Nogomet

Po izjemni igri in štirih zadetkih na Luzu brez zmagovalca

Lizbona, 23. 02. 2022 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Moštvi Benfice in Ajaxa sta se v prvem obračunu osmine finala elitne Lige prvakov na Luzu razšli brez zmagovalca (2:2). Gostje iz Amsterdama so vodili dvakrat (0:1 in 1:2), končni izid pa je v 72. minuti postavil rezervist Benfice Roman Yaremčuk. Že zdaj je jasno, da nas čez dva tedna na Johan Cruyff Areni čaka zelo negotov povratni dvoboj.

Živahne uvodne minute prvega obračuna osmine finala elitne Lige prvakov med Benfico in Ajaxom so nakazale, da bi na Luzu lahko spremljali zanimivo srečanje.

Statistika tekme: Benfica vs. Ajax (2:2)
Statistika tekme: Benfica vs. Ajax (2:2) FOTO: Sofascore.com

Kljub velikemu vložku sta se moštvi spustili v odprt boj za vsako žogo, do prve polpriložnosti na tekmi pa so prišli domači nogometaši, ko so po prekršku nad Goncalom Ramosom v 2. minuti izvedli prosti strel z leve strani, a je po visoki podaji Grimalda Darwin Nunez z glavo meril naravnost v gostujočega vratarja Remka Pasveerja.

Po začetnem pritisku portugalskega velikana je Ajax vzpostavil ravnotežje v igri in po lepi akciji v 18. minuti, ki jo je na desni strani začel podjetni Brazilec Antony, z lepo podajo v sredino domačega kazenskega prostora pa nadaljeval Noussair Mazraoui, povedli z 1:0. Strelec vodilnega zadetka za goste je bil izkušeni srbski reprezentant Dušan Tadić, ki je znova dokazal, za kako kakovostnega in koristnega nogometaša gre. Portugalska zasedba se je po prejetem zadetku hitro postavila na noge in skušala priti do izenačenja; v 25. minuti so domači izvedli lepo akcijo na desni strani, Rafa Silva je mojstrsko preigral Lisandra Martineza in se praktično z mrtvega kota z desne strani odločil za neposredni strel proti vratom Ajaxa, a je bil Pasveer znova na pravem mestu. Pritisk domačih se je obrestoval že v naslednji akciji, ko je izkušeni branilec Jan Vertonghen podal z leve strani v osrčje kazenskega prostora gostov, tam pa se je žoga nekoliko nesrečno od Sebastiena Hallerja odbila v mrežo Ajaxa za izenačenje izida na 1:1.

Rafa Silva (na sliki v rdečem dresu) je bil eden od najpodjetnejših posameznikov v dresu Benfice. Poslastica na Luzu pa se je končala brez zmagovalca (2:2).
Rafa Silva (na sliki v rdečem dresu) je bil eden od najpodjetnejših posameznikov v dresu Benfice. Poslastica na Luzu pa se je končala brez zmagovalca (2:2). FOTO: AP

Nizozemci so le tri minute pozneje znova zapretili prek Tadića, ki je z leve strani poslal ostro podajo v kazenski prostor, tam je do strela prišel Haller, Pasveer je žogo uspel zgolj odbiti na noge omenjenemu Hallerju, ki mu ni bilo težko pospraviti žoge v prazno mrežo za novo vodstvo gostov (1:2). Nov nevaren protinapad so varovanci trenerja Erika Ten Haga izvedli v 40. minuti, v glavni vlogi pa znova Dušan Tadić, ki je podal natančno do Mazraouija, ki pa je meril premalo močno in natančno. Do konca prvega dela igre smo videli še eno priložnost gostov, in sicer je v 44. minuti po globinski podaji Antonyja do zaključnega strela prišel Edson Alvarez, ki je zadel desno vratnico, nato pa Haller iz neposredne bližine ni uspel pospraviti odbite žoge za hrbet Vlachodimosa.

Benfica v nadaljevanju podjetnejša, Yaremčuk postavil končni izid tekme
Začetek drugega polčasa je bil povsem v znamenju domačega moštva, ki je pritiskalo proti gostujočim vratom v želji po čim prejšnjem izenačenju. V 55. minuti je z roba kazenskega prostora močan strel sprožil Everton, a se je žoga v zadnjem trenutku od noge Daleya Blinda odbila v kot. 

Novo hitro akcijo so orli izvedli v 60. minuti, ko je Silva skušal podati do vtekajočega Darwina Nuneza, ki pa je bil za nekaj centimetrov prekratek. Ajax je poizkušal tri minute pozneje prek Edinsona Alvareza v vlogi podajalca in Mazraouija, ki je na koncu nastreljal grškega čuvaja mreže. Sredi drugega dela igre je pri domačih v igro vstopil ukrajinski reprezentant Roman Yaremčuk, ki je prvič zapretil v 70. minuti, ko je po prekrasni globinski podaji Rafe Silve dodobra ogrel dlani dobro postavljenega Remka Pasveerja. Ta je bil nemočen dve minuti pozneje, ko se je po močnem strelu Ramosa z roba kazenskega prostora do odbite žoge dokopal omenjeni Yaremčuk, ki je z glavo žogo zgolj "zabil" v prazno mrežo za zasluženo izenačenje rezultata na 2:2.

Do zaključnega žvižga slovenskega delivca pravice Slavka Vinčića se izid tekme ni več spremenil. Čez štirinajst dni nas torej čaka zelo zanimiv in negotov povratni obračun, ki bo dal enega od udeležencev četrtfinala najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu.       

Liga prvakov, osmina finala, prva tekma, izid:
Benfica - Ajax 2:2 (1:2)
Haller 26./ag, Yaremčuk 72.; Tadić 18., Haller 29.

Začetni enajsterici:
Benfica: Vlachodimos, Gilberto, Grimaldo, Vertonghen, Everton, Nunez, Silva, Weigl, Otamendi, Taarabt, Ramos. Trener: Nelson Verissimo.

Ajax: Pasveer, Timber, Alvarez, Gravenberch, Tadić, Antony, Mazraoui, Blind, Martinez, Haller, Berghuis. Trener: Erik Ten Hag.

Glavni sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0