresli obe mreži

Tekmo so podjetneje začeli gostje, ki so si že v prvi minuti priigrali kot. Ob glasnih žvižgih domačih navijačev je Barcelona poskušala s tradicionalno igro z visoko posestjo žoge in v peti minuti so si Katalonci priigralu že drugi kot na tekmi, ki pa ga je zapravil Jordi Alba s predolgo podajo v nasprotnikov kazenski prostor. Do prve resne priložnosti na tekmi pa so prišli domačini. V šesti minuti je Berkan Kutlu z dolgo podajo dobro zaposlil Batefimbija Gomisa, ki pa je bil z žogo nekoliko nespreten in je njegov poskus na kocu blokiral Alba. V 9. minuti je prvič zapretila tudi Barcelona, s strelom od daleč je poskusil Ferran Torres. Prvih dvajset minut je minilo brez preizkušenj za oba vratarja, prevlado na igrišču je imela Barcelona, konkretnejši pa so bili Turki.

V 26. minuti se je po dolgi akciji Barce dobro odkril Pedri, ki je imel ma robu kazenskega prostora ogoromno prostora in je po podaji Adame Traoreja streljal 's prve', a je žoga letela visoko prek vrat Inakija Pene. Le dve minuti kasneje pa je prvič udaril Galatasaray. Po kotu Alexandruja Cicaldaua, je v obrambi nekoliko zaspal Torres, prvi pa je do žoge prišel domači kapetan Marcao, ki je žogo z glavo zabil v Barcelonino mrežo. 25-letni Brazilec se je med proslavljanjem gola znesel nad zastavico, ki označuje kot in za nešportno dejanje prejel rumeni karton. 

Galatasaray-Barcelona
Galatasaray-Barcelona FOTO: AP

Turško slavje ni trajalo dolgo. V 37. minuti je Torres žogo na robu kazenskega prostora lepo odložil Pedriju, mladi Španec pa je nato na tal položil Marcaa in Kutluja, na koncu pa premagal še španskega vratarja v vratih Galatasaraya, Peno. Do konca polčasa je žogo v posesti večinoma držala Barcelona, ki je počasi lomila obrambo Trukov.  Tik pred koncem prvega polčasa so Katalonci skoraj pripravili popoln preobrat. Po lepem predložku Traoreja je bil v Galatasarayevem kazenskem prostoru najvišji Aubameyang, ki je z žogo lepo zadel z glavo in bržkone že premagal Peno, a je Gaboncu veselje preprečila prečka.

Galatasaray-Barcelona
Galatasaray-Barcelona FOTO: AP

Xavi je ob premoru opravil prvo menjavo na tekmi. Namesto Traoreja je v igro poslal Ousmana Dembeleja. Že v prvih minutah nadaljevanja je Barca lepo izigrala turško obrambo, a je bila končna podaja Sergina Desta nekoliko prešibka, da bi prišla do Torresa. Gostje so še napej pritiskali in že v 49. je trud obrodil sadove. Najprej je z roba kezenskega prostora streljal Sergio Busquets, a je Pena njegov strel mojstrsko obranil z nogo, odbito žogo je v mrežo skušal pospraviti Pena, ki je bil znova na pravem mestu. Žoga se je nato na glavo Frenkieje de Jonga, ki jo je hitro podal Aubameyangu, Gaboncu pa iz neposredene bližine ni bilo težko zadeti nebranjene mreže Turkov.

Aubameyang se veseli zadetka proti Galatasarayu
Aubameyang se veseli zadetka proti Galatasarayu FOTO: AP

Po preobratu je bil Xavi prisiljen menjati še drugič na tekmi, poškodovanega Desta je zamenjal Ronald Araujo. Po uri igre so se znova opogumili tudi domačini. Nizozemec Patrick van Aanholt je z veliko razdalje močno sprožil z levico, a je bil njegov strel malenkost premočan. Za prvo mejavo na tekmi se je nato odločil tudi domači strateg Domenec Torrent, ki je namesto Gomisa v igro poslal Mostafo Mohameda, ki je na Camp Nouu igral od prve minute. Xavi je namesto de Jonga v igro poslal še enega mladeniča, Gavija, Torrent pa je poskusil prevetriti napad in je v igro namesto Babla in Cicaldaua v igro poslal Halila Dervisogluja in Olimpiuja Morutana.

Menjave so zadnjih dvajset minut nekoliko pomirile tempo igre. Barcelona je žogo nadzirala, Galatasaray pa je prežal na protinapade. V 80. minuti je hitrega izvedel Kerem Akturkoglu, a nihče izmed soigralcev na drugi strani ni bil dovolj hiter, da bi njegovo podajo spremenil v gol. Le nekaj minut pred koncem tekme je tako nogometašem kot tudi navijačem začela vreti kri. Alba je podkuril domače navijače s tem, ko je žogo brcnil mednje, ti pa so v zameno na igrišče zmetali nekaj kozarcev in plastenk.

Pedri in Ryan Babel
Pedri in Ryan Babel FOTO: AP

Ob začetku sodnikovega podaljška je imela Barcelona na voljo prosti strel iz ugodnega položaja. Memphis Depay, ki je v igro vstopil namesto strelca drugega zadetka Aubameyanga, je podal naravnost na Torresovo nogo, a je 22-letni Španec meril mimo gola. Prav Torres se je dve minuti kasneje znašel sam pred Peno in z močnim strelom zatresel prečko, a je stranski sodnik tako ali tako z dvignjeno zastavico označil prepovedan položaj. Do imenitne priložnosti je po podaji Albe tik pred koncem srečanja prišel še Depay, a je bil tudi on nenatančen.

Statistika tekme

Barcelona se lahko sedajo v miru osredotoči na derbija v domačem prvenstvu. V nedeljo bodo Katalonci gostovali pri večnem tekmecu Real Madridu, po reprezentančenm odmoru pa jih čaka domač obračun s Sevillo. Galatasaray pa v domačem prvenstvu sedaj čaka krćevit boj za mesta, ki vodijo v evropske pokale. Carigrajški levi se po 29 odigranih tekmah nahajajo na enajstem emstu in za četrtouvrščenim Bašakšehirjem zaostajajo devet točk.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

konec tekme

Hvala za vašo pozornost in lep večer še naprej!

konec tekme

STATISTIKA DANAŠNJE TEKME!

konec tekme
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
konec tekme
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
90+6'

KONEC SREČANJA!

Barcelona napreduje v četrtino finala Lige Evropa!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni nam vseeno
18. 03. 2022 17.55
+4
Halar je danes uradno zaključil z navijanjem za turški klub in se seli v Eintracht
Vladimir.Krutov
18. 03. 2022 20.43
+2
Ni nam vseeno
18. 03. 2022 17.50
+4
Maček Muri hvala za brezkompromisno primerjavo Messija in Ronalda in na vpliv njune kvalitete na španska velikana
martin martin1
18. 03. 2022 13.44
-8
Kaj so barcelonarčkim zrastla krila pametni vsi zdej prej pa jokal pa nic komentiral...
Od Halerja ati
18. 03. 2022 14.23
+4
Martinou luuulćek je kot metulcek hihihi a zato si jezen ker nam rastejo krila tebi pa nic ne raste? hihihi joj sinko moj mali
18. 03. 2022 16.18
+2
Lej lej.. se en nov nik.. 🙈🙊🙉😂🤣😂🤣😂
MacekMuri75B
18. 03. 2022 13.33
-8
Samo v razmislek Barca fanom. Ko je Ronaldo odšel iz Reala, koliko je nazadoval Real? Ko je odšel Messi ste padli za en razred v Španiji ter za dva razreda v Evropi. Sicer si bildati samozavest v Ligi Evropa je ok, samo vedeti morate, da ste sedaj konkurenčni v drugi evropski ligi.
Od Halerja ati
18. 03. 2022 13.51
+4
Hvala Muci da ai opomnil navijace Realceka da je Messi vsaj za ene 7 razredov boljsi. Relu se nic ne pozna Barci pač ohromno... Siiiuuu priden muc muc hihihi
18. 03. 2022 16.20
+3
Pa se en nov forumas.. kok ene zavisti ker se barca pobira prej kot so pričakovali.. pece ane.. kar priznaj..😂🤣
MacekMuri75B
19. 03. 2022 13.12
-1
Kdo je tukaj nov, bi se lahko pomenila. Sicer pa je šlo za primerjavo klubov ne pa igralcev, kjer je Messi precej manj uspešen od Ronalda (6x LP vs 3x LP), Pa tudi ogromnokrat je Messi popustil pod pritiskom (SP14 vs Nemčija, velikokrat na Coppa America, še večkrat v LP). Še enkrat, če je Barcelona prva v Ligi Evropa pomeni, da je 17. ekipa v LP, če ste s tem zadovoljni, Pa bodite. Real vedno cilja v LP na naslov, že polfinale dostikrat razume kot neuspeh. Bili so primeri, ko so trenerja zamenjali kljub naslovu v LP. In to je klub, ki hoče igrati ter zmagovati. Tudi zato ima prednost pred vsemi ostalimi klubi.
olimpijaolimpija
18. 03. 2022 13.31
+4
Haha... "popoln preobrat". Galata, če bi igrali še dva dni ne bi dala gola, katastrofa od igre. Barci se pa vidi, da se že kar lepo dviguje.
dark horse
18. 03. 2022 11.36
+8
Provokatorčki so spet utihnili in se poskrili 🤣🤣😂
poserjemsenavas
18. 03. 2022 10.26
+10
mmickica
18. 03. 2022 09.58
+10
Bravo Barca! Sicer sem jih v prvem polčasu že odpisala, a se je na srečo obrnilo popolnoma drugače. V drugem polčasu so igrali bistveno bolje, le ta Torres, ne vem, kaj Xavi vidi v njem!?
Ni nam vseeno
18. 03. 2022 10.03
+7
Meni se zdi nebrušen dragulj...včeraj res neprepoznaven a ko bo žogo udaril iz prve in ko te žoge ne bodo letele preko prečke bo tisto, kar Xavi vidi v njemu
mmickica
18. 03. 2022 14.19
+1
Upam, da imas prav! Meni se zdi, da ima enostavno veliko prevec priloznosti in da izrabi ravno vsako 50.. No ja, po drugi strani pa ze to, da se znajde v priloznosti tolikokrat, pove veliko. Upam le, da bo okrepil svojo psiholosko pripravljenost, ker se mi zdi, da v tem grmu tici zajec.😉
Blaz69-lj
18. 03. 2022 09.23
-18
Veliko komentarjev za 2-razredno evropsko tekmovanje.
Ni nam vseeno
18. 03. 2022 09.51
+12
Blaz ....mogoče bi moral najprej razčistiti pri sebi
18. 03. 2022 16.27
Nerodno mal ker pri prvorazrednem ni toliko? Ne skrbi ti za nas.. pred svojim pragom pometi..
Petarda10
18. 03. 2022 09.16
+13
pedrii ze zdaj boljsi kot modricc
Ni nam vseeno
18. 03. 2022 09.52
+8
Ko so ga začeli lani primerjati z Iniesto, je Modrič odpadel kot zrela hruška
drimtim
18. 03. 2022 09.05
+14
Nova zmaga Barse,sedaj s polno paro nad beli bunker.🤗
dark horse
18. 03. 2022 09.00
+12
Zmagati nekoga pišejo profili kolerika, Veronika, kripsl itd itd 🤣😂 kako se nekdo izda, ki nima pojma o slovenščini, še manj pa o fuzbalu
martin martin1
18. 03. 2022 08.56
-20
Kaj so barcelonarčkim zrastla krila...
Petarda10
18. 03. 2022 09.17
+11
AbrA0_KadaBRa
17. 03. 2022 21.48
+7
Gremo naprej!
Konan
17. 03. 2022 21.43
+9
A ronci je že dal gol kaki top ekipi🤣
Ni nam vseeno
18. 03. 2022 09.53
+5
Dany75
17. 03. 2022 21.43
+4
Povsem zasluzeno..kvaliteta je prevagala..ceprav bi Turki lahko tole boljse izpeljali..pa vendar je na koncu Barca z rutino tole pripeljala do konca...bo pa manj pocitka do ElClasica....Alba pa je postal en pravi cudak...samo se nekaj sopiri....
Ni nam vseeno
18. 03. 2022 09.55
+5
To bi Puyol kot kapetan rešil v 2 dolgih sekundah...
Dobrovoljac
17. 03. 2022 21.39
-26
Uefalona več sreče kot znanja
Konan
17. 03. 2022 21.40
Anticripstoned
17. 03. 2022 21.52
+12
Cripstoned se ne strinjam...xavi ima sistem in vizijo
Lock Down
18. 03. 2022 08.09
+19
Če je kdo imel v tej zgodbi srečo je to Galatasaray, ki bi že na prvi tekmi v Barceloni moral pokasirati 5 komadov, pa se lahko zahvalijo fenomenalnemu Peni, da jih je reševal. Tudi v Turčiji je bila po vseh parametrih Barca boljši nasprotnik. Na tujem terenu, pred fanatičnimi navijači imeti posest žoge v razmerju 68:32, strele 16:3, kornerje 13:1, dve prečki... pove vse o razmerju moči. Ti pa o sreči za Barco, LOL, res pravi nogometni genij.
User416781
17. 03. 2022 21.38
+15
V taki peklenski atmosferi, kot je bila danes na tem stadionu, bi to bila težka tekma za katerikoli klub. Zato je ta zmaga vredna še toliko več. Pe.dri izjemen gol, pametna igra, ekipa raste iz tekme v tekmo. Ne rabijo niti Messija in tudi ne Neymarja. Čeprav sem imel na začektu, ko je ekipo prevzel Xavi, pomisleke, so vsi ti pomisleki izpuhteli. Xavi je naredil odlično delo. V nedeljo še pade skalp Reala. Visca Barca.
simple_mind
17. 03. 2022 21.31
-19
Ma nikoli ne bomo razumeli, kako lahko toliko ljudi zija 3 ure v 22 krivonogih pingvinov in za to še mastno plačajo ...!?!
Ni nam vseeno
17. 03. 2022 21.34
+15
Jaz pa ne bom razumel, da se komu da ki tega ne razume, celo zastonj komentirati....
revolucija_mb
17. 03. 2022 21.41
-9
Nogomet je šport množic, kakšno so le te...pa ti je vse jasno. 😊
User416781
17. 03. 2022 21.45
+8
...gremo se raje prepirat o levih in desnih...tega pa jaz ne razumem. In ne razumem, zakaj komentirate nekaj, česar ne razumete. V čem je keč?
Nordlicht
17. 03. 2022 21.47
+4
Verjetno to ni edina stvar, katere ne razumeš. Živi in pusti živeti, imaš dovolj člankov kjer lahko pustiš pečat globokih misli.
Anticripstoned
17. 03. 2022 21.27
+8
Martínez Munuera
Anticripstoned
17. 03. 2022 21.27
+8
Ni nam vseeno
17. 03. 2022 21.34
+8
Kollerik
17. 03. 2022 21.49
+7
Anticripstoned
17. 03. 2022 21.54
+7
tako uro po tekmi. Če bo ata Perez zadovoljen vrečka drugače samo sendvič s tuno in pollitrška plastenka negazirane vode