Nogomet

Ronaldov zgodovinski podvig odločil v Milanu, pravljica v Essnu

Milano, Dortmund, Essen, Almeria, 02. 02. 2021 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Torkove pokalne tekme je v Nemčiji zaznamoval podvig četrtoligaša Rot-Weiss Essna, ki je po podaljšku izločil prvoligaša Bayer Leverkusen (2:1). V Italiji sta se na prvi polfinalni tekmi spopadla Inter in Juventus, Torinčani pa so se z (morda) rekordnima zadetkoma Cristiana Ronalda maščevali Milančanom za nedavni poraz v prvenstvu (1:2).

Ronaldo (na fotografiji) proslavlja z Dejanom Kuluševskim.
Ronaldo (na fotografiji) proslavlja z Dejanom Kuluševskim. FOTO: AP
Po tem, ko je Češka nogometna zveza (FAČR) zatrdila, da je Ronaldo po njihovih izračunih še daleč od rekorda legendarnega Josefa Bicana, ki je dolga leta veljal za nogometaša z največ uradnimi zadetki v karieri, so portugalskemu zvezdniku nekateri v torek zvečer vseeno čestitali za zgodovinski mejnik. Ni presenečenje, da je to med prvimi storil španski dnevnik MARCA, kmalu pa se je z objavo na Twitterju oglasil tudi Ronaldov dolgoletni delodajalec Real Madrid. "Najboljši strelec v naši zgodovini je zdaj najboljši strelec svetovnega nogometa. Čestitke, Cristiano!" so sporočili pri Realu ob 762. in 763. golu Portugalca po štetju dnevnika MARCA. Bican naj bi jih dosegel najmanj 762, po trditvah češke zveze FAČR pa kar 821.

Glasna podpora navijačev, pred San Sirom je avtobusa obeh ekip pozdravilo več sto gorečih privržencev Interja, ki so prižigali bakle in izobesili številne transparente v podporo svojim ljubljencem, je očitno dobro dela Milančanom. Ti so po tem, ko so Juventus nedavno premagali na svoji zelenici že v prvenstvu, odlično začeli s tokratnim derbijem polfinala italijanskega pokala in že v manj kot desetih minutah povedli. Po pobegu Alexisa Sancheza na desnem boku je Niccolo Barella pred vrati našel Lautara Martineza, čigar strela ob Matthijsu de Ligtu ni zmogel ustaviti niti izkušeni Gianluigi Buffon, ki se žoge uspel dotakniti, a ne dovolj, da ne bi pod roko končala v njegovi mreži. 

Juventus se je v tekmo vrnil na polovici polčasa, ko je glavni sodnik Massimiliano Irrati po ogledu VAR-posnetkov odločil, da je Ashley Young storil prekršek nad Juanom Cuadradom. Samir Handanović, sicer specialist za strele z enajstih metrov, ni uspel ustaviti udarca Cristiana Ronalda po sredini vrat, s čimer je Portugalec proslavil že 21. zadetek v sezoni. Po tem, ko je v 33. minuti lepo priložnost po predložku Artura Vidala s prostega strela z glavo zapravil Milan Škriniar, so bili črno-modri kaznovani že v enem naslednjih napadov: Alessandro Bastoni je želel žogo blizu roba 16-metrskega prostora prepustiti Handanoviću, a jo nato "odpeljal" sam, v tej nameri pa ga je ustavil Ronaldo, ki je s pomočjo vratnice zatresel prazna vrata.

Pirlo branil zmago in iz igre potegnil tudi Cristiana
V 55. minuti je Handanović po neugodnem poskusu Federica Bernardeschija uspel storiti dovolj, da je žogo odbil v kot. Tudi gostje bi domačim kmalu podarili zadetek, ko je Rodrigu Bentancurju žogo pri gradnji napada v 57. minuti ukradel Vidal, a je po podaji Čilenca do rojaka Sancheza nato v zadnjem hipu posredoval Merih Demiral. Antonio Conte je reagiral in v igro namesto Younga poslal Ivana Perišića, spet pa je bil v 68. minuti blizu zadetku Sanchez, ki ga je po podaji Mattea Darmiana izvrstno ustavil Buffon.

Andrea Pirlo je odgovoril z menjavo Danilo-Federico Bernardeschi, potem ko je v prvo postavo prvič po okužbi z novim koronavirusom uvrstil tudi Alexa Sandra. Zelo jezen je bil ob menjavi v 73. minuti tudi Vidal, ki proti svojemu nekdanjemu klubu v Torinu zaradi novega rumenega kartona ne bo smel igrati. Christian Eriksen, junak četrtfinalnega obračuna z mestnim tekmecem Milanom, je zamenjal Čilenca in bil nevaren v 77. minuti, ko je poskušal zadeti po slabi podaji Buffona, a neuspešno. Pirlo je v zaključek dvoboja krenil tudi brez Ronalda, s katerim sta si izmenjala nekaj besed ob robu igrišča, Conte pa je v zaključku tvegal vse in iz igre potegnil tudi Marcela Brozovića ter Bastonija, a se je Juve s kar petimi možmi v zadnji vrsti uspešno branil do zadnjega sodnikovega žvižga.

Slavje vratarja Essna Daniela Davarija (v rumenem dresu) z ekipo po zadnjem sodnikovem žvižgu.
Slavje vratarja Essna Daniela Davarija (v rumenem dresu) z ekipo po zadnjem sodnikovem žvižgu. FOTO: AP

Pravljična zgodba v Nemčiji: Essen izločil tudi Leverkusen, Dortmund potreboval podaljšek
Nemški četrtoligaš Rot-Weiss Essen se je senzacionalno prebil v sklepni del nemškega pokalnega tekmovanja. Po tem, ko so rdeče-beli v prvem krogu izločili prvoligaša Arminio iz Bielefelda, so v drugem krogu opravili z drugoligašem Fortuno iz Düsseldorfa, največji podvig pa so prihranili za tretji krog, ko so na svoji zelenici še na tretji zaporedni domači tekmi gostili Bayer Leverkusen.

Velik uspeh je bil za varovance trenerja Christiana Neidharta že remi brez golov po rednem delu tekme, ko pa je v 105. minuti podaljška za vodstvo "farmacevtov" zadel še Leon Bailey, se je zdelo, da se pravljica končuje. Toda proti trenutno peti ekipi 1. Bundeslige je Essen spet našel odgovor in po izenačenju, za katerega je v 108. minuti na začetku drugega podaljška poskrbel Oguzhan Kefkir, je nato Simon Engelmann v 117. minuti zadel za zmago, ki se je ekspresno vpisala v zgodovinske knjige nemškega nogometa.

Drugoligaš Paderborn je bil blizu podvigu v Dortmundu, kjer pa je Borussii na koncu zmago po podaljšku prinesel prvi strelec Erling Haaland (3:2). Dortmundčani so že po dobrih 15 minutah tekme z občasnim prvoligašem vodili z 2:0, zadela sta Emre Can in Jadon Sancho, Haaland pa bi lahko po podaji za drugi gol v 95. minuti tudi dokončno odločil dvoboj v korist svojega moštva, a so mu sodniki zadetek razveljavili. Že prej je na 2:1 znižal Julian Justvan, po razveljavljenem golu Haalanda pa se je dogajanje globoko v sodnikovem podaljšku preselilo pred gol Borussie, kjer je bil storjen prekršek za najstrožjo kazen, ki jo je v 98. minuti za podaljšek uspešno izvedel Prince-Osei Owusu. Haaland je nato po petih minutah podaljška le prinesel napredovanje črno-rumenim z že 22. golom sezone.

Sevilla z golom Ocamposa v polfinale, Papu Gomez debitiral kar v prvi postavi
Prva polfinalistka španskega pokala je Sevilla, ki je poleg Barcelone in Athletic Bilbaa edini preostali "težkokategornik" v letošnjem tekmovanju. Sevillčani so slavili na andaluzijskem derbiju z drugoligašem Almerio (1:0), ki mu zaenkrat kaže zelo dobro tudi v boju za ponoven preboj med špansko elito. Edini gol je bil v 67. minuti delo Argentinca Lucasa Ocamposa, tekmo pa je gostujoči strateg Julen Lopetegui začel tudi z novim argentinskim članom Alejandrom Gomezom, ki je po odmevnem prerekanju s trenerjem Atalante Gian Pierom Gasperinijem zapustil ekipo slovenskega reprezentanta Josipa Iličića in našel zatočišče na jugu Španije. Po tem, ko je nedavno ligaško gostovanje pri Eibarju pospremil s klopi, je v prvi postavi rdeče-belih odigral prve tekmovalne minute po davnem 16. decembru, ko je kot rezervist zadnjič oblekel dres Atalante na ligaškem gostovanju pri Juventusu.

Koronavirus pasica november

Izidi pokalnih tekem:

- italijanski pokal (Coppa Italia), polfinale, prva tekma:
Inter ‒ Juventus 1:2 (1:2)
Martinez 9.; Ronaldo 26./11-m, 35.
Samir Handanović (Inter) je igral vso tekmo

- nemški pokal (pokal DFB), 3. krog:
Borussia Dortmund* ‒ Paderborn 3:2 (2:0) (podaljšek)
Can 6., Sancho 16., Haaland 95.; Justvan 79., Owusu 90./11-m

Werder Bremen* ‒ Greuther Fürth 2:0 (1:0)
Mohwald 12., Agu 73.

RW Essen* ‒ Bayer Leverkusen 2:1 (0:0) (podaljšek)
Kefkir 108., Engelmann 117.; Bailey 105.

Holstein Kiel* ‒ Darmstadt 1:1 (po enajstmetrovkah)

- španski pokal (Copa del Rey), četrtfinale:
Almeria ‒ *Sevilla 0:1 (0:0)
Ocampos 67.
* - napredoval v naslednji krog

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
03. 02. 2021 19.33
-4
to je ta moc ki kljub letom ne ugasa....sampion..
Ciercq
03. 02. 2021 11.14
-3
Bičan ni plačal 400 000 za svobodo in molk niti ni igral lige narodov ki so jo naredili za polnenje statistike v Evropi to ni pravično do drugih celin in do igralcev ki ne igrajo več. Večno drugi penaIdo za Marco in 24 ur pa seveda prvi
derek angelus
03. 02. 2021 17.56
+1
HALAcR7
03. 02. 2021 09.50
+2
Cr7 daleč pred vsemi,v taki formi kot je bo še zabijal najmanj do 40 leta starosti
mptour
03. 02. 2021 11.35
-4
Si najdu svojih pet minut veselja? Po treh črnih tednih RM.
HALAcR7
03. 02. 2021 11.45
+4
Tukaj ni govora o Realu,ampak o največjem igralcu vseh časov
Od Halerja ati
03. 02. 2021 12.02
-3
tu ni govora o Messiju ampak o Ronaldu 🤣😘
NisteResni
03. 02. 2021 12.13
+0
Nazario buraz kak Cristiano.... R9 je tata mata še za Messija, kje ne bo za cristiana
derek angelus
03. 02. 2021 17.56
AZ09.J
03. 02. 2021 08.31
+1
Gledal tekmo. Penal za 1-1 tako posiljen, kot tisti penali Barcelone proti PSG. Podaja je letela vsaj 10 metrov mimo igralca, nad katerim je biu domnevno storjen prekršek (v resnici pa ga ni bilo)... Škoda za Inter, ki pa roko na srce, ni blestel
HALAcR7
03. 02. 2021 09.49
+4
vlekel ga je pa nekih 10 metrov za roko,si to videl