Nogomet

Pokalna lovorika v roke nogometašev Kopra

Celje, 11. 05. 2022 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

V finalu nogometnega slovenskega pokalnega tekmovanja sta se v Celju pomerili moštvi Kopra in Brava. Pokal Pivovarne Union so osvojili Koprčani, ki so dosegli tri gole v drugem polčasu, dva gola je dosegel Lamino Colley (3:1). V ženskem pokalnem finalu so zmago slavile nogometašice Olimpije, ki so z 1:0 premagale moštvo Ljubljane.

V prvem polčasu sta mreži mirovali, v drugem pa so navijači na stadionu v Celju videli štiri gole. Koprčani so povedli z 2:0, uspešna sta bila Lamin Colley in Andrej Kotnik, rezervist Gregor Bajde je znižal zaostanek Brava na 2:1, nato pa je vse dvome o zmagovalcu razrešil Colley s svojim drugim golom na tekmi (3:1). 

Prvi resnejši strel na tekmi so sprožili Koprčani, od daleč je poskusil Ivan Borna Jelić Balta, vendar je žogo poslal čez gol. Tudi sicer so bili Primorci v teh trenutkih podjetnejši, so pa v 17. minuti prvič poskusili tudi pri Bravu prek Martina Kramariča, a je prešibko streljal. Na drugi strani je malce zatem poskusil Lamin Colley, Matija Orbanić pa tudi ni imel težkega dela. So pa bili v napadu še naprej aktivnejši Koprčani, a pravih zaključnih strelov ni bilo. Zato pa so do tega prišli Ljubljančani v 39. minuti, ko je poskusil Loren Maružin, po njegovem nizkem strelu pa je dobro posredoval David Adam.

Lovorika za pokal Slovenije 2022
Lovorika za pokal Slovenije 2022 FOTO: NZS

V drugem polčasu so najprej zagrozili spet Koprčani, a žoga po strelu z glavo ni našla pravega cilja. Sicer pa je tekma nato potekala po podobnem scenariju kot v prvem polčasu, Koper je imel nekaj več od igre, a pravih nevarnosti za vratarja ni bilo. V 70. minuti pa so gledalci vendarle videli spremembo izida. Andrej Kotnik je po levi strani prišel v kazenski prostor in oddal žogo v sredino, tam pa jo je v mrežo pospravil Lamin Colley. Tri minute pozneje so Koprčani znova zadeli, ko je Kotnik dvignil žogo čez Orbanića za 2:0, zadetek pa je po pregledu posnetka obveljal.

V 83. minuti so Ljubljančani zmanjšali zaostanek, potem ko je z glavo zadel Gregor Bajde, toda že minuto zatem je goste v kazenskem prostoru malce premešal Colley in dosegel še svoj drugi gol na tekmi za končnih 3:1.

Zmaga Kopra v finalu slovenskega nogometnega pokala
Zmaga Kopra v finalu slovenskega nogometnega pokala FOTO: Aljoša Kravanja

Povsem nov pokal, na katerem ima vsaka od sedmih pokrajin, iz katerih prihajajo klubi v pokalnem tekmovanju, svoj simbol (ob simbolu krovne zveze), je tako pripadel Kopru. Ta se je četrtič v zgodovini veselil tovrstnega naslova naslova po sezonah 2005/06, 2006/07 in 2014/15. Bravo pa je v zase zgodovinskem prvem finalu ostal brez pokala, pa tudi brez evropskih tekmovanj.

Na poti do finala je Koper najprej izločil moštvo Aluminija, nato v četrtfinalu ljubljansko Olimpijo, v polfinalu pa Celje. Bravo pa je bil boljši od Gorice, nato v četrtfinalu od Mure in na zadnji stopnički pred finalom še od Domžal. 

Primorci, ki so pod vodstvom trenerja Zorana Zeljkovića v tej sezoni v izvrstnem položaju tudi v državnem prvenstvu, imajo dva kroga pred koncem dve točki prednosti pred Mariborom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ljubljanski finale igralkam Olimpije
Nogometašice Olimpije so zmagovalke slovenskega pokala za sezono 2021/22, potem ko so v finalu v Celju premagale mestne tekmice Ljubljano z 1:0 (0:0) Strelka edinega gola za Olimpijo, ki je naslov osvojila drugič zapovrstjo – za naslov se bori tudi v prvenstvu – je bila Ana Milović, ki je v 78. minuti zadela iz enajstmetrovke.

Ljubljana se je favorizirani ekipi odlično upirala in imela celo priložnosti za zmago, a zaradi nespretnega prekrška v svojem kazenskem prostoru na koncu ostala praznih rok.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izida finalnih tekem:
Koper – Bravo 3:1 (0:0)
Colley 70., 84., Kotnik 75.; Bajde 83.
Bravo: Orbanić, Trontelj, Milić (od 78. Sever), Jakšić, Križan, Kavčič, Kirm (od 46. Kurtović), Nsana, Maružin (od 71. Bajde), Marjanac (od 65. Memić), Kramarič.
Koper: Adam, Rajčević, Žužek, Novoselec, Bručić, Jelić Balta (od 90. Đira), Izata (od 60. Kotnik), Vešner Tičić (od 90. Guberac), Parris (od 78. Šušnjara), Osuji (od 78. Jašaragić), Colley.

Olimpija – Ljubljana 1:0 (0:0)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.