Nogomet

Avstrijci pričakovano do evropske vstopnice, veselje Hrvatov

Dunaj, 16. 11. 2019 22.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kvalifikacije za nogometni Euro 2020 sta v slovenski kvalifikacijski skupini na prvih dveh mestih končali Poljska in Avstrija. Poljaki so že nekaj časa udeleženci EP, Avstrijci so si tekmovanje priigrali danes z zmago proti Severni Makedoniji z 2:1 (1:0). Po današnjih tekmah kvalifikacij so znani še štirje potniki za EP. Danes so si vstopnice priigrale še Avstrija iz slovenske skupine G, Nemčija in Nizozemska iz skupine C ter Hrvaška iz skupine E.

Slovenska skupina G se je danes zvečer končala s pričakovanim koncem zadnjih minimalnih teoretičnih možnosti za Slovenijo. Avstrija bi za potrditev nastopa potrebovala le točko proti Severni Makedoniji, toda David Alaba v osmi in Stefan Lainer v 48. minuti sta poskrbela za zanesljivo zmago na Dunaju in uvrstitev na EP. Gostje so z zadetkom v zadnji minuti kozmetično popravili vtis, niso pa mogli preprečiti slavja tekmecev.

Avstrijci so si zagotovili evropsko vstopnico.
Avstrijci so si zagotovili evropsko vstopnico. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je pred tem z 1:0 premagala Latvijo, Poljaki, zadnji slovenski tekmeci in že pred današnjim dnem potniki na EP, pa so ugnali še Izrael, v gosteh je bilo 2:1 (Gregorz Krychowiak 4., Krzystof Piatek 54.).

Dogajanje v preostalih skupinah

Nemci so potrebovali točko, dosegli pa zanesljivo zmago proti Belorusiji. Na koncu je bilo v Mönchengladbachu 4:0, gole so dosegli Matthias Ginter s prvencem za elf, Leon Goretzka ter dva Toni Kroos, Manuel Neuer pa je ubranil enajstmetrovko. Tudi Nizozemska se je že uvrstila na Euro, v Belfastu so s Severno Irsko Nizozemci igrali 0:0, točka pa je bila dovolj za potrditev nastopa.

Hrvaški bi za EP zadoščal neodločen izid s Slovaško, toda po načrtih je nogometašem na Reki steklo šele po skoraj uri igre. Pred tem je Slovaška vodila, izenačil je Nikola Vlašić (56.), zmago in EP pa sta potem potrdila še Bruno Petković (60.) in Ivan Perišić (74.).

Eden Hazard je za Belgijce dosegel dva zadetka, enega njegov brat Thorgan.
Eden Hazard je za Belgijce dosegel dva zadetka, enega njegov brat Thorgan. FOTO: AP

V skupini I sta bila potnika na EP določena že prej, danes sta se pomerila v medsebojnem obračunu. Premoč so spet potrdili Belgijci, ki ostajajo neporaženi, tokrat so Rusijo ugnali s 4:1. Dva gola je dosegel Eden Hazard (33., 40.), njegov brat Thorgan Hazard enega v 19., Romelu Lukaku pa zadnjega v 72. Na prvi medsebojni tekmi so Belgijci zmagali s 3:1, po devetih tekmah imajo vse točke in razliko v golih 34:2.

Izrael - Poljska 1:2 (0:1)
Avstrija - Severna Makedonija 2:1 (1:0)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariomandzukic
17. 11. 2019 13.31
-4
Želeli mi to ali ne na EP bomo glavni favorit za zlato.. Ko ti glavni playmaker Chelsja sedi na klopi, potem ves da si jak.. Gremo po zlato.. Hrvatskaa
Sisli288
17. 11. 2019 14.08
-4
mario spet napijuješ stvari.. hrvati so dal svojo zlato generacijo že skozi, tako da nemorejo biti prvi favoriti, lahko so samo presenečenje prvenstva... ker francija,nemčija,španije so vedno prvi favoriti in hrvati jim trenutno niso niti blizu, potem so tu se nizozemska in italija... tako da hrvati bodo mogoce tihi favoriti
hirajem
17. 11. 2019 14.56
+0
Hrvati nikoli ne bodo favorit da se razuemo. Tudi na Sp18 niso bili. Dejstvo pa je da imajo nepresusen bazen talentov. Vcerajsnjo tekmo je igralo 7 igralcev katerih lani ni bilo na SPju...v teh kvalifikacijah pa debitiralo 9 novih igralcev. Jasno je treba povedati da ob povratku Vrsaljka in Kramarica ob predpostavki da ne bo drugih tezjih poskodb bo Hrvaska ekipa mocnejsa kot na Sp18 iz razloga ker ne bo slabe pozicije vec. Rak rana pozicija levi bocni je z Barisicem odpravljena, menjava pa je tudi vrhunska Bradaric kateri nastopa v Ligi prvakov in igra v francoskem prvenstvu. Hrvaska vrsta ima koncno tudi vrhunskega vratarja v katerega se razvija Livakovic. Toliko zrelosti v teh letih je neverjetno. Vlašic tocno tisto kar manjka Modricu in Rakiticu to je igra proti golu in realizacija...v tem segmentu je ze zdaj boljsi od obeh omenjenih skupaj... Brekalo je mašina igralec neverjetne motorike, Hrvaški Sterling... To bo res mocna ekipa na EP samo za dober rezultat se bo moglo marsikaj poklopit...
hirajem
17. 11. 2019 14.59
+7
Pa ce zdraven dodamo ob vseh znanih igralcih se nove in tudi prihajajoce kot so Marin, Majer, Ivanusec, Gvardiol, Krovinović, Moro itd... ob ze vpeljanih Vlasic, Orsic, Petkovic, Livakovic, Brekalo, Barisic.... ma top res!
hirajem
17. 11. 2019 10.39
-26
Hrvati degutantni. Zmago so posvetili Vukovarju in Škabrnji tako Dalić kot Kokolind Tičarović
mariomandzukic
17. 11. 2019 13.39
+11
normalno,saj je Vukovar padel ravno v tem casu..to malo mesto je drgac napadlo 3 krat vec vojakov,tankov,oklopnikov.,.kot celotno Slovenijo
hirajem
17. 11. 2019 15.02
+6
Ma normalno...tam dol je marsikaj normalno ma samo dol... politika in sport bi morala biti locena! Kaj ima Vukovar z to tekmo???? V koncni fazi vsi vzklikajo Vukovar pa nevem kaj...zakaj ne dajo kaksen denar dol folku ze tako je ze vse izeljeno in propadlo in se bolj bo obubozano...ma vazno je da se krici Vukovar...na nogometni tekmi
DEEP
17. 11. 2019 09.07
+18
Ni komentarja ker boli!?
Žac
17. 11. 2019 10.23
+19
Seveda da ni. Dež in Hrvati so jim uničili vikend.