Nogomet

Pošteni N'Golo Kante brskal po spletu in ugotovil, da je bolje, da se izogne davčnim oazam

London, 15. 11. 2018 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konzorcij evropskih preiskovalnih novinarjev združenih v Football Leaks, ki razkriva nečednosti v nogometu, je objavil pozitivno zgodbo francoskega nogometaša N'Gola Kanteja. Ta je zavrnil ponudbo Chelseaja, s katero bi se z izplačili v davčni oazi na otoku Jersey izognil deležu plačila davkov.

Po poročanju Mediaparta, francoskega medija v konzorciju, naj bi se na račun podjetja v Jerseyju, to je bilo ustanovljeno ob prestopu Francoza iz Leicestra v Chelsea, zlivalo 10 odstotkov nogometaševega dohodka in sredstva z naslova avtorskih pravic, država pa bi bila ob davke. V davčni oazi je bilo za to ustanovljeno posebno podjetje NK Promotions, novinarji pa niso bili prepričani, ali je podjetje ustanovil nogometaš ali klub.

Kot poroča Mediapart, je odvetnik N'golu Kanteju celo svetoval, naj posluje s podjetjem, a je ta v dogovoru s svojim davčnim svetovalcem vztrajal, da ne bo prejemal nakazil v davčni oazi. "N'Golo ni fleksibilen. Želi si le normalen dohodek," je maja 2017 v elektronskem sporočilu upravi Chelseaja med drugim zapisal davčni svetovalec Francoza.

Kante se je izkazal s pošteno gesto, ki jo je razkril Football Leaks.
Kante se je izkazal s pošteno gesto, ki jo je razkril Football Leaks. FOTO: AP

Svetovalec je odkrito priznal, da si nogometaš - ta naj bi o zakonitosti davčnih oaz prebiral kar članke na svetovnem spletu - ne želi tovrstnega postopka, saj ga skrbijo preiskave proti nogometašem in klubom, o katerih je bral v spletnih časopisih. Že takrat je bil nogometaš namreč prepričan, da bi preiskovalci lahko tovrstno poslovanje smatrali kot nezakonito, sam pa se je želel izogniti vsakršnim nečednim poslom.

Kante sodi med ljubljence občinstva v Angliji. Zaslovel je že leta 2016 ob osvojenem naslovu z Leicestrom, leto dni kasneje je naslov v Premier League osvojil s Chelseajem in prejel tudi nagrado za nogometaša leta na Otoku. Na svetovnem prvenstvu letos v Rusiji, kjer so Francozi v finalu premagali Hrvate, je bil v začetni postavi na vseh sedmih tekmah.

"To me ne preseneča. Je pač N'Golo. Vse je pošteno, ne goljufa, razen včasih malo pri kartah," pa je novico o poštenosti Kanteja pokomentiral soigralec iz reprezentance Blaise Matuidi.

Agent mastno zaslužil ob prestopu Kanteja
Football Leaks pa še razkriva, da je veliko vlogo pri selitvi iz Leicester Cityja v Chelsea odigral njegov agent. Ta je namreč zahteval kar 30 odstotkov od končnega zneska prestopa francoskega nogometaša. Kante je bil velika želja PSG-ja, a francoski zakoni dovoljujejo zgolj desetodstotno provizijo za agente. V Angliji takšnih omejitev ni, tako da je na koncu ob prestopu Kanteja v Chelsea njegov zastopnik zaslužil astronomskih 12,5 milijonov evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
15. 11. 2018 18.36
+11
Glede na številčnost teh primerov je jasno, da gre za podoben in ponavljajoč se vzorec, za katerimi stojijo klubi, ki očitno sistematično manipulirajo s finančnimi transakcijami. Kot kaže niso vsega krivi nogometaši, ki lahkoverno nasedajo klubom pri malverzacijah v davčne oaze, zato bi morali organi pregona pod drobnogled vzeti tudi sivo poslovanje klubskih veljakov, ki služijo z neodvajanjem davkov matičnim državam.
visoki
15. 11. 2018 18.33
+12
modrić se pa ne spomni
SLO-SURVIVAL
15. 11. 2018 18.22
-4
malo se je preveč posončil
flatearth
15. 11. 2018 18.00
+3
Najboljše da gre v Maribor, tam rabijo take NičGolov,
cbr1001
15. 11. 2018 19.21
+5
daj daj slamuh... 10 let ste bili od 5- 2 lige... in še enkrat boste