Nogomet

Policisti aretirali štiri bolgarske navijače, ki so žalili angleške nogometaše

Sofija, 16. 10. 2019 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bolgarska policija zavzeto preiskuje incident, ki se je zgodil na kvalifikacijski tekmi za nastop na EP 2020 med Bolgarijo in Anglijo. Domači navijači so žalili temnopolte gostujoče igralce. Policisti so že identificirali in aretirali štiri izgrednike, iščejo pa še preostale.

"Storili bom vse, da nihče ne bo ušel kazni. Še vedno delamo na tem, da identificiramo ostale," so ob prvih aretacijah sporočili iz bolgarskega ministrstva za notranje zadeve. Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na stadionu Levski je namreč zaznamovalo rasistično navijanje domačih navijačev in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je zaradi tega v prvem polčasu kar dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolgarsko zvezo je sicer Evropska nogometna zveza (Uefa) že kaznovala zaradi rasističnih izpadov navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je bil del tribun za ponedeljkov dvoboj zaprt.

Uefa je kaznovala rimski klub Lazio, ker so se njegovi navijači na tekmi Lige Evrope proti Rennesu neprimerno obnašali. Zaradi fašističnih vzklikov in nacističnega pozdravljanja bodo morali Rimljani plačati 20.000 evrov, poleg tega pa bodo morali na naslednji evropski tekmi zapreti del tribun.

A to ni preprečilo skupini v črno oblečenih in delno tudi zamaskiranih huliganov, ki so vnovič povzročali težave. Žrtve nespodobnega navijanja so bili trije angleški temnopolti igralci Raheem Sterling, Marcus Rashford in Tyrone Mings. Angleški selektor Gareth Southgate je po koncu pohvalil svoje igralce, da so ohranili mirno kri. "Ni bilo enostavno igrati in to se leta 2019 ne bi smelo dogajati. Ponosen sem, da smo se dvignili nad vse skupaj in osvojili tri točke, vendar je to dogajanje zahteva posebno pozornost," je dejal Rashford.

Glavni sodnik je dvakrat prekinil tekmo med Bolgarijo in Anglijo.
Glavni sodnik je dvakrat prekinil tekmo med Bolgarijo in Anglijo. FOTO: AP

Dogajanje na ponedeljkovi tekmi je že v torek odneslo predsednika Bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislava Mihajlova, ki je odstopil po ogorčenih odzivih najvišjih političnih predstavnikov v državi. Bolgarski premier Bojko Borisov je pred tem pozval Mihajlova k odstopu in zagrozil, da bodo prekinili odnose in tudi finančno podporo zvezi, dokler se to ne zgodi. Za dogajanje sta se dan po tekmi opravičila tudi bolgarski selektor Krasimir Balakov in kapetan Ivelin Popov, ki je med drugim dejal: "Na igrišču smo vsi enaki, 11 proti 11, ni pomembna barva kože. Vsi smo velika nogometna družina in le mi, če smo združeni, lahko ustavimo slabe stvari. To se mora končati."

Preiskavo rasističnih izpadov pa je začela tudi Uefa, ki je v torek poudarila ničelno toleranco do rasizma v nogometu. Na dogodke se je odzval tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, dogajanje navijačev so ostro obsodili tudi pri Fifi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carrasco
17. 10. 2019 09.41
-1
sramota je Uefa ki jo vodi slovenec
Haralmaan
16. 10. 2019 14.22
+15
Tudi angleški navijači niso nobeni svetniki
26277
16. 10. 2019 14.19
+12
So angleži plačali za tragedijo na Nizozemskem...več, kot 30 mrtvih...in za vse kar so delali huligani po Evropi...sedaj, pa stave, korupcija ...itd.
26277
16. 10. 2019 14.23
+1
Pardon, Belgija...Bruselj. Banda...in še prekinjate.
Augusto Pinochet
16. 10. 2019 13.39
+12
Je res nekaj najhujšega kar se lahko zgodi, če neka skupina nešolanih descev, ki delajo za 200€ žali neke multimiljonarje z opičjimi glasovi?
Perrun
16. 10. 2019 15.16
+0
jah, pri rasizmu je res tako, da moraš iti na ničelno toleranco, drugače se ga vedno kar nekako opravičuje. sploh vzhodna evropa je povsem zaostala na tem področju. na madžarskem je kot v tretjem rajhu npr.
kiki46
16. 10. 2019 13.35
+12
in to počnejo Bolgari. zamislijo se lahko nad samim seboj
Alojz69
16. 10. 2019 13.33
+15
To ni primerno za noben sport ampak rasisem je pa nastal ravno pri anglezih in zdaj ko zadane njih je pa halo
komarec
16. 10. 2019 13.15
+15
Kako lahko tu govorimo o ljudeh, ki jim je všeč šport. Pri nogometu jih je malo.