Nogomet

Plače med pandemijo: Barca in Atletico v 70-odstotno znižanje, Juve prihranil 90 milijonov

Ljubljana, 28. 07. 2020 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Finančna kriza zaradi pandemije koronavirusa je dodobra posegla v svet športa, še posebej pa v nogomet, kjer se pretaka daleč največ denarja. Največji klubi so se z novonastalo težavo spoprijemali na različne načine, vsi pa so bili pri tem – kot za zdaj kaže – bolj ali manj uspešni.

Diego Simeone je med pandemijo ostal brez zajetnega dela "pogače".
Diego Simeone je med pandemijo ostal brez zajetnega dela "pogače". FOTO: AP

La Liga: Barca in Atletico enotna, Real Madrid je šel svojo pot 
Pri Atletico Madridu našega Jana Oblaka in Barceloni so nogometaši po izbruhu pandemije pristali na 70-odstotno znižanje plač. Pri Atletih so na enako znižanje pristali tudi nogometaši B ekipe, nogometašice ženske ekipe in vsi višji klubski funkcionarji, med njimi tudi najbolje plačani trener na svetu Diego Simeone, ki na sezono zasluži vrtoglavih 42 milijonov evrov. S to potezo so na rdeče-beli strani Madrida poskrbeli, da je 430 klubskih delavcev, ki bi se jim po ukrepih tamkajšnje vlade plače znižale za polovico, še naprej prejemalo enako plačilo kot pred pandemijo.

70-odstotno znižanje je sicer trajalo do prekinitve izrednih razmer, ki so bile v Španiji razglašene med 14. marcem in 21. junijem. 

Po poročanju ameriškega ESPN-a je bil glavni pobudnik za sprejetje 70-odstotnega znižanja plač nogometašev na Camp Nouu kapetan kluba Lionel Messi. Tudi pri Blaugrani so bili nenogometni klubski delavci med izrednimi razmerami plačani enako kot prej. 

Pri Real Madridu so nogometaši najprej pristali na 10-odstotno znižanje, ki naj bi trajalo do konca aktualne sezone. As je sicer že maja poročal, da so vodilni v klubu nogometaše pozvali, naj za prihodnjo sezono sprejmejo 30 odstotkov manjše plačilo. Ali se bo to zgodilo, bo odvisno predvsem od tega, če bodo v prihodnji sezoni na stadionih že dovoljeni navijači. Real namreč s prodajo vstopnic letno zasluži dobrih 160 milijonov evrov, s 30-odstotnim znižanjem plač pa bi prihranil okoli 100 milijonov, kar bi pokrilo dobršen del izgube.

Predsednik galaktikov Florentino Perez je med epidemijo večkrat javno pohvalil svoje nogometaše na čelu s kapetanom Sergiom Ramosom, ki so bili po njegovih besedah od prvega dne koronakrize pripravljeni pomagati klubu. Dokončno odločitev o znižanju plač za prihodnjo sezono lahko na Santiago Bernabeuu pričakujemo po koncu letošnje. Ostali klubski delavci – teh je nekaj več kot 800 – so v času pandemije prejemali običajne plače. 

Dogovarjanje med nogometaši Juventusa naj bi vodila Ronaldo in Chiellini.
Dogovarjanje med nogometaši Juventusa naj bi vodila Ronaldo in Chiellini. FOTO: AP

Serie A: Skupinski dogovor, nogometaši Juventusa ukrepali sami
Nogometni portal Goal je v začetku aprila objavil, da je 19 od 20 prvoligaških klubov v Italiji doseglo dovoror, s katerim so se igralci odpovedali šestini svojih plač do konca sezone, v kolikor bi ta bila zaključena. Dodatnih podatkov o znižanju plač nogometašem pa številne ekipe na Apeninskem polotoku niso javno razkrile. Mednje sodi tudi Atalanta našega Josipa Iličića, ki je o ukrepih v času pandemije razkrila bore malo ali nič. Edini, ki je o tem vsaj malo spregovoril, je bil vezist Ruslan Malinovskij, ki je v intervjuju za ukrajinsko nogometno zvezo povedal, da bonusi za napredovanje v Ligi prvakov (še) niso bili izplačani.

Edini, ki se z že omenjenim dogovorom niso strinjali, so bili pri Juventusu, kjer so kmalu zatem naznanili, da so se nogometaši na lastno pest odločili, da se odpovedo delu plačila. Na ta način je stara dama prihranila okoli 90 milijonov evrov.

Italijanska tiskovna agencija Ansa pa je poročala, da so bili na še dodatno znižanje plač pripravljeni pri milanskem Interju. Trener Antonio Conte in kapetan Samir Handanović naj bi v začetku aprila z vodstvom kluba opravila sestanek, na katerem so razpredali o tej možnosti. Informacija, kaj so se dogovorili, pa v medije ni prišla. 

Bayern, Borussia, RB Leipzig in Bayer Leverkusen so poskrbeli za ostale, finančno manj stabilne konkurente.
Bayern, Borussia, RB Leipzig in Bayer Leverkusen so poskrbeli za ostale, finančno manj stabilne konkurente. FOTO: AP

Bundesliga: Veliki pomagali manjšim
Tudi Kevin Kampl in soigralci pri RB Leipzigu so se v začetku aprila odpovedali delu svojih plač. Kolikšnemu odstotku so se odrekli, ni povsem znano. Na klubski spletni strani so zapisali le, da je bil ta dvomesten. V Nemčiji so med pandemijo z odločitvijo navdušili pri berlinskem Unionu, kjer so se nogometaši popolnoma odpovedali plačilu. Po besedah predsednika kluba Dirka Zinglerja pa so jim sledili tudi ostali zaposleni, ki so vsi sprejeli občutno znižanje plač.

Pri Borussii in Bayernu so igralcem do konca izrednih razmer plače znižali za 20 odstotkov.

Da so pripravljeni pomagati, so pokazali tudi štirje najboljši nemški klubi iz lanske sezone, ki so v aktualni nastopali v Ligi prvakov. Münchenski Bayern, dortmundska Borussia, Bayer iz Leverkusna in že omenjeni RB Leipzig so ostalim klubom iz Bundeslige in Bundeslige 2 skupno donirali 20 milijonov evrov, da bi jim v teh težkih časih omogočili preživetje.

Premier League: Kritike Liverpoola in hvalevredna poteza Leedsa
Ko je koronavirus prekinil nogometno dogajanje na Otoku, je vodstvo Premier League nogometaše pozvalo, naj se odrečejo 30 odstotkom svojih plač, kar je združenje profesionalnih nogometašev sprva zavrnilo. Sledile so številne ostre besede politikov, ki so nogometaše obtožili, da mislijo zgolj nase. Pozivi pa niso dosegli želenega učinka, saj se je veliko znanih nogometnih imen ostro odzvalo na besede politikov. 

"Sem v položaju, da se lahko odrečem plačilu. A žal nimajo vsi nogometaši te sreče, čeprav se od vseh nas zahteva, da se odpovemo skoraj tretjini plačila. Zakaj smo kar naenkrat postali grešni kozli?" se je v kolumni za Sunday Times med pandemijo spraševal Wayne Rooney

Pri Arsenalu so se nogometaši med seboj dogovorili za 12,5-odstotno znižanje, a bi “izpuščeni” denar dobili nazaj, če bi se jim uspelo uvrstiti v Ligo prvakov. 

Nekateri klubi, denimo Tottenham, Newcastle in Norwich, so se po propadlih pogajanjih med lastniki klubov in vodstvom lige odločili, da bodo nogometaše še naprej plačevali enako, ostale delavce, ki med korona krizo niso imeli dela, pa so poslali na "čakanje" in so bili z vladno pomočjo plačani 20 odstotkov manj kot sicer. Za podobno potezo so se sprva odločili tudi pri Liverpoolu, a so se na Anfieldu po ogorčenih odzivih javnosti premislili, tako da so ostali zaposleni tudi med epidemijo prejemali enako plačilo. 

Bistveno drugačni so bili odzivi po odločitvi nogometašev in trenerskega štaba drugoligaša Leedsa, da se v času pandemije povsem odpovejo plačilu, s tem pa so ohranili delovna mesta ostalih 272 zaposlenih v klubu, ki se je pred dnevi po 16 letih uspel vrniti med elito. 

Pep Guardiola se je odrekel milijonu evrov.
Pep Guardiola se je odrekel milijonu evrov. FOTO: AP

Številni znani akterji angleškega nogometa so se sicer odločali za samostojne humanitarne poteze. Trener Manchester Cityja Pep Guardiola je bolnišnicam v Barceloni doniral milijon evrov, David De Gea je rodnemu Madridu "poslal" približno 300 tisočakov, še najbolj pa je bil na tem področju aktiven Špančev soigralec pri rdečih vragih Marcus Rashford. Mladi napadalec je na britansko vlado med pandemijo pritiskal, naj podaljša čas, ko lahko otroci iz finančno ogroženih družin uveljavljajo brezplačne bone za prehrano. Vlada je naposled na Rashfordovo pobudo pristala, tako da bo kar 1,3 milijona otrok iz Velike Britanije še celotno poletje imelo dostop do brezplačnih obrokov.

Nogometaši PSG-ja zavrnili pobudo kluba
Edina od petih najboljših evropskih lig, ki je bila ob izbruhu pandemije koronavirusa dokončno prekinjena, je bila francoska Ligue 1, kjer je prvak postal PSG. Nogometaši pariškega velikana, ki bodo letos še aktivni v Ligi prvakov, v tem času niso pristali na 50-odstotno znižanje plač, ki so jim ga predlagali v klubu. Brazilski zvezdnik Neymar je tako kljub neigranju vsak teden v žep pospravil dobrih 650 tisoč evrov, Kylian Mbappe pa 410 tisoč. PSG naj bi po nekaterih ocenah zaradi prekinitve francoskega prvenstva in igranja Lige prvakov pred zaprtimi vrati izgubil okoli 210 milijonov evrov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anticripstoned
28. 07. 2020 20.42
-4
Vprašanje za Pereza. Koliko si znižal plačo Gilu Hernandezu, Gonzalesu, Lahozu zaradi pandemije?
ehjaehja
28. 07. 2020 20.51
+2
agent.brinko
28. 07. 2020 17.21
+5
tudi če jim več ne plačujejo, imajo vsi toliko, da se jim ni bati za preživetje, kar pa za njihove fane ne morem reči.
Sosed Sosedov
28. 07. 2020 17.02
-2
Stisnimo pesti ..... skupaj smo v tem .....
Sosed Sosedov
28. 07. 2020 16.37
+4
Pa sej ni hudič, da ne dobijo kakšno nadomestilo?
LedenaGora
28. 07. 2020 15.15
+1
sama foušija tukaj v komentarjih.. človek je vreden kot ga je nekdo pripravljen plačat.. oni so plačani od gledalcev in ne od države tako da.. drgač mate pa usi možnost tekat pa skakat za žogo ampak usi veste da možnost da uspeš v nogometu je blizu nič.
Kollerik
28. 07. 2020 15.10
-1
ATM in Barca... kluba s pretežno proletarskimi navijači,... medtem ko beli gizdalini, ljubljenci bogatih krogov, seveda z denarjem klju ogromnim transferjem za sodnike nimajo nobenih problemov....
alien8potnik
28. 07. 2020 15.25
+3
svojega nejca poglej. egoista in pridobitnika.
alien8potnik
28. 07. 2020 15.26
+9
pa messijeva letna plača je predvsem delavska ;)))
alien8potnik
28. 07. 2020 15.26
+5
pa messijeva letna plača je predvsem delavska ;)))
Kollerik
28. 07. 2020 16.23
-2
Kot dober Realovc spet nisi razumel ali nočeš razumeti poante... zato bom probal drugače: Za Barco in ATM navija pretežno proletarski, delavski folk....
Kollerik
28. 07. 2020 14.58
-5
Vsi spuščajo samo Realovcem ni treba, saj jih najbrž morajo financirat vsi davkoplačevalci v Španiji....
MiniMini
28. 07. 2020 14.50
+12
Perverzno!! Milijone da tekajo in skakljajo za žogo po zeleni trati in delajo selfije na svojih jahtah, in vilah ti novodobni preplačani, šminke gladiatorji. Raja pa kljub temu še vedno drvi na stadione.
Herman71
28. 07. 2020 14.47
+4
Naj jim kar znižajo... Ne morejo celo življenje v zlatu živeti, zdaj bojo pač morali spati na samo pojstli iz denarja :D
Iniesta
28. 07. 2020 14.41
+11
Korona je opravila imenitno delo v fuzbalu, ker tole je ze slo preko vseh meja razuma ...
Labodov
28. 07. 2020 14.31
+1
Ajde slovenski kaviar socialisti...brž na kolo.
Kollerik
28. 07. 2020 14.57
+1
Ti si si ga že prislužil, ali si še kar na socialki?
alien8potnik
28. 07. 2020 15.27
+2
Kollerik
28. 07. 2020 16.26
-3
alien, tipček še ne ve, kako in kaj, saj še vedno čaka na navodila iz male budimpešte (Trstenjakove)
Admin je Kekec
28. 07. 2020 14.31
+17
Ce bi jim za 90% sklestili place bi se vedno zasluzili prevec
Uporabnik419925
28. 07. 2020 14.14
-5
PANDEMIJA virusa COVID-19 ja eden največjih nategov v moderni človeški zgodovi takoj za prirejenim pristankom astronavtov na luni. Ne človeška noga še ni stopila na luno! Le robotske sonde brez posadke so obiskale nam najbližji naravni satelit, tako so Rusi lahko samo poslikali ostanke pristajalnega vozila Eagla, ko je pristal ter vzletel iz lune brez človeške posadke ter potrdili, da Američani ne lažejo. Van Alenov radijaciski pas: uporabite google, ko človeško telo zapusti magnetno zaščito planeta zemlje, ki ga nudita severni ter južni pol je izpostavljeno gama radijaciji z sonca. Sonce je en ogromen nuklearni reaktor, kjer se vsak dan, vsako sekundo odvija jederska fuzija. NASA je pojasnila, da so astronavte zaščitili pred vesoljsko radijacijo na 14 dnevni poti z 1-mm debelo folijo. Zanimivo vse povsod drugod uporabljajo za zaščito pred radijacijo svinčene plošče, rentegensko slikanje zlomov, poškodb, zobovja... Drugi največji nateg je bil 9.11.2001 Fals Flag atack na Newyorska dvojčka WTC 1 in 2 , Pentagon... Letalski motorji iz titana so se stopili, potni list ugrabitelja nepoškodovan, WTC-7 stavba se zruši po parih urah pisarniških požarov kot hiša iz kart na posnetkih viden samo dim nič ognja iz WTC-7 stavbe. 3 največji nateg človeštva je izbruh smrtonosnega virusa COVID-19. Now use your brains and stop acting like bunch of sheaps. Kaj je cilj vsega skupaj bomo pa zvedeli v roku 2 let ali že prej. Ko bom poznal vsaj 5-10 ljudi, ki bodo umrli zaradi COVID-19 virusa bom rekel res je nevaren. Nevaren tako kot srčno, žilna oboljenja, možganske kapi ter 100 različnih oblik raka. Zaradi katerih vsako leto umre več kot 10 ljudi, ki jih poznam na takšen ali drugačen način. Carpe Diem Ovčke. Urednik: če zbrišeš mam kopirano. Ne pustim si kratiti pravico deljenja svojega prepričanja. Pa lahko ti brišeš 6 X na dan pa bom 6 X ponovil svoje objave.
fljfo
28. 07. 2020 14.40
+9
Ne razumem? Kakšna je zdaj povezava med pristankom na luni, 9.11. in Korono?
dark horse
28. 07. 2020 19.08
+1
Če imaš kaj v glavi fljfo kar očitno nimaš ker še brati ne znaš je to da je vse skup n.a.t.e.g
borec91
28. 07. 2020 14.13
+12
to je dobra plat corone upam da cimvec tega nepotrebnega bogatenja propade tako kot avionski promet
simbol
28. 07. 2020 14.37
+6
vsi bi se neki vračal v dobre stare čase, noben pa se ne bi odpovedal vsemu nepotrebnemu prestižu. Propasti mora, to je to.
mjda12
28. 07. 2020 14.06
+14
Sj simeone več zasluz u enmu letu trenerske funkcije kot pa je v celotni igralski karieri
Zapornik
28. 07. 2020 13.57
+14
Christi Miles
28. 07. 2020 13.51
+19
Grozno. Da ne bodo slučajno berači postali zdaj še
Desade
28. 07. 2020 13.40
+19
Itak so čist vsi po vrsti mnogo preplačani
Amasakul
28. 07. 2020 13.38
+20
Če bi bile plače 5000 eur bi razumel, a 5000 je sploh da pride na travo...
dark horse
28. 07. 2020 13.54
+5
5 jurjev nekateri zaslužijo v minuti ko gre na wc npr
olimpija007
28. 07. 2020 13.33
-8