Nogomet

Portugalski zmaji spet poleteli: Portovi navijači slavijo prvi naslov po petih letih

Lizbona, Porto, 06. 05. 2018 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Nogometaši Porta so portugalski prvaki v sezoni 2017/18. Do naslova so prišli po sobotnem remiju med lizbonskima tekmecema Benfico in Sportingom (0 : 0). Porto v nedeljo sicer čaka domača tekma s Feirensejem, a ima štiri točke prednosti, do konca prvenstva pa je po tem le še en krog.

Več videovsebin
  • Navijači Porta znali proslaviti prvi naslov po letu 2013
    02:39
    Navijači Porta znali proslaviti prvi naslov po letu 2013
  • Vrhunci tekme Sporting CP - Benfica
    01:29
    Vrhunci tekme Sporting CP - Benfica

Porto je osemindvajsetič portugalski prvak, prvič s španskim vratarjem Ikerjem Casillasom, ki se je klubu leta 2015 pridružil po prestopu iz vrst madridskega Reala. Zmaji so s tem prekinili pet let trajajočo sušo pri osvajanju pokalov. Leta 2013 je Porto osvojil zadnjega, ko je bil najboljši v portugalskem superpokalu.

Iker Casillas je na severu Portugalske preživel nekaj napornih mesecev, izpadel je tudi iz prve postave, a se vrnil v velikem slogu ter proslavil svoj prvi naslov po zmagi z Realom v finalu Lige prvakov leta 2014 ‒ v Lizboni!
Iker Casillas je na severu Portugalske preživel nekaj napornih mesecev, izpadel je tudi iz prve postave, a se vrnil v velikem slogu ter proslavil svoj prvi naslov po zmagi z Realom v finalu Lige prvakov leta 2014 ‒ v Lizboni! FOTO: AP

Od leta 2013 je portugalsko državno prvenstvo vselej osvojila Benfica, ki so jo v tej sezoni razjedali številni škandali zaradi domnevnega podkupovanja iz sezone 2015/16. Orli so doživeli veliko blamažo v Ligi prvakov, saj so skupinski del sklenili brez ene same osvojene točke, Porto pa je napredoval, a nato prepričljivo klonil na prvi stopnički izločilnih bojev na tekmah z Liverpoolom.

Drama v Lizboni
Benfica se je v prvenstvu pobrala in v troboju z mestnim tekmecem Sportingom CP in Portom na koncu potegnila krajši konec skupaj s sosedi, s katerimi je na sobotni tekmi remizirala z 0:0. Obračun na Sportingovem stadionu Joseja Alvaladeja je bil spet dramatičen, Benfica je globoko v sodnikovem podaljšku zatresla mrežo, sodniki pa so zadetek razveljavili zaradi domnevnega prekrška nad kapetanom Ruijem Patriciom. Počasni posnetki so pokazali, da je "prekršek" nad svojim vratarjem storil eden od soigralcev ...

To je bil znak za Portove navijače, ki so v domačem mestu nemudoma zavzeli osrednji trg Liberdade v proslavi prvega državnega naslova po petih letih. To je bil tudi prvi naslov za mladega trenerja Sergia Conceicaa, čigar moštvo bodo navijači modro-belih na stadionu Dragao lahko pozdravili že v nedeljo zvečer proti Feirenseju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.