Nogomet

Premagala raka in pri 18. letih postala najboljša mlada nogometašica

Torino, 05. 12. 2023 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
4

Linda Caicedo je v ponedeljek prejela nagrado za najboljšo nogometašico do 21. leta starosti, ki igra v Evropi. Njena pot do vrha ženskega nogometa pa je bila vse prej kot lahka, saj je februarja 2020 izvedela, da ima raka na jajčnikih.

Linda Caicedo
Linda Caicedo FOTO: AP

Pisalo se je leto 2020, svet je zajela epidemija covida-19, kolumbijska reprezentantka Linda Caicedo pa je po zdravniških pregledih ugotovila, da ima raka na jajčnikih. "Vsakič, ko smo jo peljali v bolnišnico, je bila v solzah. Edino vprašanje, ki ga je postavljala zdravnikom, je bilo, ali bo lahko še kdaj igrala nogomet," je o težkih trenutkih svoje hčerke povedala mati mlade nogometašice Herlinda Alegria.

Dva tedna po diagnozi so ji tumor odstranili, nato pa je začela s polletnim obdobjem kemoterapij. Le nekaj dni za tem, ko je s kemoterapijami zaključila, se je vrnila na treninge z željo, da čim prej spet zaigra. "Takrat sem igrala v Kolumbiji za Deportivo Cali. Ob mojem povratku na treninge so me zelo lepo sprejeli," je povedala 18-letnica.

Linda Caicedo
Linda Caicedo FOTO: AP

Tudi po koncu kemoterapij se je Caicedova še zmeraj borila s stranskimi učinki. Fizično kondicijo je hitro pridobila nazaj, več težav pa je imela z vidika čustvenih in mentalnih ovir. "Ker so mi zaradi terapij izpadli lasje, sem na igrišču nosila lasuljo. Dolgo je tudi trajalo, da sem se začela zavedati, da ostale igralke v tem času vseeno niso toliko napredovale. Minilo je kakšno leto, da sem se tudi mentalno vrnila na nivo, na katerem sem bila pred boleznijo," je dodala Kolumbijka, ki je februarja letos okrepila vrste madridskega Reala.

Mlada napadalka je letos poleti na ženskem svetovnem prvenstvu branila barve Kolumbije, s soigralkami pa prišla vse do četrtfinala, kjer so jih z minimalno zmago zaustavile poznejše finalistke Angležinje. Ampak tudi prvenstvo za Caicedovo ni minilo brez težav, saj je na enem izmed treningov med prvenstvom začutila bolečino v prsih in za nekaj trenutkov ostala brez zavesti. "Bila je zelo utrujena. To, kar se je zgodilo, je posledica vsega stresa in naporov, ki jih je v zadnjem času prestala," je povedal trener kolumbijske izbrane vrste Nelson Abadia.

Linda Caicedo na treningu kolumbijske reprezentance
Linda Caicedo na treningu kolumbijske reprezentance FOTO: AP

18-letnica si je novembra na El Clasicu poškodovala gleženj in bo z zelenic odsotna do konca koledarskega leta, zaradi rehabilitacije pa se ni udeležila ponedeljkove ceremonije v Torinu, kjer je bila razglašena za najboljšo nogometašico do 21. leta starosti, ki igra v Evropi. "Zelo sem ponosna na to nagrado. Rada bi čestitala vsem nominirancem, predvsem pa Judu Bellinghamu, ki ima v Madridu res izjemno sezono in je poleg mene osvojil to nagrado. Hvala vsem, ki so glasovali zame, in hvala Realu, ker brez tega kluba to ne bi bilo mogoče," je sporočila Caicedova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
05. 12. 2023 17.56
+3
Vso srečo ji želim na poti!
bandit1
05. 12. 2023 20.17
Nihče ga ni premagal, tudi ona ga ne bo žal, se vrne. Oprosti.
_Heisenberg_
05. 12. 2023 17.17
-3
Cakaj,da vstopijo trransi se v nogomet xD
Caseino123
05. 12. 2023 17.54
+2
Res je, ampak ni ravno komentar za pod ta članek.