Nogomet

Poslovila se je angleška komentatorska legenda

London, 23. 02. 2023 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 78. letu starosti je umrl eden najbolj prepoznavnih angleških nogometnih komentatorjev John Motson. Prepoznavni glas BBC-ja je pokrival deset svetovnih in evropskih prvenstev. V komentatorski karieri, ki je trajala med letoma 1971 in 2018, je opravil skoraj 2500 prenosov.

John Motson se je poslovil star 77 let.
John Motson se je poslovil star 77 let. FOTO: AP

"Z veliko žalostjo sporočamo, da je John Motson mirno preminil v spanju," so sporočili iz njegove družine. 

Motson je bil več desetletij najbolj prepoznavni športni glas angleške nacionalne radio-televizije BBC. "Kot vsi velikani za mikrofonom, je John znal izbrati prave besede ob pravem času. Bil je glas številnih nogometnih generacij," se je od Motsona poslovil generalni direktor BBC-ja Tim Davie

"Bil je velikan športnih prenosov. Njegova več kot 50 let trajajoča kariera in prepoznavni glas sta povezana s toliko pomembnimi nogometnimi trenutki. Za mnoge od nas bo njegov glas večen, za vedno bo odmeval v naših srcih," pa je dodala direktorica športnega programa pri BBC-ju Barbara Slater

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju za različne časopise se je Motson pri BBC-ju za polni delovni čas kot radijski reporter zaposlil leta 1968. Tri leta kasneje je opravil svoj prvi televizijski prenos. V obdobju med 1979 in 2008 je bil prva izbira za prenose finalov svetovnih in evropskih prvenstev ter pokala FA. Leta 2006 je postavil angleški rekord, potem ko je v Berlinu komentiral šesti zaporedni finale mundiala. Dve leti kasneje je komentiral 28. zaporedni finale pokala FA. 

Skupaj je opravil skoraj 2500 prenosov, od tega več kot 200 angleške nogometne reprezentance. Zadnjo tekmo je komentiral pred petimi leti med Crystal Palaceom in West Bromwich Albionom. Po tekmi ga je na zelenico povabil tedanji trener orlov Roy Hodgson, ki se mu je osebno zahvalil za ogromni doprinos angleškemu nogometu. Za svoj doprinos športnim prenosom je bil leta 2001 odlikovan z redom britanskega imperija (OBE). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Užaloščeni smo izvedeli za slovo Johna Motsona. Njegov glas bo za vedno sinonim za angleški nogomet," so se od njega poslovili pri angleški nogometni zvezi (FA). Princ William, ki je častni predsednik zveze, je dodal: "Z veliko žalostjo sem izvedel za smrt Johna Motsona, legende, katere glas je bil nogomet. Moje misli so z njegovo družino in prijatelji." 

"Motson je absolutna legenda športa. Toliko nas je odraščalo ob poslušanju človeka, ki je opisoval dogajanje in gole na toliko pomembnih tekmah. Žalostna izguba," pa je dejal nekdanji branilec Liverpoola in angleške nogometne reprezentance Jamie Carragher.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.