Nogomet

Arsenal proti Unitedu prekinil črni niz domačih tekem, poškodba Kanea ob porazu Tottenhama, Ancelotti klonil na Etihadu

Brighton, 01. 01. 2020 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.B./N.A.
Komentarji
5

V derbiju 21. kroga angleškega prvenstva sta se udarila Arsenal in Manchester United, topničarji pa so prekinili niz porazov na Emirates in vknjižili pomembno zmago (2:0). Chelsea je na novega leta dan gostoval pri Brightonu. Četa Franka Lamparda je dolgo vodila, nato pa je v 84. minuti udaril Alireza Jahanbakhsh, ki je dosegel sijajen zadetek s škarjicami za končnih 1:1. Tottenham je klonil na gostovanju pri Southamptonu (1:0), pri čemer se je poškodoval prvi zvezdnik Harry Kane, Leicester pa je z novo zmago potrdil svoj položaj pod vrhom (0:3). Manchester City je Ancelottijevemu Evertonu zadal poraz (2:1).

V pozno večerni tekmi prvega januarskega dne je Arsenal na Emirates Stadionu gostil Manchester United. Mikel Arteta, ki je pred tedni sedel na trenerski stolček topničarjev, je tako pozdravil nekdaj velikega mestnega tekmeca še iz časov Cityja. Za razliko od zadnjega poraza s Chelseajem, s katerim so se topničarji poslovili od leta 2019, je v začetno enajsterico ponovno uvrstil Granita Xhako in Nicolasa Pepeja, v obrambo pa postavil Seada Kolašinaca in Sokratisa. Arteta je 'za volan Arsenala' sedel v nezavidljivih časih, klub s severnega Londona je prvič po 1959 izgubil štiri zaporedne domače tekme, kar jih je pahnilo v spodnji del prvenstvene lestvice. 

Nogometaši Arsenala so z zmago nad Unitedom prekinili črni niz domačih porazov.
Nogometaši Arsenala so z zmago nad Unitedom prekinili črni niz domačih porazov. FOTO: AP

Nekaj sprememb je na drugi strani naredil tudi Ole Gunnar Solskjaer, ki je v začetno postavo vrnil Jesseja Lingarda. Niti Norvežan na čelu vragov nima lahke naloge, čeprav je njegovo moštvo na zadnjih devetih tekmah (v vseh tekmovanjih) vknjižilo le en poraz, se z zbranimi točkami nahajajo daleč od zlatih časov.

Tudi predstava vragov v prvem polčasu je bila bleda, z izjemo poskusa v uvodnih minutah tekme, namreč Solskjaerjevi varovanci niso ogrozili vrat Bernda Lena. Po drugi strani pa je Arsenal že v 8. minuti poskrbel za navdušenje na stadionu - Pepe je z levico žogo pospravil v mrežo. Reprezentant Slonokoščene obale tako v številu zadetkov z levo nogo v največjih petih evropskih ligah zaostaja zgolj za Lionelom Messijem.

Topničarji so bili v prvem delu tekme podjetnejši, kar se je obrestovalo z novim zadetkom pred odhodom v slačilnico. Po predložku s kota je David de Gea žogo uspel le odbiti z dlanjo, na pravem mestu je bil Sokratis, ki jo je potisnil v mrežo za 2:0.

TEKMA

V drugem polčasu se je tehtnica na zelenici prevesila na stran vragov, ti so že v prvih dvajsetih minutah sprožili štiri strele proti vratom Lena. K temu sta prispevali tudi menjavi, ki jih je Solskjaer opravil v uvodu v drugi del tekme, namesto Daniela Jamesa je vstopil Mason Greenwood, namesto Lingarda pa Andreas Pereira.

Prav slednji je kmalu po vstopu v igro streljal proti domačim vratom, vendar le za las zgrešil levo vratnico. V 70. minuti je v kazenskem prostoru padel Aaron Wan-Bissaka, pri Unitedu so takoj zahtevali enajstmetrovko, vendar je sodnik velel nadaljevati tekmo. Proti koncu polčasa so bili spet podjetnejši topničarji, vendar podaja Pierra-Emericka Aubameyanga ni bila dovolj točna, da bi jo lahko Reiss Nelson pospravil v mrežo.

Ostalo je pri rezultatu 2:0, Arsenal pa je z novimi tremi točkami splezal v zgornji del prvenstvene lestvice.

Ancelotti je pred tekmo popihal na dušo svojemu tokratnemu nasprotniku. "Pep Guardiola je nogometni genij," je zatrdil Italijan.
Ancelotti je pred tekmo popihal na dušo svojemu tokratnemu nasprotniku. "Pep Guardiola je nogometni genij," je zatrdil Italijan. FOTO: AP

Gostovanje Evertona pod vodstvom Carla Ancelottija na Etihadu se je začelo pod taktirko VAR. City je že v 12. minuti uspel spraviti žogo za hrbet Jordana Pickforda, vendar je sodnik Andre Marriner po posredovanju video tehnologije zadetek razveljavil. Šest minut kasneje se je VAR še bolj zameril sinje-modrim navijačem. V kazenskem prostoru je padel Riyad Mahrez, za kar so domači zahtevali enajstmetrovko, a se po ogledu VAR obrisali pod nosom.

TEKMA

Varovanci Pepa Guardiole so bili večji del tekme podjetnejši, povedli pa so šele v 51. minuti po strelu Gabriela Jesusa, ki se je sam znašel med branilci Evertona in poslal močan strel v zgornji levi kot vrat. Sedem minut kasneje je Brazilec še povišal prednost aktualnih angleških prvakov, znova je bil spretnejši od gostujočih branilcev, le da je tokrat poslal žogo v desni spodnji kot Pickfordovih vrat. Evertonu je v 71. minuti uspelo zaostanek zmanjšati, Richarlison je izkoristil hudo napako sinje-modre obrambe in jo kronal z zadetkom. Do konca so spet prednjačili domači, a ostalo je pri rezultatu 2:1.

V 74. minuti je Kane odšepal z igrišča s poškodbo tetive.
V 74. minuti je Kane odšepal z igrišča s poškodbo tetive. FOTO: AP

Gladka zmaga Leicestra, Chelseaju le remi, poraz spursov in poškodba Kanea

Varovanci Joseja Mourinha niso najbolje zaplavali v leto 2020, na gostovanju pri Southamptonu so namreč vknjižili poraz. Edini zadetek na tekmi je v 17. minuti dosegel nekdanji igralec Liverpoola Danny Ings (1:0). Kot da to ni bilo dovolj, se je v vrstah spursov poškodoval še prvi zvezdnik Harry Kane. Ta se je poškodoval v 74. minuti, ko se je raztegnil in žogo poslal v mrežo, vendar je sodnik po posredovanju VAR zadetek razveljavil. Angleški reprezentant je odšepal z zelenice, stadion pa je kasneje zapustil na berglah. 

Trenutno drugouvrščeni Leicester je z zmago na gostovanju pri Newcastlu utrdil svoj položaj pod vrhom prvenstvene lestvice. Visoko premoč na zelenici so gostje v 36. minuti uspeli kronati z zadetkom pod katerega se je podpisal Ayoze Perez, le tri minute kasneje je bil Španec vpleten že pri drugem zadetku lisic. Po napaki domače obrambe je s podajo zaposlil Jamesa Maddisona, ki je z roba kazenskega prostora sprožil močan strel v zgornji levi kot Newcastlovih vrat. Piko na i je v izdihljajih tekme dodal Hamza Choudhury (0:3). 

Frank Lampard se je moral zadovoljiti s točko.
Frank Lampard se je moral zadovoljiti s točko. FOTO: AP

Prvi premierligaški zadetek v letu 2020 je v deseti minuti tekme v Brightonu zabil Cesar Azpilicueta, ki je zadel po zmedi v kazenskem prostoru. Nato je Chelsea vse do 84. minute vodil, ko je izenačil Alireza Jahanbakhsh. 26-letnik je na prvi zadetek v angleškem prvenstvu čakal kar 26 tekem, sedaj pa je zabil še na drugi zaporedni tekmi. In to na kakšen način. Po podaji iz kota je Lewis Dunk z glavo žogo obdržal v kazenskem prostoru gostov, nakar jo je iranski krilni napadalec na sijajen način poslal za hrbet Kepe Arrizabalage

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier League, 21. krog: 

Arsenal - Manchester United 2:0 (2:0)
Pepe8., Sokratis 42.

Manchester City - Everton 2:1 (0:0)
Gabriel Jesus 51., 58.; Richarlison 71.

West Ham - Bournemouth 4:0 (3:0)
Noble 17., 35./11-m, Haller 25., Anderson 66.

Norwich - Crystal Palace 1:1 (1:0)
Cantwell 4.; Wickham 85.

Southampton - Tottenham 1:0 (1:0)
Ings 17.

Watford - Wolves 2:1 (1:0)
Deulofeu 30., Doucoure 49.; Neto 60.

Newcastle - Leicester 0:3 (0:2)
Perez 36., Maddison 39., Choudhury 87.

Brighton - Chelsea 1:1 (0:1) 
Jahanbakhsh 84.; Azpilicueta 10.

Burnley - Aston Villa 1:2 (0:2) 
Wood 80.; Wesley 27., Grealish 41.
 

Premier League Tekme

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
01. 01. 2020 20.00
-3
A je Iranska revolucionarna garda že prevzela odgovornost?
Sortegilio
01. 01. 2020 16.19
-10
Lampard je res stopil v prevelike čevlje. Serija slabih rezultatov pa še vedno ne zgodi nič. Zanj Batshuayi ni dovolj dober niti da vstopi s klopi. Barka modrih pluje v napačne vode.
ForzaJuve
01. 01. 2020 16.34
+13
Sortegilio
01. 01. 2020 17.12
+8
Tako bi lahko vsak mlad človek dobil priložnost v podjetju pa bi bili vsi Lampard. Nihče se ne rodi pameten pa direktor. Vsi enkrat začnejo z nule.
Richy1260
01. 01. 2020 19.35
+3
Batshuayi enostavno ni kaliber za tak klub...taka je realnost mojster