Nogomet

Popotnica je dobra, a bi lahko bila tudi boljša

Maribor, 06. 07. 2022 21.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
11

Mariborčani so kvalifikacije za uvrstitev v Ligo prvakov pred svojimi navijači odprli z remijem brez zadetkov proti Šahtjorju iz Soligorska. Radovan Karanović je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev, ki so večino tekme prevladovali, a dejstvo je, da bi lahko aktualni državni prvaki iztržili več. Roko Baturina je zapravil dve zlati priložnosti, Rok Sirk pa je v izdihljajih stresel okvir vrat.

V prvem polčasu so domači prevladovali in bili nevarni predvsem po levi strani, kjer je pretil razigrani Ivan Brnić. Poletni prišlek v Ljudski vrt je pokazal, da bi utegnil biti še kako pomembna okrepitev, a mu je vselej zmanjkala zadnja podaja. Mariborčani so tako edino zares veliko priložnost v prvem delu dočakali v sodniškem dodatku, ko se Roko Baturina pred vratarjem Maksimom Plotnikovom ni proslavil z zaključkom. 

Tudi v drugem polčasu je z naskokom najlepšo priložnost zapravil Baturina, ki je v 55. minuti zastreljal stoodstotno priložnost. Šahtjor je v nadaljevanju sicer pokazal zobe in imel nekaj zrelih situacij, a je bila kot po pravilu na mestu mariborska obramba, ki si za predstavo na prvi uradni tekmi sezone zasluži visoko oceno. Tik pred koncem je bil blizu veselja še rezervist Rok Sirk, ki je z glavo meril v prečko. Premalo za zmago, a dovolj za glasen aplavz s tribun Ljudskega vrta. 

Nino Žugelj (številka 99) na desni strani ni bil najbolj razpoložen. V 66. minuti ga je zamenjal Rok Kronaveter.
Nino Žugelj (številka 99) na desni strani ni bil najbolj razpoložen. V 66. minuti ga je zamenjal Rok Kronaveter. FOTO: Luka Kotnik

Trije novinci v napadu, Darboe je pravočasno okreval

Radovan Karanović je priložnost od prve minute ponudil vsem trem ofenzivnejšim novincem. V napadu je tako začel nekdanji nogometaš Brava Roko Baturina, za njim na položaju "desetke" Marko Božić, na levem krilnem položaju pa Ivan Brnić. Pri gostih velja omeniti, da je od prve minute začel z 2,5 milijona evrov najbolje ocenjeni nogometaš Dembo Darboe. Gambijec je pravočasno okreval po poškodbi kolena, s katero se je ukvarjal v preteklih tednih.

Ahmedi opozoril nekdanje soigralce

Kot prvi je v četrti minuti z velike razdalje poskušal Martin Milec. Njegov strel sicer Plotnikova ni ogrozil, je pa poskrbel, da je prvič završalo s tribun Ljudskega vrta. Tudi druga priložnost domačih na tekmah je prišla preko bočnega branilca. Gregor Sikošek je ukradel žogo na polovici igrišča in jo nato sam povedel na kakšnih 20 metrov, od koder je močno, a ne dovolj natančno sprožil čez gostujoča vrata. 

V 26. minuti je prišlo prvo resno opozorilo za domača vrata. Antoine Makoumbou se je poigraval pred svojimi vrati, prišlo je do ukradene žoge, nato pa je z desne strani sprožil nekdanji član Maribora Valon Ahmedi, vendar ni bil dovolj natančen. Zatem je Plotnikove dlani s prostega strela ogrel Nino Žugelj. Na drugi strani pa je moral po strelu Zaima Divanovića posredovati Menno Bergsen. Oba vratarja sta svoji nalogi opravila z odliko. 

Baturina bo moral svojo levico še naravnati

Brnić je v 37. minuti odlično ustvaril višek na levi strani, a kaj, ko Roku Baturini po ostrem predložku v osrčje kazenskega prostora ni uspelo bolje zaključiti. 22-letni Splitčan je imel tik pred koncem prvega polčasa na nogi zlato žogo za prednost Maribora, potem ko se je kar naenkrat znašel sam pred vrati Šahtjorja, a se mu je zaključek povsem ponesrečil, tako da je ostalo pri 0:0. Brez rezultatske prednosti, a vseeno dovolj za glasen aplavz s tribun Ljudskega vrta pred odhodom v garderobe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šahtjor je podjetneje odprl nadaljevanje, si ustvaril nekaj polpriložnosti, a Bergsena – razen po podaji z leve strani, ki bi skoraj končala pod prečko – ni ogrozil. V 55. minuti pa je imel drugo izjemno priložnost za gol Baturina, ki z levico še enkrat ni bil dovolj natančen. Po polovici drugega dela se je Karanović odločil za prvo spremembo. Šepajočega Žuglja je nadomestil Rok Kronaveter, ki se je pomaknil za napadalca, na desno stran pa se je pomaknil Božić. 

Kljub spremembi se je nadaljevala terenska premoč gostov, zaradi česar je 53-letnik na klopi Maribora v 72. minuti še drugič menjal. Tokrat dvojno: Roko Baturina in Ivan Brnić sta odšla z igrišča, namesto njiju sta vstopila Ignacio Guerrico in Rok Sirk. Kmalu zatem se je po domiselni podaji iz kota priložnost ponudila Makoumbouju, ki pa je žogo preslabo sprejel, da bi lahko zapretil s strelom. V 88. minuti bi moral bolje zaključiti Vitor Correia Da Silva, ki je dočakal predložek z leve strani, a se mu je zaključek povsem ponesrečil. 

Zadnjič se je na tribunah Ljudskega vrta, na katerem se je zbralo okoli sedem tisoč navijačev, vnelo v drugi minuti sodniškega dodatka. Po odličnem predložku z leve strani je z glavo streljal rezervist Sirk, Plotnikova pa je rešil okvir vrat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj je po tekmi povedal trener gostov Sergej Tašuev? 

 

Nad potekom in končnim razpletom ni bil presenečen: "Pričakovali smo zahtevno tekmo. Obe ekipi sta skušali nadzirati potek. Vse je šlo po pričakovanjih."

 

Pohvalil je predstavo domačih in priznal, da je pred njegovimi varovanci na drugi tekmi neugodna naloga: "Maribor je zelo dobra ekipa z odličnimi igralci. Vse imamo v svojih rokah, a nas čaka zahtevno delo, če bomo želeli napredovati." 

 

O tem, kaj so spremenili, da Maribor v drugem polčasu ni bil več tako nevaren: "Pričakovali smo, da bodo zelo nevarni po krilnih položajih. Naša bočna branilca sta si v prvem polčasu privoščila nekaj napak, a smo to med polčasom popravili. V drugem delu je bilo boljše, tako da Maribor ni imel toliko priložnosti."

Izid:
Maribor - Šahtjor Soligorsk 0:0

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zjolah
07. 07. 2022 16.39
+3
bil sem na tekmi!!!! da trener rece da smo bili boljsi me spravlja smeh...Sahtjor DOSTI boljsi to je resnica....ZAL na povratni nimamo sans.....NO UPANJE UMRA ZADNJE....
hondoid
07. 07. 2022 10.23
+3
Maribor nima šans,žal..😔
Dobrovoljac
07. 07. 2022 10.07
+3
0:0 je za vas uspeh, pa če tako razmišljate bolje da izpadete takoj!
mikica247
07. 07. 2022 10.20
-2
Tekme nisi gledal zeleni. Zelo dobra igra Maribora.
zjolah
07. 07. 2022 16.42
+2
Jaz sem gledal in navijam za Maribor ce je to bila dobra igra ???? sem ja MESI mogoce vsega15 koliko toliko nato so nas vozili po mili volji.
JOSEPH HAYDN
07. 07. 2022 09.50
+4
Popotnica je katastrofa, doma bi morali zmagat. Sem dobival minuse, ko sem rekel, da so Belorusi močni
fedr?k
07. 07. 2022 09.24
+4
Drug polcas sem prestavil tv na zenski nogomet in sem 10x bolj užival ob igri kot pa prej.
Bratjeslovani
07. 07. 2022 09.13
+5
So že izpadli ni jim rešitve
SDS Kopriva
07. 07. 2022 09.01
+6
To je pa res dobra popotnica
roten
07. 07. 2022 08.16
+7
Katera hvala za tretje razrednike
dark horse
07. 07. 2022 08.11
+10
Dobra popotnica za?? Tam bodo fasali 2,3