POPKAST

'Ženski nogomet z vsakim evrom, ki ga prejme, naredi deset korakov naprej'

Ljubljana, 26. 05. 2023 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
14

Ana Milović je v ženskem nogometu dosegla že marsikaj. Uefa jo je na svoji uradni spletni strani uvrstila med deset najbolj perspektivnih mladih nogometašic. V svoji karieri je pri zgolj 21 letih starosti dosegla že več kot 200 golov. V letošnji sezoni Slovenske ženske nogometne lige jih je gostja tokratnega POPkasta in nogometašica Olimpije dosegla kar 51 in postala najboljša nogometašica sezone. A v ženskem nogometu ni vse rožnato, saj ji po njenem lastnem priznanju ljubezen do športa, ki jo spremlja od malih nog, in nedvomni uspehi ne morejo zagotoviti bogastva, ki je na najvišjih ravneh moškega nogometa nekaj povsem samoumevnega.

Navsezadnje bi vsak nogometni klub težko preživel z zgolj desetimi nogometnimi žogami na sezono. Po izkušnjah naše tokratne gostje POPkasta Ane Milović je to vsakoletni prispevek Slovenske nogometne zveze ženskemu nogometu. A to ni edinstvena izkušnja nogometašic, podobne zgodbe se ponavljajo povsod po svetu. Ženski nogomet iz leta v leto raste, in to ni več zgolj stavek, ki ga ljudje, povezani z njegovim promoviranjem, izgovarjajo, čeprav vanj v resnici ne verjamejo. 

Finalistke letošnje ženske Lige prvakov, nogometašice Barcelone, so v lanski sezoni tega tekmovanja na domač stadion Camp Nou na tekmi proti letošnjim nasprotnicam v finalu Wolfsburgu privabile rekordnih 91.648 navijačev. Moška ekipa Barcelone je v isti sezoni na ta stadion privabila največ 86.422 gledalcev, v povprečju 53.982. Številke ne lažejo in jasno je, da argumenti, s katerimi so nekoč mnogi poskušali zakrivati svoje predsodke, iz dneva v dan in leta v leto izgubljajo na veljavi.

Gostja tokratnega POPkasta je bila najboljša nogometašica Slovenske prve nogometne lige Ana Milović.
Gostja tokratnega POPkasta je bila najboljša nogometašica Slovenske prve nogometne lige Ana Milović. FOTO: 24ur.com

Kljub temu se tekme Slovenske ženske nogometne lige vsaj po obiskanosti ne morejo primerjati z moškimi. Zakaj? "Odvisno je zgolj od tega, koliko posamezne ekipe vlagajo v marketing in promocijo tekem. Nihče ne ve, da mi igramo tekmo. Večinoma je odvisno zgolj od nas in od tega, koliko se mi ukvarjamo z marketingom. Praktično nikjer ni objavljeno, kje in kdaj poteka naša tekma. Še vedno obstaja razlika v sredstvih, ki bo zelo težko primerljiva z moškim nogometom. Mislim, da ljudje niso pripravljeni plačati za ogled ženske nogometne tekme toliko kot za moško. (V tujini) Sicer napolnijo stadione, ampak karte za Ligo prvakov stanejo 5, 10, ali 20 evrov. Za ogled moške tekme moramo dodati še kakšno ničlo," je dejala Ana Milović.

Slovenska ženska nogometna reprezentanca se na Fifini svetovni lestvici trenutno nahaja na 40. mestu, moška pa na 59. mestu.

Ena najbolj perspektivnih nogometašic na evropskih tleh se trenutno ne ukvarja zgolj s svojo nogometno kariero. Poleg skupinskih in individualnih treningov veliko svoje energije usmerja tudi v svoj študij. V kratkem bo zaključila šolanje na ekonomski fakulteti in njena želja je nadaljevanje izobraževalne poti z magisterijem. Pohvalna delovna vnema in odlična priprava na življenje po nogometu pa ne izvirata zgolj iz razumnega razmišljanja mlade dame, ki se zaveda, kako deluje svet. Dobro ve, da poleg vsakdanjih razumnih strahov profesionalnega nogometaša (poškodbe) vsaka nogometašica dobro ve, da kljub dosežkom na igrišču uspeh na bančnem računu ni zagotovljen. "Moški nogomet je toliko pred ženskim, da vsak milijon, ki ga vložijo v ženski nogomet, pomeni ogromno, moškemu klubu pa enak znesek ne pomeni skoraj nič. To je mesečna plača enega nogometaša. Pri ženskah pa z vsakim evrom, ki ga vložijo, one naredijo deset korakov naprej."

Slovenska reprezentantka Ana Milović
Slovenska reprezentantka Ana Milović FOTO: NZS

Že začetek kariere nogometašice v primerjavi z nogometaši pove veliko: "Pri ženskah, pri mlajših selekcijah sploh, je v klubih samo en trener, fantje imajo dva ali tri trenerje, kar pomeni, da delo poteka na višji ravni. En trener se lahko ukvarja zgolj z napadalci, drug z branilci. Imajo trenerja vratarjev in to vse dvigne njihovo raven."

 

A Ana Milović ni nekdo, ki bi se "nenehno pritoževal". "Slej kot prej prideš v okolje, kjer nekdo ne bo pretirano pozitiven, ampak enako je tudi v moškem nogometu. Ko slovenska moška reprezentanca ne igra dobro, jo tudi kritizirajo, ampak s tem se ne smeš obremenjevati." Pogovor z njo pusti vtis športnice, ki se zaveda ovir pred sabo in truda, potrebnega za to, da te ovire preskoči in napreduje. V POPkastu, ki vam bo v kratkem na voljo tudi na Spotifyju in Apple Music, sva se pogovarjala tudi o njeni karieri, predsodkih do ženskega nogometa, vložkih, potrebnih za uspeh, in tudi o prihajajočih finalih ženske in moške Lige prvakov. Vse to in še več je zgolj en klik stran ... 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
27. 05. 2023 10.47
-2
pač ženske so zatajile ker ne gledajo svojih športov ne mi. in koliko denarja toliko muzike. ne vidim pravično da morejo moške lige so financirati žesnkih. kot nba. financira wnba- narobe svet.
CestniKolesar370Wattov
27. 05. 2023 09.47
+1
Na Onlyfans so pa moški plačani veliko manj, kot ženske, pa se nihče ne pritožuje. Ženskega športa pač ne gleda nihče. Poznam eno samo nogometašico, neko američanko. Pa še to ne zaradi kakšnega uspeha, pač pa zato, ker se je po medijih repenčila, da je podplačana.
V SHESHELJ
27. 05. 2023 09.11
+5
Tisti ki ne razumete nogometa, seveda v življenju dlje od svojega nosu niste videli. Ne leti to samo na nogomet, temveč na vse športe, saj očitno ste neki domoljubi, kateri vrtite pogovore o krava, konjih, traktorjih. Vidim da ne cenite športnikov, zato niste vredni, da vas kdo v usta uzame in se kaksno pozitivno stvar napiše o vas...ker je očitno nimate. Pa še nekaj...za davke plačevat ste dobri ;) Ana, samo piči dalje...nedaj se...
Kitamita
27. 05. 2023 10.11
Krakower
26. 05. 2023 16.58
+5
Ženski nogomet je ena velika glupost. Tudi moški nogomet, no.
DominusMaximuz
26. 05. 2023 19.27
+0
Kitamita
27. 05. 2023 10.12
Glupost je najbolj popularen ženski ŝport saml dol pri vas ste malo za cajtom pa tega ne kapiraŝ
LopovGolob
26. 05. 2023 16.27
-2
Madona mamo pa res velik "slovencev" v Sloveniji:) Že skoraj vsak tadrug. Vsaj tak vtis nam dajejo mediji. Bo mesečnika prašal, pa so ukinili urad za demografijo.
LopovGolob
26. 05. 2023 16.28
-5
Con-vid 1984
26. 05. 2023 16.06
+4
Komaj čakam, da se jim trannyji pridružijo.
skuripanda burns
26. 05. 2023 14.40
+4
Ženski nogomet je dolgočasen šport. Tudi moški nogomet je dolgočasen šport. Kako se za nogobrc lahko obračajo take milijarde evrov in kdo sploh ima tako nizek IQ, da to gleda, ne bom nikoli razumel.
RichPiana
26. 05. 2023 14.18
+6
Naj gre igrat v moško ligo, ce misli, da si zasluzi boljse plačilo in pogoje. Zenskega nogometa pac nihce ne gleda.
alkimistos
26. 05. 2023 13.54
-5
gumiliga.. IQ 22 gremo..
Krakower
26. 05. 2023 13.54
+1
Uglajen, ambiciozen mladenič.