Nogomet

Predsednik Barcelone: Znižanje plač mi je naročil Messi

Barcelona, 31. 03. 2020 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Josep Maria Bartomeu, predsednik Barcelone, si je prek medijev in družbenih omrežij lahko spet prebral precej ostro sporočilo kapetana Lionela Messija, potem ko je Argentinec s soigralci privolil v znižanje plač. Zakonsko gledano sicer to ni bilo potrebno, a Bartomeu trdi, da so v klubu vse skupaj izvedli v dogovoru s kapetani članskega moštva.

Bartomeu (na fotografiji spodaj drugi z leve) se je že pred "koronakrizo" znašel v precejšnjih težavah in bil od navijačev Barce na stadionu Camp Nou deležen tudi mahanja z belimi robčki.
Bartomeu (na fotografiji spodaj drugi z leve) se je že pred "koronakrizo" znašel v precejšnjih težavah in bil od navijačev Barce na stadionu Camp Nou deležen tudi mahanja z belimi robčki. FOTO: AP
Osrednji španski športni časnik MARCA v svoji torkovi izdaji piše, da Messi "izgublja potrpljenje" z vodstvom kluba, ki ga je s soigralci nazadnje ujezilo, ko so se v javnosti pojavile informacije o s strani kluba najetem podjetju, ki je načrtno dvigovalo ugled predsednika Bartomeua in škodovalo javni podobi nogometašev.

"Bili bi neodgovorni upravniki, če ne bi sprejeli tega znižanja. Stanje v gospodarstvu je težko in morali smo uvesti vse ukrepe, da bi zaščitili klub," je v pogovoru za osrednja katalonska športna dnevnika Mundo Deportivo in Sport povedal predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu, ki je izpostavil tudi vlogo kapetana Lionela Messija.

"Messi mi je naročil, da je treba sprejeti to znižanje plač," trdi Bartomeu, potem ko je argentinski zvezdnik v objavi na družbenih omrežjih spregovoril o "pritiskih" kluba, ki naj bi v javnost namenoma poslal menda izmišljene informacije o nestrinjanju nogometašev z novimi ukrepi.

"Od prvega trenutka sem si želel, da bi se o vsem skupaj dogovorili in da ne bi šlo za nekaj prisiljenega, čeprav nas ščiti zakon, a želeli smo skleniti dogovor, ker je to najbolje za Barco. To dokazuje njihovo predanost, dogovor smo sklenili tako, kot sem si želel, nič ni bilo vsiljeno. Želeli smo počakati in najprej govoriti z njimi, da jih ne bi v karkoli silili. Pripravljeni so bili od prvega dne, od prve minute," je nadaljeval Bartomeu.

Messi (levo) je dogovor potrdil v objavi na družbenih omrežjih, a znova zbodel upravo.
Messi (levo) je dogovor potrdil v objavi na družbenih omrežjih, a znova zbodel upravo. FOTO: AP

'Ob koncu 30. junija bomo še vedno tisti, ki zaslužijo največ'
Nepriljubljenemu predsedniku, ki se je v zadnjih mesecih in letih že večkrat znašel na nasprotnih bregovih z navijači in nogometaši članskega moštva, je ob iztekajočem se mandatu "ponagajala" tudi kriza, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa. Katalonski klub se je zaradi sodelovanja v številnih športih znašel v še precej težjih okoliščinah kot nekateri največji tekmeci.

"Barca je največji klub na svetu. Kljub temu da so se znižali prihodki, tako kot pri vseh, to še ne pomeni, da ne bomo več v samem vrhu. Ko kdo pravi, da je pri Barci stanje katastrofalno, jim odgovarjam, da bomo ob koncu 30. junija še vedno tisti, ki zaslužijo največ, res pa je, da bomo zaslužili manj, a tako bo z vsemi," trdi Bartomeu, ki se je dotaknil tudi poletnega prestopnega roka, ko naj bi Katalonci poskusili v svoje vrste zvabiti napadalca Interja Lautara Martineza in svojega nekdanjega člana Neymarja Jr. iz Paris Saint-Germaina.

Francoski športni dnevnik L'Equipe je Messija postavil na svojo naslovnico ("Lionel Messi, Barcin Che") in ga primerjal s slovitim someščanom iz Rosaria Ernestom "Chejem" Guevaro:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleti namesto prestopov pričakuje več menjav igralcev
"Če bomo spreminjali načrte? Ne. V tem prestopnem roku bo sicer več menjav igralcev, saj na voljo ne bo toliko denarja, toliko 'casha', več pa bo menjav. Smo ambiciozni. Moramo sestaviti dobro ekipo. Ne morem govoriti o imenih. Barca bo na tržišču in naklonjena poslom, ki se ji bodo zdeli primerni. Jasno je, da bomo imeli dovolj denarja. Ponavljam: smo klub z najvišjimi prihodki na svetu. Poslušam ljudi in si mislim: 'Pa saj smo največji? Kaj pa govorijo?'" dodaja prvi mož katalonskega velikana.

Dolencu (levo) se bo v Barceloni v novi sezoni pridružil tudi reprezentančni soigralec Blaž Janc (desno). Skupaj sta leta 2017 osvojila zgodovinsko bronasto odličje na svetovnem prvenstvu v Franciji.
Dolencu (levo) se bo v Barceloni v novi sezoni pridružil tudi reprezentančni soigralec Blaž Janc (desno). Skupaj sta leta 2017 osvojila zgodovinsko bronasto odličje na svetovnem prvenstvu v Franciji. FOTO: Damjan Žibert

Razkril je tudi nekaj konkretnejših številk: na mesec bo Barcelona samo članom nogometne ekipe plače znižala za skupno okoli 14 milijonov evrov (neto), skupaj z ostalimi športnimi kolektivi pod klubskim dežnikom pa še dodatna dva milijona. Član rokometnega moštva Barcelone je sicer tudi slovenski reprezentant Jure Dolenec, ki bo s soigralci po trditvah Bartomeuja lahko računal na nedotaknjene dodatke v pogodbi.

Skupni prihranek 16 milijonov evrov na mesec
"Če zaokrožimo, gre na mesec za kakšnih 14 milijonov evrov neto plače članske  nogometne ekipe, pri ostalih ekipah pa za dva milijona, saj smo znižali le njihovo osnovno plačo, ne pa dodatkov. Skupno gre za znižanje v višini 16 milijonov evrov na mesec. Če bodo izredne razmere trajale en mesec, bo to 5,75-odstotno znižanje letne plače. Če bodo trajale 45 dni, bo to 8,6-odstotno, če pa bo trajalo dva meseca, kar verjamemo, da ne bo, bo 11,5-odstotno. Gre za fleksibilen dogovor, ki je odvisen od števila dni," je pristavil Bartomeu.

"Jasno je, da napovedanih 1,05 milijarde evrov prihodkov ne bomo dosegli, toda do februarja smo bili na poti proti rekordu, šlo nam je bolje od pričakovanj. Vse skupaj se je ustavilo, in zdaj ne moremo računati na toliko prihodkov kot prej. Nekateri pravijo, da moramo zdaj te ukrepe sprejeti, ker je klub v zelo slabem finančnem stanju, a to ne drži. Padec prihodkov vpliva na vse klube in vsa podjetja, razen na farmacevtska in tista, ki še lahko obratujejo. Imamo tudi primere v nogometu, denimo Bayern, Juventus in Lyon, ki so močno znižali plače. To niso poteze iz obupa, temveč prilagoditev na nove razmere."

Nogometna ekipa je 'osnova vsega'
Dotaknil se je tudi domnevnih protestov nekaterih igralcev, ki naj ne bi bili pripravljeni sprejeti zakonsko podprtega znižanja plač v primeru izrednih razmer, ki lahko doseže kar 70 odstotkov. Bartomeu trdi, da je šlo na koncu vseeno za dogovor s kapetani članske nogometne ekipe, ki je po njegovih besedah "osnova vsega" in po nekaterih izračunih poskrbi za slabih 80 odstotkov prihodkov kluba.

 "Da, nekajkrat so mi povedali (o domnevnem nestrinjanju nekaterih nogometašev in košarkarjev, op. a.), a jaz ne morem nadzirati tistih, ki govorijo. Ne vem, kdo so. Na koncu vam lahko povem, da smo govorili štirje (kapetani nogometne ekipe Messi, Sergio Busquets, Gerard Pique in Sergi Roberto, op. a.), izvršni direktor (Oscar Grau, op. a.) in jaz. Ljudje pa govorijo z vseh koncev in krajev. A nismo govorili niti jaz, niti igralci in niti Oscar Grau. Ravno nasprotno, če bi me kdo kaj vprašal, bi mu dejal, da ekipa ne bo deležna zakonskih ukrepov. Šlo je za zaseben dogovor med klubom in članskim moštvom. Naj člani kluba vedo, da imamo veliko vzvodov za ublažitev izpada dohodkov. A nobenega ne bi uporabili brez dogovora s profesionalno nogometno ekipo, ki je osnova vsega," dodaja Bartomeu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
31. 03. 2020 15.08
-5
včeraj se pojavi članek kako messi udriha po vodstvu danes se pojavi članek kako predsednik kluba pove kako je messi zadolžen za zmanjševanje plač... glej ga zlomka zgolj naključje ali diktatura messija uspešno raste? zanimivo bo spremljati ta cirkus sploh ob morebtinih prestopih in trgovanjih barce...
Die einemaister
31. 03. 2020 17.40
+3
Menjaj dilerja dej. Uzemi unga iz Dupleka je bolj poceni pa baje ima bolj švoh robo.
Kollerik
31. 03. 2020 14.46
+1
Barty se je spet nekaj zlagal.... kot običajno.
resnicaosvobaja
31. 03. 2020 13.12
+6
Cripsi ....še vedno obstaja možnost, da vam bodo priznali zaostanek -2 točk za vodilno ekipo lalige in da se vam ne bo treba sramotiti pri Cityju ... in tudi jaz komaj čakam, da Messi konča kariero...ni moralno in humano, da ima ekipa tako prednost
Die einemaister
31. 03. 2020 17.40
+3
Torej, če se letos konča La liga se bo Real po dolgih letih lahko pohvalu, da je za najboljšo ekipo v Španiji in tudi na svetu zaostalimanj kot za desetico.
seloveroni
31. 03. 2020 13.12
+1
se od ucer si niso upomogli in evo ga nov L za penaldeke
cripstoned
31. 03. 2020 12.50
-6
ob tej moci medijev vec res ne ves kaj je res in kaj ni...kdo ima tukaj prav...vem pa le eno...messi glede na videno v zadnjih 5 sezonah bi vsako sezono moral imeti 20% manjso placo...ampak ker pri barci bolj kot lovorike trenutno steje marketing je messi nedotakljiv saj iz svojega imena prinese barceloni kot klubu in kataloniji kot mestu prinese ogromno denarja....nisem vesel messijeve upokojitve kar se nogometa tice, sem pa vesel njegove upokojitve ker se potem barce v taksni velicini novic ne bo omenjalo...naj spomnim da je zadnja dobra novica kar se barce in nogometa tice bila objavljena po lanski zmagi na 1.tekme lige prvakov med barco in liverpoolom...od takrat naprej je vse vezano na novice ki nimajo veze z nogometom...
seloveroni
31. 03. 2020 13.14
+5
resnicaosvobaja
31. 03. 2020 11.44
+2
Sicer pa Zapirač in cripsi tole je nekaj novih profilov, ki so po vsebini FUNi belih in le eden je star leto dni, ostali v glavnem manj kot teden ...Messi ne zna več , Mbappebog, crreal, worldchampion, varen ...Toliko o vaših novih ...
samomojemnenje
31. 03. 2020 11.59
+1
Resnica, naj imajo veselje. Če jim je pomembno neprestano žaljenje, naj izvolijo. saj konec koncev samo prikazujejo svoje ogledalo.
cripstoned
31. 03. 2020 12.58
-3
samomm...poglej si komentarje lani...barca prva in niste bili zmozni cestitati pac ste pa zalili real madrid...potem si zamenjal profil in zdaj pametujes...podmukla lisicka...
fihner
31. 03. 2020 13.56
+2
Ne razumem. Naj me kdo popravi! Če jeBarca prva, ni dolžna čestitati nikomur. Prej obratnoa, a kako? Ne vem no, saj včasih je bilo tako.
samomojemnenje
31. 03. 2020 14.04
+2
Fihner, nima smisla, saj model prehaja iz delne v čisto blodno stanje. Naj ima veselje. Cicer pa nihče več neprebira njegovih eno in isto napisanih blodenj.
Trend01
31. 03. 2020 14.08
-1
Če jaz prav razumem @cripsa, misli nekoliko drugače. Ni problem z Barcelono, ampak z vami - s forumaši - , ki ste (tako @crips) raje žalili Real, kot čestitali Barceloni.
samomojemnenje
31. 03. 2020 14.34
+2
Vsaj nekdo, ki ga razume. In bere užaljeno nabijanje. Poglej si, kako je nesrečen, ker nihče več ne odgovarja na njegove nebuloze. V onem članku o Juvetu kar nabija nove komentarje in izziva. Naj ima veselje.
Kollerik
31. 03. 2020 14.45
+1
Pa kermu se še da takšne brezvezne, dolge romane pisat...samo kripsotu in nikomur drugemu več. Tip misli, da je center galaksije, da se vse suče okoli njega... celo Trenda si je pridobil za lokalnega odvetnika... :))))
resnicaosvobaja
31. 03. 2020 11.40
+0
"Ravno nasprotno, če bi me kdo kaj vprašal, bi mu dejal, da ekipa ne bo deležna zakonskih ukrepov." .... Ta stavek pove vse o resnosti in populizmu Bartomea
samomojemnenje
31. 03. 2020 11.37
+1
Me prav zanima, kako bo ta sramota Bartomeu kupoval igralce poleti. Saj je jasno, da je pripeljal klub v rdeče številke, zdaj pa hoče zavajat, da ima Barca dovolj denarja. Lahko bi ga imela, če ne bi po odhodu Neymarja ves denar porabili in ga še dodali za nakupe, ki so se izkazali vsaj v večini, za neprimerne. Pa saj ni edini krivec. Verjetno mora imeti v upravi ljudi, ki mu držijo štango. Tudi Messijeva plača je enormno previsoka, kar pa ni kriv Messi, ampak tisti, ki so mu jo zviševali. Res je najboljši, ampak neke meje morajo oz. bi morale biti. Naj si pogledajo svoje največje tekmece Real, kako pametno so kupovali in delali z denarjem. Perez je v intervjuju povedal, da Real na noben način ne bo zniževal plač, da imajo dovolj denarja in ko odštejejo plače igralcem in druge stroške, naj bi imeli že sedaj čistega denarja za okrepitve poleti 155m. Poleg tega se dogovarjajo za prodajo imena stadiona z Etihadom in naj bi iz tega naslova zaslužili 400m. Kakor koli, čeprav sem navijač Barce, kapo dol realu za takšno poslovanje. Do prihoda Rossela je tudi Barca lepo poslovala. Žal, se je vse spremenilo. Mislim, da bo trajalo nekaj let, da si Barca opomore. In če so že tako daleč, naj rajši uporabijo in uigravajo mlajše, ki so željni dokazovanja, pa čeprav kakšno leto ali dve ne bo nobene lovorike. Boljše kot spet neki vehementni nakupi.
WorldChampion
31. 03. 2020 11.00
-9
Barcelona je le še en kup nereda in nesposobnih ljudi. Očitno skuša Bartomeo pomiriti situacijo s tem, ko se naenkrat klanja Messiju , da mu ne bi slučajno ušel. Pa to vsak vidi, kakor tudi to, da Messi ni ravno neki govorec in CheGuevara, ki bi kaj takega izpeljal. Je le en majhen možic, ki je spreten z žogo, ko pa izgubi, si glavo skloni do popka in zbeži v slačilnico. Ni pa on neki lider, prosim vas lepo.
cripstoned
31. 03. 2020 12.56
-8
se nekdo ki gleda z svojimi ocmi...bravo za komentar vse drzi..
Kollerik
31. 03. 2020 14.49
+3
In ta "nered" od Barce kljub vsem poškodbam v ekipi in kljub vsem tegobam z nesposobno upravo... še vedno vodi pred "kraljevim" klubom. World, kme*t nesposoben, pejt raje nazaj motorče komentirat.
Kollerik
31. 03. 2020 14.49
+2
janezdollar
31. 03. 2020 10.37
-21
Kakšen klub je to, da en palček dirigira vse...zato pa več večjih lovorik...in še jih nekaj časa ne bo...
dajno
31. 03. 2020 10.41
+8
komarec
31. 03. 2020 10.03
+10
Korona virus je prinesel tudi nekaj dobrega, tudi brez teh cirkusov lahko živimo.
poserjemsenavas
31. 03. 2020 10.11
-2
Govori za sebe, men je dolgčas za po popi..
KavčStrokovnjak
31. 03. 2020 11.37
+1
Še dobro da mam PS4 in PES... in pa stare tekme na YT
poserjemsenavas
31. 03. 2020 09.37
+7
Matematika je lepa reč. Če je kdo dobro prebral, so se odrekli 70% v primer enoletnega premora. Vsi dobro vedo, da do tega ne bo prišlo.
sam250
31. 03. 2020 09.36
+10
v malih flašah je strup
Crazy_Horse
31. 03. 2020 11.38
+1
dark horse
31. 03. 2020 09.30
+2
Messi hejterji poznajo drugo resnico. Realovi resnico😂😂😂
Petarda10
31. 03. 2020 09.27
+15
messi kralj na igriscu kot tudi zunaj bravo legenda
Trend01
31. 03. 2020 09.17
+23
Je človek hitro ploščo obrnil. Se boji, da bodo top igralci odšli. Messi, Mirotić (rokometašev žal ne poznam), pa Griezmann, Ter Stegen (Bayern)... Predvsem Messi. Ja, bi si postavil spomenik. Predsednik, ki je pregnal Messija. In to za 0 evrov. Hinavec od predsednika kluba. In to giganta kot je Barcelona!
dark horse
31. 03. 2020 09.31
-6
Trendic postajaš hejter podoben kripsl, zatvaralu, kreleju
samomojemnenje
31. 03. 2020 10.54
+3
Trend...Samo direktno vpleteni vedo, kakšna je resnica. Vem pa, da ti ni lahko in še komu, da se je oglasil Bartomeu in javno povedal, da je Messi bil od vsega začetka za znižanje. Ali po tvoje messy. Ampak nič skrbet. Materiala za pljuvanje po Barci je še dovolj. Se je tudi Halar spodaj že vžgal. Sem pa pričakoval kakšen tvoj obširen elaborat o številkah, ki jih je navedel Bartomeu. Saj verjetno ti iz svojih virov bolje poznaš razmere v klubu kot pa sam klub.
Trend01
31. 03. 2020 10.56
-2
Nehaj še enkrat stokati. Samo to še delaš. Škoda, pa si bil nek čas dober za debate. Srečno.
samomojemnenje
31. 03. 2020 11.03
+4
Enako velja za tebe. Ko nimaš argumentov, si pa užaljen.
Trend01
31. 03. 2020 11.17
-3
Zakaj? Ker govorim o dejstvih? Ker govorim resnico? Ker se držim podatkov? Zresni se.
Trend01
31. 03. 2020 11.23
-4
Veš, ko kritiziram Real, ali njihove igralce, vodstvo, se zelo, zelo malo "madridist" obregne v te komentarje. Od pristašev Blaugrane takrat dobim samo aplaudiranje. Pa kako sem "cool". Sploh, ko kakšnemu pristašu Reala kakšno nazaj povem. Ko isti človek skritizira (na podobni bazi, osnovi, objektivno, z istim pogledom) Barcelono (njih igralce), je na vašem "dvorišču" takoj le jok in stok. Dajte, malo se v ogledalo poglejte in začnite objektivno vse klube (in igralce) gledati. In začnite brati katalonske, španske časnike (obe verziji: špansko in angleško), BBC, Sky...
Lessihinav?ek
31. 03. 2020 11.29
-4
samo ,niste neki glasni preveč na to temo,a je preveč občutljiva za vas frcelonare,se še sami zavedate da navijate za ta podkupljivi umazani klub,....vprašajte se za vaše lovorike,kako so prišle v vašo vetrino,..zdaj ko vas še messi napusti,padate na realna tla in to je segunda ahahahtamo vam je mesto
samomojemnenje
31. 03. 2020 11.56
+3
trend, mene je zmotilo samo to, da si tako hitro popravil onega einmaistra, da je Roland igralec v Bragi ali kje že. Med tem, ko po razni Kreleti, Halarji in Cripsiji pišejo frcelona, uefalona, pessi, Lessi, pa njih nisi popravil. Ampak, ok, nima veze, bomo že kako naprej.
stoj?kov
31. 03. 2020 14.38
+2
lahko se vprašate kako ste v vitrino dodajal lovorike...bayern,juventus...
Kollerik
31. 03. 2020 14.51
+3
Hm, Trend +++++ za dobro oceno Bartomea. Riba pri glavi smrdi in tako je tudi pri Barci.
Trend01
31. 03. 2020 15.41
+0
Ena riba, ki ne začne smrdeti pri glavi - kovač. Je pa - mljask za jest
HalaCr77
31. 03. 2020 08.56
-27
Bartomeo bo pa itak končal v zaporu,to imajo nekako že v genih .tale pokvarjen klub
HalaCr77
31. 03. 2020 08.54
-20
Bartomeu se bori za svojo pozicijo,pravi predsednik v barci je messi.mesec nazaj so še pljuval igralci čez njega in abidala.naj bi plačevali za dvig priljubljenostii.lahko pokličejo CRja da ga vprašajo,kako mu je uspelo.sveda za suareza,albo,piqeja tega recepta sigurno ni.
poserjemsenavas
31. 03. 2020 08.46
-1
Spet članek za zavajanje in kreganje. Na žalost.
Dr15f
31. 03. 2020 08.26
-24
haha to so zdaj rekli, da so ga zvlekli ven iz tega, da so vsi pljuvali po njem... saj je Messi kapetan, on ima glavno besedo pri tem, kaj ekipa bo in ne in na začetku plač niso hoteli znižat..ko pa je videl, kako je reagiral folk, so pa obrnili ploščo enako Juve in Ronaldo..kako je on znižal, potem pa še ostali soigralci...ja, namesto 30 miljonov letno bo dobil 25
Štanjkol
31. 03. 2020 08.48
+17
Trend01
31. 03. 2020 09.30
+8
Ronaldo ve, da ne sme preveč z jezikom otresati. Je Florentina Péreza izsiljeval s povišanjem plače. Vemo kako se je končalo. In lahko bi se ponovilo tudi v Italiji in bi se mu Agnelli lepo zahvalil za sodelovanje; ali bi sledilo enormno znižanje plač igralcem.
resnicaosvobaja
31. 03. 2020 11.35
+2