Nogomet

Pravilo Uefe o domačih igralcih je morda v nasprotju z zakonodajo EU

Luksemburg, 21. 12. 2023 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravilo, ki sta ga uvedli Evropska nogometna zveza (Uefa) in belgijska nogometna zveza (URBSFA) in se nanaša na igranje tujih igralcev v nogometnih klubih, je lahko v nasprotju z zakonodajo Evropske unije, je odločilo Sodišče Evropske unije v Luksemburgu.

Sodišče EU je danes proti Uefi (in Fifi) razsodilo tudi v primeru onemogočanja ustanovitve superlige.
Sodišče EU je danes proti Uefi (in Fifi) razsodilo tudi v primeru onemogočanja ustanovitve superlige. FOTO: AP

Uefa v svojem pravilu o doma vzgojenih igralcih predpisuje, da imajo nogometni klubi v svojih moštvih minimalno število igralcev, ki so trenerski proces opravili v domačem klubu. Podobna pravila je sprejela tudi belgijska nogometna zveza (URBSFA). Uefa je na ta način želela vzpodbuditi klube, naj še naprej vzgajajo mlade talente.

Profesionalni igralec in belgijski klub Royal Antwerpen sta izpodbijala to pravilo na belgijskem sodišču. Od tam se je primer preselil v Luksemburg. Belgijsko sodišče se je namreč odločilo, da Sodišču Evropske unije predloži vprašanja v zvezi s to zadevo.

Sodišče EU je v svoji sodbi najprej potrdilo, da za predpise evropske in posledično tudi belgijske zveze velja pravo EU o opravljanju poslovne in poklicne dejavnosti. Zato morajo pri Uefi in belgijski zvezi upoštevati pravila konkurence in svobodo gibanja, torej prosti pretok delavcev.

Iz Sodišča Evropske unije so sporočili, da bi lahko pravilo doma vzgojenih igralcev vplivalo na omejevanje možnosti klubov, da tekmujejo med seboj z novačenjem nadarjenih igralcev, ne glede na to, kje so opravili nogometno šolanje oziroma bili usposobljeni. Nogomet na visoki ravni je sektor, v katerem imajo talent in dosežki posameznega igralca bistveno vlogo, menijo pri Sodišču Evropske unije.

Vendar pa Sodišče Evropske unije ni sprejelo končne odločitve, nacionalno sodišče bo moralo sprejeti odločitev, ali določbe o doma vzgojenih igralcih omejujejo konkurenco zaradi samega cilja ali zaradi svojih dejanskih ali mogočih učinkov, so pri tem pojasnili na Sodišču EU.

Če se izkaže, da je tako, bosta imeli tako Uefa kot belgijska zveza možnost, da dokažeta, da so ta pravila lahko upravičena pod pogoji, na katere opozarja sodišče v svoji sodbi.

"Glede prostega gibanja delavcev bi lahko sporno pravilo vodilo do posredne diskriminacija igralcev iz drugih držav članic na podlagi državljanstva. Tudi v zvezi s tem lahko Uefa in belgijska zveza dokažeta, da pravilo spodbuja zaposlovanje in usposabljanje ter da je sorazmerno s tem namenom," so dodali pri Sodišču EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.