Nogomet

Everton na derbiju zasolil Liverpoolove rane, Chelsea le remiziral

Southampton, Liverpool, 20. 02. 2021 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K., J.B.
Komentarji
8

Nogometaši Chelseaja so na prvi sobotni tekmi v Premier League na gostovanju pri Southamptonu le remizirali z 1:1. Po prvem polčasu so Londončani celo zaostajali, v 54. minuti pa je Mason Mount z bele točke postavil izid srečanja. V derbiju kroga pa je Everton slavil z 2:0 pri mestnem tekmecu Liverpoolu. Za Redse je to že četrti zaporedni prvenstveni poraz.

Statistika tekme Liverpool – Everton
Statistika tekme Liverpool – Everton FOTO: Sofascore.com

Kriza na Anfieldu dobila nove razsežnosti
Liverpool je v Premier League pred derbijem z Evertonom zabeležil kar tri zaporedne poraze proti Brightonu, Manchester Cityju in Leicester Cityju, so pa Redsi pred dnevi na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov ugnali RB Leipzig z 2:0, s čimer so si zagotovili odlično popotnico pred povratnim srečanjem. Jürgen Klopp je bil z videnim v madžarski prestolnici očitno zelo zadovoljen, saj se ni odločil za niti eno spremembo v začetni enajsterici. Na drugi strani je Carlo Ancelotti v primerjavi s sredinim porazom proti Cityju opravil tri zamenjave: mesto med začetno enajsterico so zopet dobili James Rodríguez, Andre Gomes in Seamus Coleman

Karamele so na Anfieldu začele naravnost sanjsko. Že v prvi minuti je bil blizu zadetka Ben Godfrey, a je po podaji iz kota meril za las mimo okvira Alissonovih vrat. Je pa že dve minuti kasneje brazilskega vratarja premagal njegov rojak Richarlison. Zimski prišlek v tabor Redsov Ozan Kabak je slabo izbijal z glavo, žoga je prišla do Aboulaya Doucoureja, ta jo je prepustil Jamesu, ki je še enkrat več pokazal svoje mojstrstvo z odlično globinsko podajo na Richarlisona, ki je nato natančno meril v dolgi Alissonov kot za ekspresno prednost gostov. Prvo resnejšo priložnost domačih je v 20. minuti zapravil Jordan Henderson, čigar strel je Jordan Pickford ubranil. Je pa moral že omenjeni kapetan Liverpoola že čez deset minut zapustiti igrišče, ko je staknil poškodbo, nadomestil ga je 23-letni Nathaniel Phillips. Do konca polčasa se izid sicer ni več spreminjal, ostalo je pri 0:1.

Ali ste vedeli? Everton je prvič po 23 medsebojnih tekmah prišel do zmage. Liverpool je v tem obdobju slavil 11-krat, 12 tekem se je končalo neodločeno. To je bil najdaljši niz neporaženosti Redsov na Merseyside derbijih v zgodovini. Obenem je Everton na Anfieldu v Premier League slavil prvič po septembru 1999, vmes sta moštvi tu odigrali 20 prvenstvenih obračunov. 

V nadaljevanju drugega dela smo videli pravi deja-vu prvega. V tretji minuti nadaljevanja je namreč zopet v polno meril Richarlison, a je bil na smolo gostov njegov zadetek upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Redsi so nato dolgo pritiskali, a brez prave nevarnosti. V 70. minuti pa je zlato priložnost za izenačenje zapravil Mohamed Salah, ki v kazenskem prostoru ni uspel premagati odlično razpoloženega Pickforda. V 82. minuti pa je napočil trenutek dokončne odločitve. Trent Alexander-Arnold je v kazenskem prostoru storil prekršek, glavni sodnik Chris Kavanagh pa ni odlašal in je takoj pokazal na belo točko. Nato je iz VAR sobe sicer dobil znak, naj si vse skupaj ogleda, na koncu pa je ostalo pri prvotni odločitvi. Strelska odgovornost je pripadla Islandu Gylfiju Sigurdssonu, ki je žogo mirno poslal v spodnji levi kot za dvojno prednost Evertona. Čeprav je bilo tedaj bolj ali manj že jasno, da se Redsom obeta četrti zaporedni poraz v Premier League, so si do konca še uspeli pripraviti dve zreli priložnosti. V 85. minuti je prvo zapravil Roberto Firmino, ki je po sijajnem preigravanju za malenkost zgrešil. V sodnikovem dodatku pa je sprožil še Georginio Wijnaldum, a se je zopet izkazal Pickford. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sami veste, koliko derbiji pomenijo klubu, navijačem in nenazadnje nam, nogometašem. Zato je poraz še toliko bolj boleč," je po tekmi novinarjem razlagal Wijnaldum, ki kljub velikemu številu poškodb ni želel iskati izgovorov za slabe predstave v zadnjih tednih. "Po tekočem traku izgubljati nogometaše sredi sezone je zagotovo boleče, ampak to ne sme biti izgovor. Ne smemo se delati žrtve, temveč moramo garati do konca. Boli nas, sam ste lahko videli, kako zaskrbljeni smo bili, ko je 'Hendo' odšel z igrišča. A tako pač je. Še vedno imamo ekipo, ki lahko obrne potek sezone. In prav to bomo skušali doseči." 

"Neverjeten občutek je slaviti po vseh teh letih, ko smo tolikokrat razočarali sami sebe in še posebej modri del mesta. Težko je bilo. Lahko se poskušaš otresti občutka, da si v senci drugega kluba, a skozi leta to postane nemogoče. Težko je bilo to sprejeti. Prav zato pa je današnja zmaga še toliko slajša," je bil na drugi strani povsem drugačne volje bočni branilec Seamus Coleman.

Statistika tekme Southampton – Chelsea
Statistika tekme Southampton – Chelsea FOTO: Sofascore.com

Svetniki prekinil niz porazov, Chelsea pa zmag
Po (skoraj) brezhibnem začetku na klopi Chelseaja je moral nemški trener londonskih modrih Thomas Tuchel z ekipo opraviti še z gostovanjem pri Southamptonu, preden je lahko pozornost povsem preusmeril na osmino finala Lige prvakov in prvi dvoboj z Atletico Madridom. Po ponedeljkovi zmagi nad Newcastle Unitedom (2:0) je Tuchel opravil kar štiri spremembe začetne postave, v vratih je tekmo začel Edouard Mendy, medtem ko so priložnost dobili še Reece James, Kurt Zouma in N'Golo Kante. Kljub težavam s poškodbo gležnja, zaradi katere je predčasno končal s tekmo proti Unitedu, je bil od prve minute na zelenici tudi napadalec Tammy Abraham.

Po prvih tekmah osmine finala Lige prvakov se v prihodnjem tednu obetajo nove evropske poslastice. V torek, 23. februarja, se bo Chelsea pomeril z Atletico Madridom slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka. Studijski del prenosa se bo na Kanalu A in VOYO začel ob 20.30.

Nemško-avstrijski trenerski obračun, trener domačih "svetnikov", je seveda Ralf Hasenhüttl, so bolje začeli gostje, ki so v šesti minuti prek Tima Wernerja začeli nevaren napad, ki ga je po podaji v globino Jamesa z volejem zaključil Marcos Alonso, a bil za las nenatančen. Chelsea je s hitrimi in natančnimi podajami suvereno držal posest, a do sredine polčasa ni več resneje ogrozil vrat Alexa McCarthyja. Alonso je v 25. minuti padel po prodoru v kazenski prostor, a so se sodniki tudi s pomočjo sistema VAR odločili, da ni šlo za najstrožjo kazen. V 29. minuti je s precejšnje razdalje poskušal Antonio Rüdiger, toda McCarthy ni imel večjega dela. Ko je v drugi polovici polčasa nadzor Chelseaja nad igro malce upadel, pa je Southampton povedel iz svoje prve "prave" priložnosti: Takumi Minamino, posojeni član Liverpoola, je prekrasno zaključil akcijo po podaji Nathana Redmonda skozi obrambo Londončanov in pred elegantnim zaključkom z zunanjim delom stopala v prazno mrežo "položil" tako branilca Cesarja Azpilicueto kot vratarja Mendyja.

Sodniki so pet minut pozneje, v 38. minuti, pregledali dvoboj Wernerja in Mousse Djenepoja, ki ga je Nemec nespametno zadel s stopalom in imel veliko sreče, da ni bil huje kaznovan. Chelsea je bil v naslednji minuti blizu izenačenju, na oster predložek Alonsa je pritekel Rüdiger in dobro meril z glavo, a je bil na mestu McCarthy, ki je nato tudi grdo trčil z vratnico. Polčas se je zaključil z novim neprijetnim startom, spet je bil "tarča" gostov Djenepo, ki je z drsečim startom odvzel žogo Kanteju, ta pa ga je pohodil po gležnju. Spet se sodniki na čelu s tistimi, ki pregledujejo VAR-posnetke, niso najbolj izkazali.

Chelsea je v drugi polčas pričakovano vstopil napadalno in z željo po izenačenju. Po nekaj skromnih napadih je Londončanom sijajno priložnost za dosego zadetka ponudil domači napadalec Danny Ings, ki je v 54. minuti v svojem kazenskem prostoru nespametno reagiral, podrl enega od gostujočih nogometašev, glavni sodnik Anthony Taylor pa ni okleval in je pokazal na belo točko. Odgovornost je nase prevzel Mason Mount, ki je McCarthyja ugnal z natančnim strelom v spodnji desni kot. Nato kar nekaj časa nismo videli pravih priložnosti, dokler ni Jannik Vestergaard v 72. minuti skoraj zadel po strelu z glavo, a mu je veselje preprečil okvir vrat. Kar zadeva velike priložnosti, je bilo to tudi vse, kar smo v zgodnjem sobotnem popoldnevu videli na južni angleški obali. Svetniki so tako prekinili niz šestih zaporednih porazov v vseh tekmovanjih, za Chelsea pa je bil to prvi remi po petih zmagah. 

Pasica osmina finala Lige prvakov

Izidi 25. kroga Premier League:

Southampton ‒ Chelsea 1:1 (1:0)
Minamino 33.; Mount 54. (11-m.)

Burnley – WBA 0:0 (0:0) 

Liverpool – Everton 0:2 (0:1)
Richarlison 3., Sigurdsson 83. (11-m.)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
21. 02. 2021 10.31
+1
Klopp je spet dokazal da je povprecn trener. Zamenjat trenerja ce ne ne bodo videli evrope.
the kop
21. 02. 2021 08.06
-1
luzerpool kot ga poznamo on imamo radi! Pijanček kloop pa naj spoka!!
the kop
21. 02. 2021 08.06
-1
luzerpool kot ga poznamo on imamo radi! Pijanček kloop pa naj spoka!!
blackwizard
20. 02. 2021 20.57
-2
to je pravi stari luzerpool.....in umetni kelski
borjac
20. 02. 2021 20.39
+2
Na koncu bo plačal z glavo Klopp, zmeraj je bilo tako in tudi tokrat bo, čeprav je eden najboljših trenerjev na svetu.
Iniesta
20. 02. 2021 20.34
+4
Jirgen se je cisto fokusiral na Champions league ...
Vladimir.Krutov
20. 02. 2021 20.31
+3
Klopp bo potrebno poleti v lov na mbappea....ni zadetkov...
Vladimir.Krutov
20. 02. 2021 17.47
+5
Čestitke svetnikom...
Sortegilio
20. 02. 2021 15.46
+4
Chelsea tepe igra v napadu. Manjka tista zadnja podaja za gol.