Nogomet

Pochettino ni navdušen nad sistemom VAR: Skrbi me zaradi navijačev

London, 24. 01. 2019 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tehnologija VAR je vse bolj prisotna v nogometu. Lani so jo prvič uporabili na svetovnem prvenstvu v Rusiji, nato so uporabo uvedli v španskem, italijanskem francoskem in nemškem državnem prvenstvu. Tudi Uefa bo novo tehnologijo uporabila že v letošnjih izločilnih bojih v Ligi prvakov. V prihodnji sezoni pa VAR prihaja tudi v medijsko najbolj izpostavljeno ligo na svetu - Premier League.

Tehnologija VAR bo v naslednjih letih prisotna na vseh največjih nogometnih tekmah po svetu.
Tehnologija VAR bo v naslednjih letih prisotna na vseh največjih nogometnih tekmah po svetu. FOTO: AP

Nekateri angleški klubi so se sicer že srečali s tehnologijo VAR, in sicer v pokalnih tekmovanjih (ligaški pokal in pokal FA, op. p.), za uporabo na ligaških tekmah pa se angleška nogometna zveza (FA) za sezono 2018/19 ni odločila. Vodilni možje angleškega nogometa so se namreč odločili, da bodo vsi stadioni z novo tehnologijo opremljeni do začetka sezone 2019/20. Trenerji, nogometaši in navijači imajo seveda različna mnenja o video tehnologiji, ki je po dolgih desetletjih neodobravanja ekspresno 'vstopila' v svet nogometa. Veliko je takšnih, ki so mnenja, da vse skupaj traja predolgo in se posledično tekme pošteno zavlečejo. Prav tako so nekateri prepričani, da pravila, kdaj se glavni sodnik odloči, da bo pogledal video posnetek, niso dovolj jasna. 

Eden takšnih je tudi trener Tottenhama Mauricio Pochettino, ki je prepričan, da bo tehnologija VAR škodovala angleškemu nogometu in predvsem odgnala navijače s stadionov. "Gledam veliko tekem po Evropi in nihče ni popolnoma zadovoljen. Zagotavljam vam, da popolnoma nihče! Najbolj me skrbi to, da bo nogomet prišel do točke, ko ne bo več zadovoljil navijačev. To je zelo pomemben posel in navijači, nogometni navijači, morajo biti zadovoljni in zadovoljeni. Če bomo vsako tekmo večkrat ustavili za pet minut, da si sodnik ogleda video posnetek, nihče ne ve, kako bodo navijači so sprejeli," je bil kritičen do tehnologije VAR, ki v zadnjih sezonah zelo uspešno vodi londonski Tottenham. Pochettino je o tem spregovoril pred povratno tekmo polfinala angleškega ligaškega pokala, kjer se bodo njegovi Spursi pomerili s Chelseajem. Prav na omenjeni tekmi bodo imeli sodniki na voljo tehnologijo VAR. 

Mauricio Pochettino ni 'navijač' VAR-a.
Mauricio Pochettino ni 'navijač' VAR-a. FOTO: AP

"Sam menim, da moramo počakati še nekaj časa, saj ni še povsem jasno, kako se sistem uporablja. Prepričan sem, da se ga še lahko izpopolni. Če vprašate mene, lahko brez težav počakamo kakšno sezono ali dve," nadaljuje Pochettino, ki je bil po prvi tekmi s Chelseajem nezadovoljen, da je njegovo moštvo zmagalo prav s pomočjo VAR-a, potem ko so sodniki Tottenhamu dosodili enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Harry Kane. 

"Premier League je najbolj spektakularna in najbolj zanimiva liga na svetu. To je pravi spektakel, s katerim se lahko primerjata zgolj NFL in NBA v Združenih državah Amerike. Zagotovo je to največji šov v Angliji in Evropi. In zato moramo biti previdni pri uvedbi tega sistema," zaključi Pochettino. Kljub vsem kritikam je VAR prejel nekaj pozitivnih odzivov v zadnjih mesecih. Evropska nogometna zveza (Uefa) je po besedah predsednika Aleksandra Čeferina sistem dodelala do potankosti, da ne bo več nejasnosti in upa, da ji bodo v tej smeri sledile tudi ostale nacionalne nogometne zveze. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
24. 01. 2019 15.41
+12
Po moje bi morali VAR izpopolniti samo v tem, da bi tisto, kar po posnetkih ugotovijo tisti 4 sodniki, bilo odlocilno. Odlocitev bi sporocili sodniku na igriscu, ta bi to dosodil in pika. Cas izgubljajo samo s tem, ko potem gre se glavni sodnik gledat posnetek, ipd...neumnost, ce so tam v tistem bunkerju 4 za to! Sicer je VAR zakon in je veliko manj napak kot prej.
Hachi
24. 01. 2019 14.59
+9
Poketino, nihce ne bo odsel s stadiona. ne se bati. gre za to, da je bolje, da se 5 krat po 5 minut gleda posnetek in pravicno dosodi, kot pa da se 5 krat po 5 minut kregajo tako igralci, kot gledalci, ker je neka situacija nerazciscena. do nickoliko poskodb je ze prislo zaradi frustracij, ko so igralci imeli obcutek, da je bila kaka situacija napacno dosojena in so potem jezo stresali nad nasprotnika. nic koliko kartonov je bilo dodelje zaradi takih situacij. ce bi pogledali posnetek, do takih zadev ne bi prislo in bi bilo ogromno jeze in frustracij manj na samem igriscu in po tribunah.a ni to bistvo?
Le vkup uboga gmajna
24. 01. 2019 18.26
-8
Ti si tok zafrustriran od frustracij, da še njegovega priimka ne znaš zapisati. Pochettino! Frustrirajoče kajne!?
šumar
24. 01. 2019 14.13
+8
nasproti so samo tisti ki so imeli korist od sodnikov to se pa ve kateri so
poserjemsenavas
24. 01. 2019 14.48
-10
Končno nekaj pametnega iz tvoje strani, pohvalno. Go Var Var Varcelona
poserjemsenavas
24. 01. 2019 14.49
-8
Zapiši si na steno, da si dobil od mene plus ( upam da ne bo edini )
šumar
24. 01. 2019 15.03
+0
Le vkup uboga gmajna
24. 01. 2019 18.27
+2
Ko bi ti uboga duša vedel, kdaj uporabiti besedo nasproti in kdaj proti.
krneki_123
24. 01. 2019 12.26
+6
Ma dej, kakšno bluzenje. V NFL in NHL so navijači čisto zadovoljni in zadovoljeni. Zadnji čas, da se ga začne uporabljat. Skozi uporabo, pa se bodo tudi pomankljivosti sproti odpravljale.