Nogomet

Pred Solskjaerjem le še legendarni Busby: Je Ole prebudil še Sancheza in Lukakuja?

Manchester, 03. 01. 2019 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Manchester Uniteda so v 21. krogu angleške Premier League vknjižili še četrto zaporedno ligaško zmago in so tako v napornem prazničnem razporedu osvojili vseh 12 možnih točk. Veliko zaslug ima zato novi (začasni) trener Ole Gunnar Solskjaer, ki je povsem prerodil moštvo, ki končno kaže potencial, ki so jim ga mnogi pripisovali pred začetkom sezone.

Ole Gunnar Solskajer je sanjsko začel v vlogi začasnega trenerja 20-kratnih angleških prvakov.
Ole Gunnar Solskajer je sanjsko začel v vlogi začasnega trenerja 20-kratnih angleških prvakov. FOTO: AP

Nogometaši Manchester Uniteda so v 21. krogu angleške Premier League v gosteh, na mitskem stadionu St. James' Park, z 2 : 0 ugnali domači Newcastle United in tako vknjižili še četrto zmago v nizu. Rdeči vragi so tako v prazničnem obdobju, kjer angleški klubi v slabih 14 dneh odigrajo štiri kroge, osvojili maksimalnih 12 točk in so zaenkrat edini, ki se lahko pohvalijo s tem izkupičkom. Zvečer se jim lahko pridruži še vodilni Liverpool, ki bo v derbiju kroga gostoval na Etihau pri Manchester Cityju. S četrto zaporedno zmago pa se je v klubsko zgodovino z zlatimi črkami še enkrat več vpisal (začasni) trener Ole Gunnar Solskjaer. Norvežan je postal namreč šele drugi trener v zgodovini kluba, ki je moštvo na prvih štirih tekmah popeljal do prav toliko zmag. Pred njim je to sedaj že davnega leta 1946 uspelo legendarnemu Siru Mattu Busbyju, ki je z rdečimi vragi slavil na prvih petih tekmah. Tudi popularni Ole bo imel priložnost, da se izenači s trenerjem, ki ima pred stadionom Old Trafford postavljen spomenik. United bo namreč prihajajoči konec tedna v okviru 3. kroga pokala F. A. gostil drugoligaša Reading

Četrta zmaga je bila sicer najbolj prigarana od vseh. Potem ko je United v prejšnjih krogih s 5 : 1 odpihnil Cardiff, s 3 : 1 Huddersfield Town in s 4 : 1 Bournemouth, se je tokrat Newcastle bistveno bolje upiral. Unitedu prvič pod vodstvom legendarnega napadalca ni uspelo zabiti gola v prve pol ure in po prvem polčasu je tako še naprej na semaforju pisalo 0 : 0. Tudi na začetku drugega polčasa so domačini prevzeli pobudo in nekajkrat nevarno potrkali na vrata Davida de Gee, ki pa vseeno ni imel težjega dela. Po uri igre pa se je Solskjaer odločil, da v igro pošlje dva 'težkokategornika', ki sta tekmo začela na klopi. V 63. minuti je tako v igro poslal Alexisa Sancheza in Romeluja Lukakuja. In slednji se je nemudoma oddolžil strategu, saj je zadel po vsega 38 sekundah, od kar je stopil na zelenico. Belgijec je bil na pravem mestu ob pravem času, potem ko je domači vratar Martin Dubravka neposrečeno izbil žogo po prostem strelu Marcusa Rashforda. Slednji je vse tri točke potrdil deset minut pred koncem, ko je lepo zaključil z bližine po hitrem protinapadu Lukakuja in Sancheza, ki je povratek v moštvo rdečih vragov kronal z asistenco. United se je očitno rešil 'okov' Joseja Mourinha in začel igrati napadalo in atraktivno, tako kot so navijači ves čas zahtevali, ko je moštvo vodil še karizmatični Portugalec. Kljub sanjskemu začetku se Solskjaer še kako zaveda, da je sezona še dolga in pravi preizkusi šele prihajajo. Rdeči vragi se bodo v 22. krogu na Wembleyju pomerili s Tottenhamom, ki bo pravi pokazatelj, ali so res napredovali. Vragi namreč v prvi polovici sezone niso premagali niti enega kluba iz tako imenovane 'velike šesterice'. 

TEKMA

Romelu Lukaku je zadel po vsega 38 sekundah od vstopa na zelenico.
Romelu Lukaku je zadel po vsega 38 sekundah od vstopa na zelenico. FOTO: AP

"Predstava je bilo zelo profesionalna. Bili smo zelo čvrsti v obrambi, sploh proti ekipi, ki igra na svojem stadionu, pred tako glasno podporo. Moji fantje so bili izvrstni, še posebej v drugem polčasu, potem ko so bili 15 minuti boljši nasprotnik in smo mi naredili kar nekaj napadov, a smo zdržali. Drži, da nismo igrali tako, kot si želimo, a smo imeli tekmo pod nadzorom in na koncu zasluženo zmagali," je takoj po četrti zaporedni zmagi angleškim novinarjem razložil nasmejani Norvežan, ki je bil tudi zadovoljen, da je ekipa končno tekmo končala brez prejetega gola in to šele tretjič v sezoni. Za primerjavo, v lanski sezoni je De Gea največkrat med vsemi vratarji v angleški eliti ligi ohranil mrežo nedotaknjeno, letos pa je v tej statistiki pri samem dnu razpredelnice. "Na vsaki tekmi smo ohranili mrežo nedotaknjeno, če govorimo o prejetih golih iz igre. Po prekinitvah pa smo še precej nervozni in zato smo prejeli tri gole. Dejstvo je, da če ohranjaš mrežo nedotaknjeno, je velika verjetnost, da tekmo tudi zmagaš. To je velik bonus za nas, da nam je uspelo proti Newcastlu," je nadaljeval Solskjaer, ki je zelo zadovoljen, da ima na klopi vselej igralce, ki so pripravljeni skočiti na zelenico in narediti razliko, kot sta jo na tej tekmi Lukaku in Alexis. 

ALEXIS

"Čutil sem, da je čas, da v igro pošljem Romeluja in Alexisa. Rom (Lukaku, op. p.) je takoj opravil svoje delo in bil na pravem mestu ob pravem času. Če stojiš tam, lahko zatrdim, da boš vsako sezono dosegel pet ali šest tovrstnih golov. Ko ga vratarji vidijo tako blizu, se ga ustrašijo, saj veste, da je ogromen dečko," se je nekoliko pošalil Solskjaer, ki je lahko prvič, od kar je postal začasni trener najtrofejnejšega angleškega kluba, računal na Sancheza. "Ne razmišljam o rekordih, čeprav sem zmagal prve štiri tekme. Če smo zmagali štiri, lahko zmagamo še naslednje štiri. To je vselej cilj, ko si del tega kluba. Želiš si takšnih izzivov in mi bomo storili vse, da bomo zmagali tudi naslednje štiri tekme," je še dodal Norvežan, ki je po zaslugi štirih zaporednih zmag vrnil United v igro za najvišja mesta. Vragi so po 21 krogih na šestem mestu, a za četrtim Chelseajem zaostajajo zgolj še za šest točk. Pred prihodom Solskjaerjea je ta zaostanek znašal že 13 točk. 

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
03. 01. 2019 17.37
-5
4 zmage ... lol ... proti podnu lestvice ... ko pridejo resne tekme se bo pokazala prava slika :D
Bigbadjohn
03. 01. 2019 16.47
+6
Eh, rumenomedijčki- sej ni fora v nekih rekordih...bistvo je, da je MUTD-jeva igra postala IGRA, namesto razvlačenja neopranih kurjih črev od gola do gola!
krnekilojz
03. 01. 2019 13.25
+11
Šarlatana odpustijo, nastavijo bivsega igralca, ki diha za to moštvo, in takoj rezultati.
MesOjediPinGvin
03. 01. 2019 13.25
+5
Mourinho kdo? Mogoče je res samo efekt novega trenerja. Čas bo pokazal svoje.
Bigbadjohn
03. 01. 2019 16.43
+8
A-a, to je samo MOU-FREI efekt. Zanj je vsak klub kot bonsai- mora zamorit vse poganjke, porezat in zvezat veje, da ne bi silile proti soncu... Naj bo ponosna jelka, topol, javor, hrast, sekvoja.... on hoče vse spremenit v vrbo žalujko.