Nogomet

Predsednik Ankaragücüja po napadu na sodnika odstopil in se opravičil

Ankara, 12. 12. 2023 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik turškega Ankaragücüja Faruk Koca je odstopil s položaja, potem ko je po ponedeljkovi tekmi državnega prvenstva fizično napadel sodnika, je turški nogometni klub sporočil na spletni strani. Turška nogometna zveza je po napadu na sodnika Halila Umuta Melerja na tekmi med Ankaragücüjem in Rizesporom (1:1) zaustavila državno prvenstvo.

Po današnjem poročanju državne tiskovne agencije Anadolu so policisti aretirali Faruka Koco in še dva osumljenca, ki sta brcala sodnika, ko je ta zaradi udarca predsednika Ankaragücüja padel na zelenico stadiona v turški prestolnici.

Glavnega sodnika je po tekmi obkrožilo več ljudi, ga napadlo, vključno s predsednikom Ankaragücüja. Na posnetkih je videti, kako Koca s pestjo udari sodnika v obraz. Halil Umut Meler se je nato zgrudil na tla, medtem ko so ga drugi brcali.

Dan po nasilnem napadu je Koca odstopil s položaja predsednika, kot je zapisal v posebnem pismu, ki ga je klub objavil na spletni strani. Najprej se je Koca opravičil združenju turških nogometnih sodnikov, športni javnosti, navijačem in sami državi.

"Ne glede na morebitne krivice nič ne more upravičiti nasilnega vedenja, za katerega sem odgovoren," je začel zdaj nekdanji predsednik Ankaragücüja.

"Vsako tovrstno obnašanje nima mesta na stadionih in v dvoranah. Kot nekoga, ki je tako razmišljal, ko je prevzel vodenje kluba, me je sram, ker sem storil ravno nasprotno," je še dodal Koca.

Odstopil je, ker želi preprečiti nadaljnjo škodo klubu, njegovim navijačem, sami nogometni skupnosti ter svoji družini, je še zapisal.

"Upam, da bo incident, s katerim se moram sprijazniti, razlog, da nogomet očistimo napak, pomanjkljivosti in kulture nasilja. Hkrati upam, da bodo o strukturnih težavah turškega nogometa vodilni bolj realistično razpravljali," je še za konec dejal Koca.

Turška zveza je takoj po incidentu napovedala stroge kazni in za nedoločen čas preložila tekme v vseh ligah.

Po škandalu se je oglasil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. "Šport pomeni mir in bratstvo. Šport je nezdružljiv z nasiljem. Nikoli ne bomo dovolili nasilja v turškem športu," je zapisal Erdogan na družbenem omrežju X in nogometnemu sodniku, ki trenutno okreva v bolnišnici, zaželel hitro okrevanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V turški zvezi so še zapisali, da so nenehne kritike sodnikov pripeljale do tega izbruha nasilja. "Vsakdo, ki je ciljal na sodnike in spodbujal zločine proti sodnikom, je sokriv za to gnusno dejanje. Neodgovorne izjave predsednikov klubov, menedžerjev, trenerjev in televizijskih komentatorjev so tlakovale pot temu podlemu napadu."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.