Nogomet

'Poraz ni nobena tragedija, v ponedeljek na glavo'

Köbenhavn, 18. 11. 2023 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič, Božidar Bulat
Komentarji
156

Čeprav je Danska veljala za favoritinjo, smo vsi po tihem upali, da bi Slovenija že na stadionu Parken krog pred koncem kvalifikacij potrdila preboj na Euro. Tudi Matjaž Kek in njegovi varovanci so napovedovali odprt lov na zmago, ki pa je bila v hladnem petkovem večeru daleč, daleč stran. V odzivih po tekmi je bilo v slovenskem taboru bolj kot razočaranje moč zaznati odločenost, da se v ponedeljek proti Kazahstanu kaj takega ne bo ponovilo.

Minimalen poraz na Danskem je – glede na stanje na igrišču – še nizek. Domačini so bili namreč celotno tekmo boljši in imeli obilo priložnosti, a je blestel Jan Oblak.
Minimalen poraz na Danskem je – glede na stanje na igrišču – še nizek. Domačini so bili namreč celotno tekmo boljši in imeli obilo priložnosti, a je blestel Jan Oblak. FOTO: AP

Da Matjaž Kek proti Danski še ni pripravljen tvegati vsega in da ima v mislih tudi ponedeljkov obračun s Kazahstanom, je bilo jasno že ob oznanitvi začetne enajsterice. Na klopi sta ostala nosilca Andraž Šporar in Petar Stojanović, ki v primeru rumenega kartona ne bi imela pravice nastopa na zadnji tekmi.

Na stadionu Parken je bilo hitro jasno, da to ne bo slovenski večer. Jan Oblak je moral že v prvih 15 minutah kar trikrat posredovati, v 26. pa je bil nemočen, ko se je sam pred njegovimi vrati znašel Joakim Maehle. Slovenija se je z mojstrovino Erika Janže po pol ure igre vrnila v srečanje, a se je kasneje izkazalo, da je bil to edini strel v okvir danskih vrat.

Za povsem zasluženo zmago domačih je na začetku drugega polčasa zadel Thomas Delaney, ko je Oblaka še enkrat več na cedilu postila nezbrana in neodločna obramba.

Gnezda Čerin: Še vedno imamo vse v svojih rokah

"Že od samega začetka smo videli, kako so bili Danci motivirani. Ne da mi nismo bili, ampak res so šli na vsako žogo 110-odstotno. Na njihovo trdo igro nismo dobro odreagirali. Sicer smo dosegli zadetek in se vrnili, ampak treba je priznati, da so bili boljši," je bil v oceni obračuna realen strelec slovenskega zadetka. 

"Danci so bili v vseh pogledih igre boljši. Treba jim je čestitati. Mi nismo bili pravi na drugih žogah, vse so bile njihove. Nismo bili dobri v duelu. Poraz je treba pozabiti, ker ne spremeni dejstva, da imamo še vedno vse v svojih rokah. V ponedeljek imamo izjemno priložnost, da izpolnimo svoj cilj," je pristavil Adam Gnezda Čerin

Statistika pove vse: Danska je bila na stadionu Parken enostavno boljša.
Statistika pove vse: Danska je bila na stadionu Parken enostavno boljša. FOTO: Sofascore.com

Slovenija se bo na evropsko prvenstvo drugič v zgodovini uvrstila, če proti Kazahstanu ne izgubi. Kek je na novinarski konferenci na vprašanje, ali bo Slovenija igrala na zmago ali remi, odvrnil, da tega ne bo komentiral, in dodal: "Zanima nas predvsem evropsko prvenstvo. Ne to, koliko točk bomo osvojili." 

'Poraz ni nobena katastrofa, a morali bomo biti odločnejši'

Pretiranega razočaranja v Köbenhavnu ni bilo zaznati. Smo v položaju, ki smo si ga želeli, so družno ponavljali v slovenski reprezentanci.

"To bo čisto druga tekma. Tukaj na Parknu že dolgo ni nihče zmagal. Nas pa je samo zmaga vodila na Euro. Morali se bomo umiriti, morali bomo biti odločnejši. Smo, kjer smo želeli biti. Ta poraz ni nobena tragedija. Tisti, ki so bili vprašljivi, nimajo večjih problemov. Vsaj zdaj ni videti tako. Imamo še dva dni, tudi Kazahstan je danes igral. Prepričan sem, da bo v ponedeljek Slovenija boljša," optimizem ohranja Kek.

Podobno velja za Janžo, ki se je v zadnjem času ukvarjal s poškodbo, zato ga je Kek skupaj s Timijem Maxom Elšnikom zamenjal po uri igre. Bočni branilec je zatrdil, da je vzdušje znotraj garderobe še vedno zelo pozitivno. "Niti ni razloga, da bi bila neka negativa. Smo v situaciji, ki smo si jo želeli. Vse je odvisno od nas. V ponedeljek bomo šli 120-odstotno, na glavo."  

Sporočilo navijačem, da je skrb odveč 

Stožice, ki so za tekmo s Kazahstanom že dolgo razprodane, so v tem kvalifikacijskem ciklu tudi zaradi bučne podpore s tribun postale prava slovenska trdnjava. Na štirih tekmah so Kekovi varovanci zabeležili tri zmage in remi.

"Ni jim treba skrbeti. Stoodstotno smo prepričani, da bomo videti boljše. Igramo doma, kjer še nismo izgubili tekme. Naj se tako nadaljuje," navijačem sporoča Janža. 

"Do naslednje tekme ni veliko časa. Potrebovali bomo dobro regeneracijo, potem pa sledi analiza nasprotnika. Kot pravim, treba bo iti na glavo," pa napoveduje Gnezda Čerin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
19. 11. 2023 15.45
Upam, da se ne bomo zakalkulirali. Če bi šli na polno in zmagali, bi tiste rumene kartone, ki smo jih šparali lahko zdaj pozabili. Tako pa smo se znašli v položaju “favorita”, ki igra proti nasprotniku, ki bo verjetno še bolj napaljen. Moje mnenje je, da se gre “na glavo” v vsaki tekmi, ki lahko odloči.
mackon08
18. 11. 2023 20.35
+3
Najbolj pošteno je, da dve ekipi med sabo odločita kdo gre na EP. Tu izgovorov ni.
bububu123
18. 11. 2023 20.23
odličen poraz... zakaj? ker bodo v ponedeljek igrali na vse pred nabito polnimi stožicami in nikjer ni lepše proslaviti odhod na EP kot doma... drugače bi bila tekma brez pomena pred domačimi navijači
Kraljm
18. 11. 2023 19.59
+1
Vsak Slovenec ima danko, ampak to ni dovolj za zmago proti Dancem.
Ho Chi Joža
18. 11. 2023 19.20
+1
Naši imajo probleme s Ferskimi otoki,San Marinom itd,ki so amaterske ekipe zjutraj na ribičiji popoldan pa na igrišču.
komarec
18. 11. 2023 19.17
+2
Ne vem za kaj bi moralo mene skrbeti če zgubijo ali pa če zmagajo. V vsakem primeru so oni dobro plačani, med tem, ko si mi grizemo nohte za njihove neuspehe. Čisto nič me ne gane ali če zmagajo ali izgubijo, tega sem se navadil.
ddolores
18. 11. 2023 19.11
+2
Eno je 100 % sigurno. Če zmaga Kazahstan in se Slovenija iz najlažje skupine ne uvrsti na EURO, bo veliki filozof, kralj tiskovnih konferenc in vrhunski prodajalec megle še naprej selektor!
Sailer2
18. 11. 2023 18.32
+1
More ratat, ane? A kva bo? 😅
sencina
18. 11. 2023 18.06
+2
Ni ga boljšga kot to da odločajo doma sami o sebi.Pa da vidimo iste komentatorje v ponedeljek.
SREBRNIBREG.
18. 11. 2023 18.17
+3
Vsak na vsaki tekmi odloča o sebi. Res upam, da se bodo resno lotili tekme v ponedeljek in, če proti Kazahstanu ne bi osvojili vsaj točke res ne sodijo na prvenstvo.
profi
18. 11. 2023 18.53
Upam na uspeh,upam pa tudi,da na EP ne bodo samo prišli,videli in odšli
IS58
18. 11. 2023 18.04
+3
Enega pozitivizma v teh komentarjih. So pač izgubili. Tudi velike nogometne ekipe so izgubljale na velikih tekmovanjih. Pa so do danes vsi preživeli. Tudi če v ponedeljek izgubijo ne bo konec sveta. Nogomet je pač igra. Mogoče se pa nam posreči. Držimo pesti. Drugače pač ostanejo doma in vadijo. Vaja dela mojstra.
SREBRNIBREG.
18. 11. 2023 18.03
+3
Takšen pristop si nobena reprezentanca in njeni igralci ne smejo privoščiti, če kaj dajo na sebe. Ni sramota izgubiti ampak sramotno izgubiti je hudo.
ummax
18. 11. 2023 17.57
-3
Vsi hvalimo Oblaka. Za prvi gol je on kriv. Ne more žoga leteti iz strani na črto, ti kot golmana pa stojiš na črti. Ja vse kar je v petercu je od golmana.
inside1
18. 11. 2023 17.33
+5
Saj poraz res ni tolk problem. Večji problem je slika in vtis, ki so ga prikazali na igrišču. No pa za tretjo ligo ni...... Tega da lako čemo, v nogometu več ni. Nazadnje bodo še z Kazahstanov zafrknili doma. Glede na poraz ni odločal o ničemer, bi pač morali terat svojo igro, ne pa bunker.
Kollerik
18. 11. 2023 17.37
+5
Lepo povedano. Poraz, v katerem sta ohranila svoj obraz samo Janža in Oblak, ostalih pa kot da ni bilo, pušča grenak priokus.
Pig Brother
18. 11. 2023 17.26
+2
V Ponedeljek če bodo bodo zmagala Stožice, nikakor reprezentanca, ki bo po prvem krogu izpadla iz prvenstva...o tem ni dvoma
Pig Brother
18. 11. 2023 17.25
+2
Upam, da gospod Kek bere, da bo spakiru že pred pondelkom...Škoda je igralcev, ker zaradi njegovega neznanja in neumne postavitve in taktike 10 ljudi teka 90 min u prazno
športnik66
18. 11. 2023 17.15
+4
Včerajšnja igra naših me navdaja s pesimizmom pred tekmo s Kazahstanom v ponedeljek. Če bodo razvili igro, lahko zmagamo. Če bodo igrali tako raztreseno in nedomiselno kot včeraj z Danci, nimamo šans za uspeh. Še vedno napovedujem 1 : 1 za v ponedeljek. :)
bojer
18. 11. 2023 16.58
+4
Ta poraz res ni nobena sramota, nasprotno. Glede na dogajanje v drugem polčasu so imeli srečo, da niso zgubili "na 5" ali še več. Saj ni bilo nobene igre, valjanje po igrišču, res poraz ni nobena sramota.
Pig Brother
18. 11. 2023 17.23
+5
Glede na dogajanje na koncu polčasa imajo Danci srečo, da ni kater njihov igralec šel poškodovan iz igrišča, ker so naši brcali po nogah ko nori, brez prekrška
Omizje
18. 11. 2023 16.51
+4
ne delat sramote v evropski ligi 20 set minut gldanj drgugega polčasa zadostuje
St. Gallen
18. 11. 2023 16.45
race tudi racasto preckajo avtocesto in pridejo preko. Goli in pike stejejo, kdo se gleda na lepoto.
Lolekman9875
18. 11. 2023 16.36
+4
No če si tko zamisljuje trenutno realnost mislim da se nam u ponedeljek ne piše nič dobrega