Nogomet

Po zmagi nad Hrvaško sledi ruski izziv: Gre za živo in dinamično ekipo

Soči, 26. 03. 2021 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 15. uri po slovenskem času igrala drugo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Po sredini zmagi proti Hrvaški jo v Sočiju čaka obračun z Rusijo, ki bo po napovedih iz slovenskega tabora znova težek preizkus.

"Rusijo sem gledal na tekmi z Malto. Gre za zelo živo, dinamično, direktno, moderno ekipo s hitrimi igralci, ki bo po zmagi proti Maltežanom doma imela še dodatno energijo," se je na tekmeca ozrl slovenski selektor Matjaž Kek.

Dodal je, da imajo Rusi hitrost, neposrednost, "to je tisto, kar vsi iščejo in na vse skupaj se je treba pripraviti".

"Če bomo samo stali v formaciji in se borili, bo to premalo. V trenutku, ko imaš žogo, moraš vedeti, kaj z njo narediti. Z uspešno izvedbo dobivaš tudi samozavest. Ta pa bo zelo pomembna, saj je to konkretno gostovanje," je dan pred novo tekmo poudaril Kek in opozoril, da bodo morali biti fantje zelo osredotočeni.

Mevlja: Dobro jih poznamo
Osredotočenost, podobno kot ob zmagi s Hrvaško, je izpostavil tudi Miha Mevlja, "domačin" iz Sočija, kjer igra za istoimenskega ruskega prvoligaša. 

"Večina ruskih reprezentantov prihaja iz domače lige. Tako da jih dobro poznamo. Imajo zelo kakovostno ekipo, kar so dokazali tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu. Imajo dobro miselnost, so uigrani, tako da nas čaka težka tekma," je povedal Mevlja.

"Skratka gre za trdo in tehnično podkovano reprezentanco z dobrimi posamezniki. Vedno igrajo na Artjoma Dzjubo, ki je eden ključnih igralcev, ampak ne gre zanemariti drugih," je sklenil slovenski branilec.

Slovenska obramba (na fotografiji vezist Jaka Bijol) je bila v Ljubljani nerešljiva uganka za zvezdniško hrvaško izbrano vrsto.
Slovenska obramba (na fotografiji vezist Jaka Bijol) je bila v Ljubljani nerešljiva uganka za zvezdniško hrvaško izbrano vrsto. FOTO: Miro Majcen

Samo besede za medije
Ta je na tekmi s Hrvaško skupaj z Miho Blažičem v osrčju obrambe in drugimi soigralci uspešno nevtraliziral poskuse svetovnih podprvakov. Kot pravi Kek, bi najraje nadaljeval z istimi igralci.

"Najraje bi igral z isto postavo, ker avtomatizme bomo morali na žalost iskati skozi tekme. To je drugače kot včasih, ko smo se zbrali v nedeljo, potem pa imeli pred tekmo pet, šest treningov. Ampak zdaj je tak ritem, ki ga moraš sprejeti. Treba je iskati linijo, da lahko vse skupaj uravnotežiš," sprememb ni izključil Kek.

"Dogodki na igrišču narekujejo neke odločitve," je še dejal Kek in glede izjave ruskega selektorja Stanislava Čerčesova, da se je Rusija na Malti s postavitvijo 4-2-3-1 pripravljala na Slovenijo, pripomnil, da "to, kar včasih selektorji govorimo za medije, je pač za medije".

'Takšnega filozofiranja ne maram preveč'
"Ne poznam nikogar, ki bi kar tako odpiral karte. Moraš zbirati informacije, analizirati tudi za nazaj, na vse to vežeš informacije, ki jih daš ekipi. Takšnega filozofiranja ne maram preveč. Je premalo časa, najprej moramo sebe 'poštimati'. Ker drugače ti nič ne pomaga, če oni igrajo 4-4-2, romb, ne romba ..." je povedal Kek.

Poudaril je tudi, da so to naporni dnevi s tekmami in potovanji, saj vse skupaj "nosi nekaj za sabo". "Danes bo dal trening pravo informacijo, v kakšnem stanju smo. Igralcem sicer poskušam dati določeno svobodo, ker so potem sposobni tudi prevzeti odgovornost."

V skupini H imata po prvem krogu Rusija in Slovenija tri točke, Slovaška in Ciper eno, Hrvaška in Malta sta brez točk.

Po pozitiven rezultat
"To je skupina, v kateri gre za rezultat in v kateri se ne 'umira od lepote'. Zanima nas pozitiven rezultat. Zavedamo se kakovosti Rusov, ampak prepričan sem, da se bo jutri nekaj vprašalo tudi Slovenijo," je zaključil Kek.

Z Rusijo, 39. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ima Slovenija (62.) na petih medsebojnih tekmah dve zmagi in poraza ter remi, za slovenske navijače pa je posebej sladek spomin na dodatne kvalifikacije za SP 2010, v katerih so se Slovenci tudi pod Kekovim vodstvom prebili na zaključni turnir v Južno Afriko.

Tekmo na stadionu Fišt s kapaciteto dobrih 44.000 sedišč, ki naj bi bil tretjinsko poln, bodo sodili Italijani Marco Di Bello, Alessandro Costanzo in Matteo Passeri.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
26. 03. 2021 20.49
-2
motorist_mb
26. 03. 2021 18.23
+10
Točka bi bila zlata vredna,gremo SLO👍
pepi bolcev
26. 03. 2021 17.55
-12
Joj kako rad govori ta Kek. In ko mu zmanjka zacne eno in isto ponavljat brez prestanka. Dokler ga novinar ne prekine se sploh ne ustavi.
Goli000
26. 03. 2021 17.44
+9