Nogomet

Pred vrati izločilni boji v evropskih nogometnih tekmovanjih

Ljubljana, 13. 02. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši v evropskih klubskih tekmovanjih bodo ta teden začeli izločilne boje. Večina pozornosti bo na Ligi prvakov, kjer bosta že v torek na prvi tekmi osmine finala igrala Paris Saint-Germain in Bayern München. Od Slovencev sta v Ligi prvakov še dva, in sicer Kevin Kampl z Leipzigom ter Samir Handanović z Interjem.

Neymar bo eden izmed glavnih mož Parižanov.
Neymar bo eden izmed glavnih mož Parižanov. FOTO: AP

V Ligi prvakov nekaj klasičnih obračunov v osmini finala

Ob obračunu Parižanov in Münchenčanov, predvsem prve so v zadnjem času pestile poškodbe zvezdnikov Lionela Messija in Kyliana Mbappeja ter tudi neprepričljive predstave, bo v torek ob 21. uri še tekma med Milanom in Tottenhamom, medtem ko bo v sredo Borussia Dortmund gostila največjega zapravljivca prestopnega denarja v zadnjem obdobju Chelsea, Club Brugge pa Benfico.

Prihodnji teden bodo še preostale prve tekme osmine finala, v torek bo Eintracht Frankfurt gostil Napoli, vodilno ekipi italijanske lige, ki leti na krilih Victorja Osimhena in Hviče Kvarachelie, Liverpool, ki se nikakor ne izvleče iz krize v domačem prvenstvu, pa novega klubskega svetovnega prvaka Real Madrid.

Dan pozneje bo Handanovićev Inter igral proti Portu, Kamplov Leipzig pa proti Manchester Cityju. Pri tem bo norveški napadalec Erling Haaland poskusil izboljšati strelski izkupiček, doslej je s petimi goli na tretjem mestu lestvice strelcev v tem tekmovanju, pred njim sta Mohamed Salah iz Liverpoola in Mbappe s po sedmimi zadetki.

Soigralec slednjega Messi je s štirimi asistencami prvi podajalec sezone v Ligi prvakov, toliko jih imata tudi Joao Cancelo, po novem član Bayerna, in Diogo Jota iz Liverpoola. Kot zanimivost velja omeniti, da je rekorder po številu tekem osmine finala Lige prvakov Cristiano Ronaldo s 36, a ker igra v Savdski Arabiji, tega dosežka vsaj za zdaj ne bo izboljšal. Lahko pa ga doseže Messi, ki je trenutno pri 34 tekmah.

Povratne tekme bodo 7., 8., 14. in 15. marca. Žreb četrtfinalnih in polfinalnih parov bo nato 17. marca, četrtfinalni obračuni pa bodo na sporedu 11. in 12. s prvimi ter 18. in 19. aprila s povratnimi tekmami. Prvi polfinalni tekmi bosta 9. in 10. maja, povratni pa teden dni pozneje. Finale bo 10. junija v Istanbulu.

Jadon Sancho se je vrnil v postavo rdečih vragov.
Jadon Sancho se je vrnil v postavo rdečih vragov. FOTO: AP

V evropski ligi najprej boji za osmino finala

Od osmih parov play-offa za osmino finala bo najbolj izpostavljen Barcelona - Manchester United. Katalonci v domačem prvenstvu z nizom dobrih izidov zasedajo vrh lestvice, medtem ko vse več simpatij pri navijačih uživajo tudi rdeči vragi na čelu s trenerjem Erikom ten Hagom. Prva tekma bo, tako kot vse ostale, v četrtek.

V teh "kvalifikacijah" za osmino finala bo igral tudi Benjamin Šeško, ki ga s Salzburgom čaka dvoboj z Romo, preostali pari pa so Ajax - Union Berlin, Šahtar Doneck - Rennes, Bayer Leverkusen - Monaco, Juventus - Nantes, Sevilla - PSV Eindhoven in Sporting - Midtjylland.

Zmagovalci teh dvobojev se bodo v osmini finala pomerili z najboljšimi iz skupinskega dela. Poleg Fenerbahčeja Mihe Zajca so to še Arsenal, Betis, Ferencvaros, Feyenoord, Freiburg, Real Sociedad in Union St. Gilloise. Žreb parov bo 24. februarja.

Prve tekme prvega kroga izločilnih bojev bodo na sporedu v četrtek, povratne pa teden dni kasneje. Osmina finala bo na vrsti 9. in 16. marca, četrtfinale 13. in 20. aprila, polfinale pa 11. in 18. maja. Finale bo 31. maja v Budimpešti.

Med strelci sta v skupinskem delu evropske lige prednjačila Santiago Gimenez iz Feyenoorda in Vitinha iz Brage (zdaj Marseille) s po štirimi goli, s petimi asistencami pa je bil prvi podajalec Evander iz Midtjyllanda.

Benjamin Šeško
Benjamin Šeško FOTO: Luka Kotnik

Tudi v konferenčni ligi najprej kvalifikacije za med 16

Tudi v tretjem evropskem klubskem tekmovanju bodo prve tekme v četrtek. Nino Žugelj bo z Bodö/Glimtom gostil Lech Poznanj, Ludogorec, ki ga vodi Ante Šimundža, pa bo igral proti Anderlechtu. Drugi pari play-offa so Braga - Fiorentina (njen Christian Kouame je s petimi asistencami prvi podajalec tekmovanja), Karabah - Gent, Trabzonspor - Basel, AEK Larnaka - Dnipro-1 (njegov Artem Dovbik je s petimi goli prvi strelec tekmovanja), Lazio - Cluj in Šerif Tiraspol - Partizan.

Povratne tekme bodo 23. februarja. Zmagovalce v osmini finala že čakajo Istanbul Basaksehir, West Ham, Villarreal, Nice, AZ Alkmaar, Djurgardens, Sivasspor in Slovan Bratislava.

Žreb osmine finala bo 24. februarja, osmina finala bo na vrsti 9. in 16. marca, četrtfinale 13. in 20. aprila, polfinale pa 11. in 18. maja. Finale bo 7. junija v Pragi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zapiramvamusta
13. 02. 2023 10.27
-2
Če ne bo najboljšega igralca Psgja Mbappeja potem lahko kar pozabijo na zmago.
ledr
13. 02. 2023 09.34
+3
Kljub temu, da Bayern trenutno ni v neki blesteči formi predvidevam, da bo z lahkoto preskočil PSG. Glede na njihove igre in formo v zadnjih tednih mislim, da nimajo šans.
RUBEŽ
13. 02. 2023 08.57
+2
Me ne bi presenetilo, če bo jutri PSG kompleten. Počakajmo in bomo videli. Mučke se dogajajo tam Stolpom.
Hellsrael
13. 02. 2023 09.24
+5
Taktika, za katero je bayen takoj vedel,da bodo igrali kompletni
motorist_mb
13. 02. 2023 08.56
-3
Ajde Milan in PSG!