Lastnik Hoffenheima od hudih žaljivk do junaka, ki je rekel 'ne' Trumpu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
J.K.
KOMENTARJI
94
Bogati lastnik nemškega prvoligaša Hoffenheima Dietmar Hopp je pred izbruhom krize z novim koronavirusom polnil časopisne stolpce v Nemčiji zaradi številnih žaljivih besednih napadov, ki jih je bil deležen s strani navijačev nasprotnih moštev. A zdaj bi lahko "njegovo" podjetje CureVac odigralo zelo pomembno vlogo v boju z novim virusom.

Hopp (drugi z desne) ob legendi in zdaj direktorju Bayerna Oliverju Kahnu
Hopp (drugi z desne) ob legendi in zdaj direktorju Bayerna Oliverju KahnuFOTO: AP

Po trditvah Der Spiegla je CureVac, ki ima sedež v Tübingenu, že v zaključni fazi razvoja delujočega cepiva proti novemu koronavirusu. To bi vsekakor zelo spremenilo odnos javnosti ali vsaj velikega števila nogometnih navijačev do Dietmarja Hoppa, prvega moža Hoffenheima, ki so ga privrženci različnih bundesligaških kolektivov v zadnjih tednih oziroma mesecih ostro napadali s transparenti in žaljivim skandiranjem, v nekaterih primerih so morali celo prekiniti tekme.

Hopp s Hoffenheimom v Nemčiji predstavlja prototip "umetnega" kluba in nekoga, ki je presekal s slavnim pravilom "50+1", po katerem imajo navijači v vseh klubih vedno večino, tudi če je lastnik multimilijonar, kot je to v primeru Hoppa, ki ga imajo v zobeh vse od Hoffenheimovega preboja v 1. Bundesligo. Hopp je sicer zelo uspešen poslovnež, ki ima delež tudi v dobrodelni fundaciji Billa in Melinde Gates, ta pa skupaj s CureVacom, čigar 80-odstotni lastnik je Hopp, razvija najrazličnejša cepiva za boj proti nalezljivim boleznim.

'Trump mora pokazati več solidarnosti'
V zadnjih dneh se širijo govorice, da za CureVacom stojijo Američani, ki naj bi želeli, potem ko so izvedeli za uspešen razvoj cepiva, slednjega skupaj s podjetjem odkupiti. Tudi zato naj bi Hopp nedavno obtožil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da ni niti malo solidaren.

"Če želimo razviti učinkovito cepivo proti koronavirusu, potem ta oseba ne le, da se mora zganiti in zaščititi osebe, temveč mora tudi pokazati več solidarnosti," je dejal Hopp. Da cepiva "ne bodo prodali"Američanom, pa je že zatrdil tudi nemški zvezni gospodarski minister Peter Altmaier.

Nemčija 'ni naprodaj'
"To je bila pomembna odločitev vodilnih v podjetju. Z njihovo odločitvijo, da bi morebitno delujoče cepivo ponudili celemu svetu, so jasno pokazali, kako je treba v tej krizi delovati. Nemčija ni naprodaj,"je bil oster Altmaier.

Nemški zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer je razkril celo, da je želela ameriška vlada razvijalce cepiva, ki so zaposleni pri CureVacu, privabiti z velikimi količinami denarja. Nemški zvezni minister za zdravje je medtem potrdil poročanje tednika Welt am Sonntag, da so Američani res želeli kupiti CureVac. Trump naj bi bil pripravljen z bogatimi finančnimi donacijami svoji državi zagotoviti cepivo, a vsaj za zdaj razvojna ekipa ostaja v Nemčiji.