Nogomet

Kolumbijce skrbi poškodba Jamesa, Senegalci športno priznali, da si niso zaslužili napredovati

Samara, 29. 06. 2018 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
2

Kolumbijci doma in po svetu so v četrtek po zaslugi nogometne reprezentance spet slavili, a bili po zmagi nad Senegalom (1:0) in napredovanju v osmino finala svetovnega prvenstva vseeno zaskrbljeni zaradi poškodbe zvezdnika Jamesa Rodrigueza. Senegalski strateg Aliou Cisse kljub bolečemu slovesu od tekmovanja zaradi večjega števila rumenih kartonov ni objokoval krute usode.

Več videovsebin
  • Prebivalci Bogote kljub dežju množično pospremili veliko zmago Kolumbije nad Senegalom
    02:23
    Prebivalci Bogote kljub dežju množično pospremili veliko zmago Kolumbije nad Senegalom
  • Senegalska prestolnica Dakar v solzah po izpadu nogometne reprezentance z mundiala
    02:18
    Senegalska prestolnica Dakar v solzah po izpadu nogometne reprezentance z mundiala
  • Japonski navijači zadovoljni z napredovanjem, Poljaki pa z zmago na zadnji tekmi skupinskega dela
    01:11
    Japonski navijači zadovoljni z napredovanjem, Poljaki pa z zmago na zadnji tekmi skupinskega dela

James Rodriguez je poškodovan predčasno končal zadnjo tekmo skupinskega dela kolumbijske reprezentance s Senegalom, po minimalni zmagi z 1:0, za katero je poskrbel branilec Barcelone Yerry Mina, pa je tudi selektor "kofetarjev" Jose Pekerman priznal, da ga zdravstveno stanje zvezdnika Bayerna zelo skrbi. Na Bavarsko posojeni član madridskega Reala je po pol ure igre v Samari potreboval zamenjavo in v jezi udaril po zelenici, tik preden je zapustil igrišče.

Poškodba. James Rodriguez je moral z igrišča, Pekerman (levo) ga je zamenjal z Luisom Murielom.
Poškodba. James Rodriguez je moral z igrišča, Pekerman (levo) ga je zamenjal z Luisom Murielom. FOTO: AP

"Zelo me skrbi. Za ekipo je to težka situacija, ni lahko," je bil po napredovanju v osmino finala, kjer Kolumbijo čaka dvoboj z Anglijo, resen Pekerman. Zdi se, da si je James obnovil poškodbo mečne mišice, zaradi katere ni začel otvoritvene tekme mundiala z Japonsko, ki so jo Kolumbijci presenetljivo izgubili (1:2).

Morali bodo počakati
"Brez težav je treniral do včeraj, tudi včeraj pa je ostal še po treningu, tako kot vedno. Sprožil je nekaj dodatnih strelov, prostih strelov, enajstmetrovk. Bil je optimalno pripravljen za vse nedavne treninge, nismo dobili nobenih znakov, da ga kaj boli. Zdaj pa vam moram povsem iskreno in pošteno povedati, da ne vem, kako je," je bil odkrit Pekerman.

Radamel Falcao (levo) v skoku s senegalskimi branilci.
Radamel Falcao (levo) v skoku s senegalskimi branilci. FOTO: AP

"Nimam nobene potrditve o poškodbi, prav nič. Moramo počakati in upamo, da bodo novice po pregledih dobre, nato bomo z gotovostjo vedeli, kaj se je zgodilo," je o dobitniku zlatega čevlja s SP 2014 še povedal argentinski strokovnjak.

Afrika nazadnje tako nemočna leta 1982
Njegov trenerski kolega s senegalske klopi Aliou Cisse je z varovanci v Rusiji požel veliko simpatij, na koncu pa bo moral mundial zapustiti zaradi večjega števila rumenih kartonov v primerjavi z Japonsko, ki se je kljub četrtkovemu porazu s Poljsko (0:1) veselila napredovanja.

Fair play letos prvič uporabljajo za razvrščanje ekip v skupinskem delu, seveda v primeru, če sta zbrali enako število točk, imata enako razliko v golih in sta remizirali na medsebojni tekmi. Ravno to se je zgodilo Senegalcem in Japoncem, krajši konec pa so potegnili Afričani in tako zaokrožili najslabšo predstavo svoje celine po SP 1982 v Španiji, ko nazadnje v osmino finala ni napredovala nobena afriška ekipa.

Moramo spoštovati pravila
"Nismo se uvrstili zaradi fair playa. Imamo manj točk pri fair playu, a Senegal se ni uvrstil, ker si tega ni niti zaslužil," je po porazu s Kolumbijo pošteno povedal Cisse, eden izmed junakov senegalskega pohoda do četrtfinala na SP 2002. "To je eno od pravil. Moramo ga spoštovati. Seveda bi raje videl, da bi nas izločili kako drugače. Žalostno je za nas, a vedeli smo, kakšna so pravila. Povsem smo bili predani in morda smo ravno zato dobili več rumenih kartonov," je razmišljal edini temnopolti selektor na mundialu.

"Na svetovnem prvenstvu je težko igrati, če ne igraš z veliko predanostjo. Ne vem, ali so ta pravila kruta, toda ni bilo načina, s katerim bi lahko igralcem rekel, naj se poskušajo izogniti rumenim kartonom. Škoda, da je to delovalo proti nam. Sicer pa afriški nogomet močno napreduje. Ne bomo se predali, in menim, da nas v prihodnje čakajo velike reči. Poglejte samo, kakšne ekipe so tu, menim, da se ne smemo sramovati našega nogometa. Razlike med vrhunskimi ekipami in preostalimi niso velike," je še optimistično sklenil Cisse. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
29. 06. 2018 17.34
-2
Mina spravil kolumbijce v osmino finala.... dominacija igralcev Barse je popolna...
88887
29. 06. 2018 17.42
+1