Nogomet

'Prav je, da se v reprezentanco uvaja mlade, ki se tam tudi dokazujejo'

Genova, 22. 03. 2024 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
3

Slovenski nogometaš Žan Majer v Serie B zastopa barve moštva Cremonese, ki se bori za vstop v elitno Serie A. Trenutno zasedajo tretje mesto, trener Giovanni Stroppa pa na izkušenega Slovenca resno računa. Nedavno smo ga obiskali med snemanjem nove oddaje, ki jo boste od ponedeljka naprej po Masterchefu lahko spremljali na POP TV in VOYO in se z njim pogovorili o poteku njegove kariere, ambicijah ter uspehih slovenske nogometne reprezentance.

Med snemanjem prihajajoče oddaje Vsi Za Naše! smo se mudili v Italiji. Pot smo začeli pri Jaki Bijolu in Sandiju Lovriću v Vidmu, nadaljevali smo proti Pisi, kjer smo obiskali Jana Mlakarja in mladega upa Miho Trdana, zaključili pa smo jo v Genovi, kjer smo obiskali Petra Stojanovića. Bogovi nogometa pa so poskrbeli za to, da je Sampdoria, ki jo zastopa Stojanović, v času našega obiska na svoj stadion sprejela Cremonese, za katerega igra Žan Majer.

Nekdanji nogometaš Aluminija, Domžal, Rostova, Lecceja in Reggine je bil v mlajših letih na zelenicah zadolžen za organizacijo napadov svojega moštva, v zadnjem času pa se je pomaknil bolj nazaj. Zdaj je bolj zadolžen za preprečevanje napadov nasprotnikov in hiter prehod igre v napad. Na obračunu s Sampdorio, ki ga je njegovo moštvo dobilo z 2:1, je svoje delo opravljal odlično. V Cremonese je prestopil lansko poletje in skromno prizna, da je potreboval nekaj časa, da se uigra z novimi soigralci. Zdaj pa trener Giovanni Stroppa na izkušenega Slovenca resno računa.

Žan Majer je proti Sampdorii odigral odlično tekmo na položaju obrambnega vezista
Žan Majer je proti Sampdorii odigral odlično tekmo na položaju obrambnega vezista FOTO: Profimedia

"Trener mi vedno bolj zaupa. Pozimi sem med prestopnim rokom imel možnost iti v Serie A. Potem smo se z družino in agentom odločili, da je bolje, da ostanem tukaj. Potrebujem tekme in še vedno se moram dokazovati, čeprav nisem več mlad. Počasi se prebijam do prve postave in upam, da mi čim prej uspe," prizna nasmejani Majer.

Ambiciozni Cremonese je sezono začel slabo. Po zgolj eni zmagi na prvih petih prvenstvenih tekmah se je vodstvo kluba odločilo za spremembo trenerja in pripeljalo izkušenega Stroppo. "Cilj je Serie A. Dobro treniramo in igramo. Na začetku smo menjali trenerja in to se pozna. Ima avtoriteto in zahteva red, ki ga prej na žalost ni bilo. Hvala bogu smo se pobrali in nam gre odlično," o avtoritativnemu italijanskemu strokovnjaku pravi Majer.

Kruh že pet let služi v Italiji, kjer življenje profesionalnega nogometaša v drugi ligi vsekakor ni lahko. Pogoji za delo so dobri, a daleč od tistih v najmočnejših ligah sveta, stil igre je tudi velik izziv. "Vsekakor je med Serie A in Serie B velika razlika. V Serie B se igra bolj trdo, čeprav na prvi pogled ne deluje tako. V Serie A se bolj pokriva prostor, tukaj se bolj čuva vsakega posameznika. Potem pa je vse odvisno od nas, da se navadimo na to," je iskren Majer.

Naše nogometne heroje bomo pospremili na Euro tako, kot se spodobi in kot še niste videli. Vabljeni v družbo Gregorja Trebušaka in Sanje Modrić vsak ponedeljek zvečer po oddaji Masterchef Slovenija na POP TV in VOYO. Vsi za naše!

Njegovo osebno življenje v Italiji, kjer je zamenjal že kar nekaj klubov in mest, je zagotovo polno izzivov, saj je njegova mlada družina ostala v domovini. "Družina je v Sloveniji. Imam dva sinova, ki tam hodita v vrtec. Pridejo, ko so počitnice, jaz pa grem domov takrat, ko je reprezentančni odmor," trenutno situacijo opiše 31-letni Majer.

V dresu slovenske reprezentance je zaigral na dveh tekmah, zadnjič leta 2019. Prizna, da uspehe njegove generacije z veseljem spremlja, a doda, da se je sprijaznil z dejstvom, da dresa s slovenskim grbom verjetno ne bo več oblekel: "Realno povedano, ne mislim, da je to možno, ker vseeno nisem bil že dolgo časa tam. Mislim, da je prav, da se mladi uvajajo v reprezentanco in se tam tudi dokazujejo. Na koncu se je to tudi izplačalo, saj smo odigrali dober cikel in zelo vesel sem, da so se uvrstili na Euro."

V prvem delu oddaje Vsi Za Naše! je vrata v svoj dom odprl Benjamin Verbič.
V prvem delu oddaje Vsi Za Naše! je vrata v svoj dom odprl Benjamin Verbič. FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

James Bond in tovariš Tito
22. 03. 2024 11.22
+0
..pri 31 letih se počasi prebija v prvo ekipo moštva , ki igra v drugi ligi...kvaliteta....
kiropraktik
22. 03. 2024 11.20
+3
Če kritiziraš Balkance, dela cenzura!
Panter 63
22. 03. 2024 11.06
+6
Hitro sta umaknili vse clanke glede včerajšnje tekme proti Malti. Aja, niso zmagali. Ce bi, bi tukaj pokalo od intervjujev. Ze bi bili EP.