Nogomet

KOMENTAR: 'Penzije' v Kazanu

Ljubljana, 30. 06. 2018 22.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jaša Lorenčič
Komentarji
33

Veste, kaj je res zanimivo prvenstvo? Da (bo)sta sicer res šla Lionel Messi in Cristiano Ronaldo že prvi dan izločilnih bojev domov, ampak da vseeno najboljše šele pride. Komaj čakamo! Ker če je to predfilm, dajte potem že glavno stvar! Deset golov v enem dnevu izločilnih bojev? Ni bilo od leta 1970!

Še dobro, da je Kylian Mbappe en tak skromen dečko. Že res, da nosi ceno 180 milijonov evrov okrog vratu, ampak če bi bil še svoji formi primerno zgovren, bi bilo pa reeeees že kičasto. Odklonil je raje primerjave s Pelejem. Pa kaj, če je drugi najstnik, ki je zabil dva komada na eni tekmi svetovnega prvenstva. "Dajmo je v svoji kategoriji." Pele je, ker fant pozna zgodovino žogobrca, pač razred višje, kar je francoski najstnik sam povedal.

Kylian Mbappe
Kylian Mbappe FOTO: AP

Ampak saj višje, prestavo, dve, tri, turbo dizel je tudi Mbappe. Ni ravno sam premagal Argentine. Argentine. Ker sam pač ne moreš. Tudi če si Cristiano Ronaldo, ki se je moštveno boril in skušal biti "timski" igralec proti Urugvaju Vse. Pa ni dovolj. Na mundialu potrebuješ... Rešitev. Ker enačbo zdaj imamo, čeprav ni nujno, da bo tudi zmagovita formula. V osmini finala ne samo, da je danes padlo ogromno golov. Deset na dveh tekmah. Enajst jih je padlo v izločilnih bojih na en dan samo še leta 1970 v polfinalu. Goli so lep(š)i in prvi pade praktično še prej. Kadarkoli, kakorkoli. In ne samo to. Nekako se ti zdi, da bo še zadnja akcija. Morda pa še en gol. Mogoče. Morebiti. Urugvaju Aja, pa če bi radi videli kako (naj)večji padejo... Pojdite v Kazan. Če bi radi videli zadovoljne lastnike, pa pojdite v Pariz. Tam brcata junaka dneva: Edinson Cavani in Kylian Mbappe.

Gol, ki ga začutiš na hrbtu

Najbolj je prvi gol Urugvaja občutil Rui Patricio. Vratar Portugalske. Na svojem hrbtu. Zlomil si ga je bil skoraj, ko je, kar od nekod, kar naenkrat, priletel Edinson Cavani. In trznil, butnil, zarezal z glavo. Bum! Pa ni bil ravno, hm, on tisti, ki je dal tisto dooooolgo podajo do Luisa Suareza? Kaj je to? Tenis ali nogomet? Lahko tudi tako. Urugvajca sta naposled sestavila akcijo, zaradi katere je Urugvaj - poleg, jasno, impozantne zgodovine - ne samo neugoden tekmec, ampak reprezentanca za še kaj več. Patricio ni imel nobenih možnosti, razen nasloniti svoj hrbet na vratnico. Še huje, tudi pri drugem golu se je iztegnil, pokazal vseh pet, ena, dve, tri, štiri, pet prstov v svojih rokavicah, pa ni bilo variante, da bo, tako postavljen, pobožal žogo ob strelu za 2:1.

Edinson Cavani
Edinson Cavani FOTO: AP

Ronaldove hlačke in poteza

Najprej, prva je bila poza. Tista, ja. Razkrečena. Še iz Anglije jo poznamo. Nato smo se navadili vzklika. Siiii. No, zdaj pa imamo še modni, estetski del, ko se Cristiano Ronaldo loti prostega strela. Saj smo videli že proti Španiji. Ampak v belem portugalskem dresu je to videti še bolj, khm, izstopajoče. Prosti strel je šel v zid, slika in sto memov pa takoj na internet. Se je pa Ronaldo zelo odkupil s športno potezo dneva, ko je pospremil, prijateljsko in spoštljivo, poškodovanega Cavanija ob rob igrišča. Lepo. Malo manj je bilo kričanje na mehiškega sodnika Cesarja Ramosa. Ta je Ronaldu za dretje, ki ni vključevalo krika siiiii, pokazal rumeni karton, tako da ta ne bi igral v četrtfinalu. Je pa pokazal moštveni duh. To pa.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: AP

Portugalce posrkalo

Za argumente in izgovore bo prodor Quaresme, ki je bil označen za simuliranje, kar hvaležna tema. Ampak dejstvo je, da niti triminutni podaljšek štiriminutnega podaljška ni bil dovolj. Portugalcem je uspelo izenačiti. Skoraj, ono, ctrl +c in ctrl + v računalniški ukaz, če se spomnimo in primerjamo z urugvajskim golom za 1:1. Pepe, od vseh na igrišču, je žogo butnil v mrežo in dal upanje Portugalcem, obenem pa spravil Fernanda Santosa v taktično zadrego, saj evropski prvaki niso znali izkoristiti posesti (61 odstotkov!) in jo nadgraditi v prevladovanje.

Preobrati! Drama! Goli! Francija - Argentina 4:3!

Diega Armanda Maradono je režiser dal v kader samo enkrat. Za to je sicer gotovo več razlogov (in navodil), a glavni je ta, da niti za Maradono - v katerem koli stanju že - ni bilo ne časa ne prostora. Kam bi ga pa dali? Kam med sedem golov? Dva preobrata in skoraj še tretjega bi bili videli. Dandanes, ko je vse takoj, hipoma, v sekundi označeno kot klasika, legendarno, kultno in naj-ta-naj, je bila ta tekma osmine finala, no, klasika. Sploh če se na koncu junak, najstnik, lahko zahvali tako, da omenja - Peleja. Ampak skromno. Čeprav, če kaj, Kylian Mbappe (nad)igralec tekme ni, potem ni skromen. In če bi radi kje videli bridke solze, pojdite na tekmo četrtfinala v Kazan. Najprej so se tam razjokali Nemci, zdaj pa še Argentinci. Kar nekaj ljudi bo šlo očitno v Kazanu v reprezentančno penzijo.

Šprinti Mbappeja

Ste ga videli? Še Forrest Gump ni tako tekel. Mah, kje. Teci, Kylian, teci. Trije Argentinci so ga šli lovit. Najprej sta odpadla Banega in Tagliafico. Papa, samo pomahala sta lahko. Enako Javier Mascherano, ki je morda že takrat sklenil, da je čas za reprezentančno penzijo. Šele nato je dal prestavo višje. In krenil. Brzovlak. Začetna postaja? Kazan. Končna postaja? Bil bi Vladivostok, če ne bi Marcos Rojo storil, kar bi morali vsi pred njim, pa niso, on pa je to storil nerodno, prepozno in - narobe. Za elegentni penal Antoinea Griezmanna, ki se je malo obotavljal, grizel ustnico, pomeril po sredini, pa je žoga šla še malo v levo. In v gol. Ampak to ni poanta. Nihče ni mogel slediti tempu Mbappeja. Tako je tekel, tako šprintal, tako krenil, da je celo reprezentanco pognal. Še če je Franciji v obrambi šlo kaj narobe, so v napadu vse popravili.

Konec za Messija

Ni mu bilo lahko. Ne s N'Golom Kantejem na hrbtu. Ni ga "flajštra", ki bi tako dolgo držal, kot je Kante držal Lionela Messija. Pa saj to ni bil edini razlog. Messi je spet postal vprašanje. Kje si. Ni ga bilo. Dolgo, predolgo. Ko se je »najboljši igralec na svetu«, kot ga je po tekmi vseeno opisal Sampaoli, na koncu prebudil, so avion za Buenos Aires že imeli prižgan. Strel je bil mlahav, resda z desnico, pa vseeno. Kot da to ni bil Messi. Pa smo, ko smo ga videli sveže postriženega in obritega, mislili, da bo to tisti Messi. Dobri, stari. Nak. Ni ga bilo. Razen podaje za gol Küna Aguera. Ko je bilo že zdavnaj prepozno. Messijev zamaknjen pogled bi bil idealen za oznako, da je povedal vse. A ravno to je. Ni.

Deschampsovi živci

"Ničesar se nisem bal, saj je bilo kot v moji igralski karieri: dokler sodnik ne odpiska, se lahko zgodi karkoli." Tako je o sebi govoril Didier Deschamps.

Didier Deschamps
Didier Deschamps FOTO: AP

In, začuda, to dejansko, ne v njegovem primeru, ni bil kliše. Trofejni kapetan, zdaj selektor je imel ves čas zatrden obraz. Kameno lice, bi rekli sosedi. Obrazna mimika komaj za kak pridevnik, pa še to ne preveč opisljivi. "Dokler imaš čas, se lahko vsega še lotiš," je njegova miselnost. Takšna, skoraj preskromna za tekmo sedmih golov, kjer bi Argentina skoraj izenačila še na 4:4. Ni manjkalo malo, prej veliko - pa vendar. Francija je mogoče zaspano prilezla iz skupine C, no, ta tekma vsekakor ni bila zaspana. Že zato ne, ker se je Argentina nekako vrnila, vendar - in to lahko Deschampsa resno skrbi, Mbappe gor ali dol - po napakah francoske obrambe. Tokrat je pomagalo tudi to, da je Benjamin Parvard "sprašil" gol dneva. Kdaj drugič estetika morda ne bo dovolj. Proti Urugvaju že ne.

Anamneza ožje obrambe

Federico Fazio bi naj bil opora, fundament, bistvo, ko ga je Jorge Sampaoli poslal ob polčasu v igro. Poudarek: naj bi bil. Vsekakor ni bilo nobene sigurnosti, varnosti in prepričljivosti, ko je tipično izgubljeno žogo Olivierja Girouda, kakršna ne grozi pač nikamor, nonšalantno podal mimo. Skoraj v svoj gol. Dogodek, ki ni bil dogodek, pa je bil skoraj naj dogodek. Rezultat je bil še 2:1 za Argentino, drugi polčas se je komaj začel, ko je Farzi podal mimo vratarja Franca Armanija. Uf. Akcija, v kateri je šlo vse narobe. Griezmann se je skušal vključiti v frazo "tretji dobiček ima". Lahko bi iztržil tudi penal. Da pa ne bosta osamljena: tudi Fernando Muslera je izpustil žogo v, khm, ključnem trenutku. Pa ga to ni stalo preveč.

Edinson Cavani
Edinson Cavani FOTO: AP

Najlepši goli dneva

3. Edinson Cavani (Urugvaj za 1:0)

2. Angel Di Maria (Argentina za 1:1)

1. Benjamin Parvard (Francija za 2:2)

(Ne) bomo pozabili

• Brata dvojčka Paula Pogbaja in njun nezakrit nasmeh, ko je njun brat prosti strel nabil v 33 vrsto, sedež 58

• Iranski sodnik je bil še vljudno nežen, da ni pokazal nobenega rdečega kartona. Kako sta Marcedo in Otamendi razmontirala Pogbaja. Uf. Giroud je v tisti situaciji s kartonom res potegnil kratko, ko se je postavil za soigralca.

• Portugalska navijača v izdihljajih tekme, ki sta vdano »kinkala« na svojih stolih

• Luis Suarez še vedno uspe - navzlic tooooliko kameram in super počasnim HD posnetkom - vsaj malo vnesti dvom v gledalca, kaj točno je videl.

Tvit dneva

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

(Ne)pomembne številke

0- Lionel Messi ostaja brez zadetka v izločnih bojih na svetovnem prvenstvu. Prav tako Cristiano Ronaldo.

1- Argentina je prvič izpadla, ko je na eni tekmi zabila tri gole.

1- Prvič se je tudi zgodilo, da smo na svetovnem prvenstvu videli tekmo z rezultatom 4:3, ne da bi šla v podaljške.

2- Kylian Mbappe je prvi najstnik, ki je zabil vsaj dva gola na svetovnem prvenstvu. Pred njim je to bil leta 1958 Pele.

4- Lionel Messi je edini igralec z zabeležno asistenco na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih.

6- Cristiano Ronaldo je proti Urugvaju sprožil šest strelov oziroma enega več kot celotna ekipa Urugvaja.

12- Luis Suarez je podal še dvanajstič za 44. reprezentančni gol Edinsona Cavanija

28- Zadetek Angela Di Marie iz 28. metrov je gol, dosežen iz največje razdalje v Rusiji

597- Urugvaj je prejel prvi gol po 597 minutah, ko je zabil Pepe

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prepricaj_me
01. 07. 2018 13.14
-1
Lej sej nič proti Mbappe-ju.....samo to da 3x brcnes in za vsako brco ti vrednost zraste za 60 mil, mladi igralci majo se marsikaj za dokazat ne pa da jim obesijo miljone potem pa talent shlapi v 2 letih
nebel
01. 07. 2018 10.46
+14
Tole pa je obup od članka. V takem formatu je morda dober za ameterski blog, ki ga bere ali pa ne kdor hoče, za ti pa ne. Ali pač, a to pomeni hudo degradacijo spletne strani. Odgovorni, pošljite že enkrat vse na malo boljši tečaj slovenščine. Ali pa plačajte malo bolje ljudi, ki bi bili kos tej službi.
penintheass
01. 07. 2018 11.15
-5
Ti raje malo vec beri, pa bos videl kaj vse je mozno naredit znotraj jezika in slovnice.
dark horse
01. 07. 2018 10.27
+1
Cavani zaprl gobec tazaprtemu. Vrhunec tekme za njega ob prostem strelu ko je zavihal hlače on pa šprical po steni
ehjaehja
01. 07. 2018 10.48
-9
Jaz sem navijač Brazilije in real Madrida ne pa kot ti ki navijaš za barco in Argentino samo zaradi messija;)) tako da ti si na slabšem dosti slabšem:D
dark horse
01. 07. 2018 11.35
+1
Ko sem jst začel navijati za arg in Barco se ti še rodil nisi tako kot Messi ne dvorni norček. Sicer pa je najlažje navijati za tistega katerega se smatra da je najboljši
penintheass
01. 07. 2018 10.05
+0
Fakt je, da Messi ne prenese poraza in da se ne zna obnasat. Ronaldo je normalno dal
penintheass
01. 07. 2018 10.06
-1
izjavo po tekmi in cestital nasprotniku. Mali argentinec pa tega ni sposoben. Sportnik pa tak. Bljek.
Madeni
01. 07. 2018 09.52
+2
CAVANI kot da je na turbo pohgon, čil kar leti.....MESSI, RONALDO kot crknjena KRAPA na igrišču
Madeni
01. 07. 2018 09.54
-1
Ne upokojenca KOT invalida z zlomljenim gležnjem in bulo v dimljah.. ???...
matijassll
01. 07. 2018 09.28
+16
Ta kilometerski članek nima ne repa ne glave. Slovenščina nezadostno.
penintheass
01. 07. 2018 11.16
-3
FAUSTOS1
01. 07. 2018 09.18
+9
ronaldo je pomagal cavaniju zato ker je vedel ,da bodo vse kamere uperjene v njega
Maxx365
01. 07. 2018 08.42
+23
Ah dajte no, to da je Ronaldo pospremil Cavanija z igrišča ni bila nobena športna poteza, Ronaldu se je le mudilo in je le hotel čim prej nadaljevati tekmo proti desetim Urugvajcem, tako da to potezo napačno interpretirate.
dark horse
01. 07. 2018 09.00
+6
Točno tako. Čakal sem le še to da bi ga nesel če ne bi mogel cavani hoditi😂
Kollerik
01. 07. 2018 08.37
+15
Ubijalska tekma Francija vs. Argentina...vrhunec prvenstva do zdaj. Čim več takšnih.....
wertex
01. 07. 2018 08.31
+10
čudno da sploh pišete o SP v nogometu,..ponavadi dogodkov katerih ne prenašate na pop tv oz. vam jih prevzame RTVSLO ne omenjate niti z besedo,...mimogrede ste že pteboleli ker vam je nacjonalka ukradla prvo ligo?
pako-san
01. 07. 2018 08.29
-12
Urugvaj antinogomet...smesno. Se bolj smesni ste pa vi 24ur. Beda da vas ni sram
Arabo Hest
01. 07. 2018 10.05
+1
Tako so tudi naši zahodni sosedi "azzuri" zmagovali... in vsi so jih hvalili... in nekateri jih še sedaj pogrešajo.
bekson74
01. 07. 2018 08.14
+13
ni kej, čas je za neko novo obdobje...post Messi in Ronaldo...a je sploh kdo tako pomislil NIKOLI VEČ??? mene kr malo zmrazi ..vse mineva tud mi bomo ....
cripstoned
01. 07. 2018 09.56
-1
po obdobju zidane, r9 me je najboljs skrbelo...prisla sta messi in ronaldo....lahko se pripravimo na novo obdobje...hazard-coutinho....neymar-hazard- coutinho....
Kollerik
01. 07. 2018 18.14
bo najbrž kar Mbappe, Coutiho, ...Neymar...Salah
cpero
01. 07. 2018 08.08
-4
ja in kaj bo sedaj ,mbappeja bosta prihodnjo sezono po vsej verjetnosti kupila barca ali pa real in tako sta onemogocila spet en klub da bi bil boljsi ,to je zato ker so najmocnejsi se bolj mocnejsi ,to se ne bi smelo dogajat ,zal je v nogometu tako ,zato pa gledamo ze nekaj let eno no iste klube v koncnicah lige prvakov.
poper00
01. 07. 2018 08.02
+8
Imam občutek,da za pisanje člankov pri 24 ur,poznavanje slovnice ni pogoj.
Smešno
01. 07. 2018 09.10
+5
Le vkup uboga gmajna
01. 07. 2018 09.50
-1
Lepo prosim, članek je spisan v jeziku nogometnih navijačev, da ga lahko tudi oni(vidva) razumejo in zdaj sta polna pripomb na pravopis!? Cinizem na višku.
drimtim
01. 07. 2018 07.25
+25
Ob takšnih tekmah se lahko samo uživa in zmagovalcu čestita.To je pravi športni boj ki ga je užitek gledati.Negdo pač mora domov in tisti ki takšne žalijo niso vredni pozornosti.Včeraj je zmagal nogomet.
A si ti mal bogi
01. 07. 2018 07.24
+4
Kdor je to napisal, naj se gre malo učit tvorjenja stavkov.
penintheass
01. 07. 2018 10.11
-1
A si ti mal bogi
01. 07. 2018 11.31
+2
KavčStrokovnjak
01. 07. 2018 07.11
-7
Maxx365
01. 07. 2018 08.44
+0
dark horse
01. 07. 2018 09.02
+1