Nogomet

Po vzoru NBA: Omejene plače nogometašem v tretji in četrti angleški ligi

London, 07. 08. 2020 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki League One in League Two (tretje in četrte angleške nogometne lige, op. a.) so se dogovorili, da pred prihodnjo sezono uvedejo omejitev višine plač, ki jih bo posamezni klub lahko namenil svojim nogometašem. Ta sistem je stalnica v profesionalnih ameriških športih, v Evropi pa je bolj ali manj neznanka. Tretjeligaši bodo na sezono za plače lahko odšteli 2,77 milijona evrov, četrtoligaši pa dober milijon manj.

Žoga, s katero bodo v prihodnji sezoni igrali nogometaši v tretji angleški ligi.
Žoga, s katero bodo v prihodnji sezoni igrali nogometaši v tretji angleški ligi. FOTO: Twitter

Tako klubi v tretji kot tudi klubi v četrti ligi so na glasovanju prižgali zeleno luč za uvedbo takoimenovanega "salary capa", ki ga čez lužo med drugimi poznajo franšize v NBA, NFL in NHL. Sprememba pomeni, da klubi za plače svojih nogometašev ne bodo smeli več zapravljati neomejenih vsot denarja, bodo pa to še vedno lahko storili pri nakupovanju morebitnih okrepitev. 

Nedavno so se z istim namenom sicer sestali tudi predstavniki klubov v Championshipu (drugi angleški ligi, op. a.). Predlagali so, da bi se drugoligašem denar za plače omejilo na 20 milijonov evrov na sezono. Kakšen je bil izid glasovanja, še ni znano, Sky Sports pa piše, da bi lahko novost v veljavo stopila že z začetkom prihodnje sezone, ki je na sporedu 12. septembra. 

Tretje- in četrtoligaši so se za sprejetje ukrepa odločili zaradi finančnih težav, ki jih je prinesla pandemija koronavirusa. Številni so se namreč znašli na robu bankrota, uvedba salary capa pa je ena od rešitev, ki bi v prihodnje lahko poskrbela za bolj tekmovalen sistem, v katerem ne bo vse odvisno zgolj od denarja. Prav zaradi finančnih obremenitev pa klubi iz League One in League Two po premoru niso nadaljevali sezoni, saj bi igranje pred praznimi tribunami prineslo še večje izgube. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik organizacije English Football League (EFL), ki ima pod svojim okriljem drugo, tretjo in četrto angleško ligo, Rick Parry je pred časom ocenil, da bo 72 EFL klubov zaradi koronavirusa skupno izgubilo okoli 220 milijonov evrov. Prav zato je trener Newcastle Uniteda Steve Bruce že pozval ostale premierligaše, da bi po vzoru Bundeslige financirali sklad, ki bi nižjeligašem pomagal preživeti. 

Uvedbo omejitev plač so navijači pozdravili z odprtimi rokami, pri Zvezi profesionalnih nogometašev (PFA) pa niso bili takšnega mnenja. PFA je v izjavi za javnost zapisala, da je bil ukrep "porinjen naprej"  brez pravega premisleka in posvetovanja s strokovnjaki. Poleg tega PFA skrbi, da bi lahko nepremišljeno sprejet ukrep na dolgi rok še bolj finančno obremenil klube, ki jih je že tako prizadela pandemija novega virusa. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.